Над 755 000 деца тръгват на училище днес

OFFNews 16 септември 2013 в 06:19 2692 0

Първокласници на първия учебен ден.  Снимка: Сергей Антонов
Първокласници на първия учебен ден. Снимка: Сергей Антонов

755 674 деца и младежи тръгват на училище от днес. В клас ще ги посрещнат 127 125-те български учители.

От всички ученици първокласниците са 63 596 по предварителни данни. До днес вечерта трябва да стане ясен окончателният им брой.

Учебниците и задължителната учебна документация са доставени до училищата. И тази година учениците от I до VII клас ще получат безплатно учебниците си. Готови са и бележниците и личните карти. Бележниците струват 17 стотинки, а картите – 3 стотинки.

В 77 училища и детски градини ремонтите ще продължат и след 16 септември. Тези учебни заведения са в 9 от 28-те области: Благоевград, Бургас, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова ще открие учебната година в СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна, където ще открие нов компютърен кабинет, оборудван с финансиране от МОН и бизнес партньори.

Президентът Росен Плевнелиев ще открие новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на новата учебна година в 73-то СОУ „Владислав Граматик”.

Премиерът Пламен Орешарски ще бъде в УНСС с финансовия министър Петър Чобанов. Откриването там е от 10 ч. Преди това Орешарски ще разговаря на четири очи с ректора на Икономическия проф. Стати Статев.

Веднага щом антиправителствената информационна служба Noresharski.com качи новината, под нея заваляха призиви премиерът да бъде освиркан, за да му стане ясно какво мислят студентите за него.

OFFNews ще излъчи чрез видеострийм пряко откриването на учебната година в УНСС, стига интернетът да не бъде заглушен, както при гостуването на Орешарски в БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки