Москва ни дърпа ушите за розовия паметник

Последна промяна на 22 август 2013 в 16:10 6060 51

Александър Лукашевич
Александър Лукашевич

Българските власти реагират недостатъчно на оскверняването на паметници на съветските войни, заяви пред РИА Новости Александър Лукашевич - директор на департамента по печата на руското външно министерство.

Поредният инцидент е станал на 21 август. Хулигани изцапаха с боя и надписи фигурите на войните на единия барелеф на монумента. За съжаление това не е първият случай на поругаване на паметници на съветските войни в България. Официалните власти все още не са реагирали по нужния начин на нашите многобройни безпокойства относно подобни актове на вандализъм, заяви Лукашевич.

Руската страна отново иска да се предприемат действия за недопускане оскверняването на паметниците на съветските войни, паднали за свободата на Европа и България от нацизма, както и за установяване и наказване на виновните за поругаването на мемориала. Съответните демарши нашето посолство в София е предприело към МВнР на България и кметството на българската столица, казва още говорителят на руското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2013 в 07:26

Помествам, за да се учат нашите ДЕМОКРАТКОВЦИ ИЗВИНИТЕЛИ

“СЕКРЕТАРИТЕ НА СТАЛИН
Публикувано на 26.08.2013 / 18:25 ч. от afera

С посегателствата срещу Паметника на Съветската армия (ПСА) само тестват реакциите на публиката, нищо повече: забелязва ли тя поредния напън на анонимните демократи-оцветители; заради това врявата, която се вдига, е напълно безсмислена – на кого правим всъщност кефа? Ясно е, че тия посегателства само показват – отново и отново, колко нетолерантни сме към Историята, какви неграмотни диваци сме, когато се изправяме пред нея и храбро я облайваме – миличките разпенени палета. Ставаме вече и смешни, обаче и това не ни смущава – дори и чехите се учудиха от поредната банална задявка с ПСА: посланикът им се принуди да каже на нашите дървари, че България вече два пъти официално се е извинявала за нахлуването през 1968-а, така че да си спестят розовата боя. Интересно, на кого още ще се извиняваме след години: на Ирак, на Афганистан, на кого друг? И чий паметник ще оцветяваме тогава?

Някои странични обстоятелства са по-любопитни. Например как реагира руското лоби у нас, с което непрекъснато ни стряскат – да кажем, един човек като Румен Овчаров. Веднъж споменах, че ако има дори и минимална заплаха за руските интереси,

Румен ще нахлупи ушанката

и ще седне на първия ред в парламента. Обаче заради някакъв паметник същият другар никога няма да се обади. Което подсказва, че тук отдавна няма истински русофили, ако не броим някои интелектуалци в режим на доизживяване – а само хора, които се усукват около руския бизнес. Матросовците, които бранят кабинета на Орешарски – също изобщо не реагираха. А би трябвало те първи да се затичат с кофите и парцалите към ПСА, за да го почистят. Но не го направиха. Вигенин пък се държи като еднояйчен близнак на бившия външен министър Младенов: дори се скара на руснаците, че тонът им бил „краен“ – това момче изобщо не е наясно какво правят руснаците, когато решат да бъдат крайни. В края на годината не е лошо Орешарски да го прати тъкмо него да преговаря за поредните газови неразбории – ще ги има, това е вън от съмнение. Така че оцветявайте ПСА – и сетне давайте телевизионни интервюта

пред Кремъл, но отвън на студеното

докато уж преговаряте за руския газ, както вече се случи с бившия енергиен министър Добрев. Нашите идиоти, особено ония, които минават за демократи, не могат да проумеят, че съществуват и народи с вроден афинитет към Историята, за които тя не е нещо, преподреждано всяка година от прогимназиални даскали за собственото им удобство. Любопитно е все пак защо сега оцветиха ПСА в розово – това е доста по-толерантно, отколкото ако го бяха залели с кървавочервено; може би причината е, че през 1968 година и Дубчек искаше социализмът леко да порозовее, нищо повече, иначе той така и не спря да се кълне в преданост към Москва – но тази причина е малко вероятна, тъй като нашите оцветители със сигурност са недостатъчно грамотни в игрите на Историята, макар да са сръчни като секретарите на Сталин. Възможно е, разбира се, причината за розовата задявка с ПСА да е съвсем друга: авторът да е израсъл с „Розовата пантера“ и да си мисли, че върхът на издевателството ще бъде, ако руският войник бъде представен като знаменития анимационен разбойник – с неговото

