На живо от Червената къща: Дебат за демократичния опит на Южна Африка

20 февруари 2013 в 18:27 1563 0

OFFNews предава на живо от
OFFNews предава на живо от "Червената къща"

OFFNews предава на живо от "Червената къща" дебата с посланика на Южноафриканска република в България Н.П. Шийла Камерър на тема „Демократичният опит на Южна Африка: български паралели“.

През 2013 г. се навършват двадесет години от края на режима на апартейд в Южна Африка и прехода към демократично управление. През този период Южна Африка се превърна в глобален пример за утвърждаването на демократичните ценности, а към днешна дата и в амбициозен играч на международната арена – единствената африканска държава в Г-20; част от групата BRICS; два пъти временен член на Съвета за сигурност на ООН за последните шест години; домакин на Световното първенство по футбол през 2010 г. и на Световната среща по климатичните промени в Дърбан през 2011 г.

Преобразуванията в политическата система, съдебната власт, изграждането на устойчива институционална рамка, мащабните социални програми с цел подобряване на положението на маргинализирани групи са все различни аспекти от богатия южноафрикански опит.

Какви паралели или дори уроци можем да извлечем за ситуацията в България, особено в области като реформирането на съдебната система и политиката по интеграцията за маргинализираните групи? Всички тези въпроси ще са в полезрението на разговора с Н.П Шийла Камерър.

Участници в дебата:

Н.П Шийла Камерър, дългогодишен член на южноафриканския парламент и зам. министър на правосъдието при правителствата на президентите Фредерик Вилем де Клерк и Нелсън Мандела

Даниел Смилов, Програмен директор, Център за либерални стратегии

Галина Костадинова, Оксфордски университет

Модератор: Димитър Бечев, Директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – София

 ______________________

OFFNews.bg е медиен партньор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). 

Очаквайте скоро в OFFNews.bg новa рубрика за външнополитически анализи, с автори от ЕСВН.

 

Watch live streaming video from offnewslive at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!