наивно-глупашко и нахално-предизвикателно поведение

Впрочем точно така, както се държат нашите политици. Тяхното разбиране за достойнство е невъзможно да бъде оценено, понеже изобщо липсва. Само си представете как щеше да реагира същият Вигенин, ако някой беше нацапал тукашния паметник на американските летци, които разрушиха половин София в края на 1943 и началото на 1944 година; тогава загинаха 1243 столичани, а сринатите сгради бяха над 5300. И хоп, паметничето си цъфна като

знак на вечното българско дупедавство

При откриването му непрежалимият посланик Уорлик смънка нещо – в смисъл колко сме напреднали, понеже навремето те ни бомбардирали, пък сега сме стояли рамо до рамо като съюзници. И сетне се учуди – по онзи зашеметяващ начин, по който се чуди Розовата пантера, когато направи поредната си глупост: „Ако сме стигнали толкова далеч, колко ли още можем да постигнем заедно!“ Колко наистина. Между другото не им върви на клетите арменци и това си е. Сега Уорлик щял да помирява Армения и Азербайджан, това е новото му амплоа. Горко ни. Дано му измислят по-ангажираща роля в някой армено-азербайджански сериал, по възможност с повече епизоди, за да не откриват след време и там паметници.

Оцветителите не знаят, че поначало Историята е поредица главно от неизвиними решения и събития, нищо повече от това. Тяхната неукост обаче е удобна за самите тях, анонимната им смелост – също. Все пак биха могли да проявят малко повече въображение – и следващия път да боядисат за повече оптимизъм централата на СДС в черно; или да пребоядисат седалището на НДСВ от жълто в зелено – любимия цвят на Симеон. Той и не крие това: веднъж беше попитал един приятел, как е Х (известен по онова време магистрат) със зеления цвят. Приятелят ми не схванал въпроса – решил, че Симеон го пита нещо за горите си, нали му викаха Горския. А онзи имал предвид долари – и дали Х е подкупен. Тъй се изразяват монарсите за разлика от цървулите, които си оцветяват паметници с която боя им попадне.

И какво толкова са се втренчили в ПСА – когато отдавна трябваше да бъде изграден Монументът на Грабежа (1989 – ?) и него непрекъснато да оцветяват в зелено сезонните ни бояджии. Но да се върнем за 10 секунди при Вигенин – неговата основна цел е да се доразчекне по брюкселския паркет, докато кръжи с пуцинг в ръка около паметничето на Станишев, не го интересува никакъв ПСА. Не е лошо също да си спомните, че преди две години – когато за първи път поругаха ПСА, някои социалисти от групата им в Столичната община предложиха да се обсъди направо идеята за събарянето му -

нашите ренегати са вселенски първенци

Тогава предположих, че с този ход искат да събудят задрямалия си електорат. Е, успяха, той се размърда едва две години по-късно. По нова време имаше и Комитет за демонтирането на ПСА, сега и той се е кротнал, освен ако не е прераснал в Комитет за демонтиране направо на Историята. Вече ни е останала единствено мижавата роля на шегаджии с Историята. И една гордост също: известно е, че има само едно нещо, по-отвратително от комунизма – и това са късните антикомунисти. А измежду тях най-отвратителните са българските, така че – гордейте се.

А клетата Атанаска от Сливен си изхвърли бебето от втория етаж. Беше много трогателно да слушаме как я хвалят по телевизията лелките от социалния дом, в който живеела: колко била грижовна, как гушкала детето си – гуш-гуш, мами, и хайде през терасата на втория етаж. Това сме ние – така се държим с Историята: много сме грижовни, докато гушкаме формени идиоти, наричаме ги приживе „Новият Стамболов“, само дето още паметници не сме започнали да им правим. Които сетне със сигурност ще оцветяваме. Атанаска не си вземала редовно лекарствата, които й предписали от психиатричната клиника. И ние не си ги вземаме – изобщо. Ние дори не знаем какви лекарства са ни нужни.


Какви са тия секретари на Сталин, бре? В „Тайният дневник – 1938 – 1942“ на Лаврентий Берия, който се появи тия дни у нас, има следния епизод. Берия докладва на Сталин за военните неразбории, а той му казва: „Историята е забравяща дама, но това не е страшно. Важно е тя да има добри секретари. А ние ще бъдем добри секретари…“ – в смисъл, ще я пишем, както си щем. Днешните хунвейбини – оцветители и пр. се държат и те с Историята като добри Сталинови секретари.

Кеворк Кеворкян

В. Преса “

23.08 2013 в 20:28

Няма комунисти сега в света има само фашисти - и и вие сте техните слуги.

23.08 2013 в 20:27

Абе най-добре да дойдат и да Ви вземат вас русофоби за Сибир - да Ви пооправят малко , че ми писна от вашите истерии , кряскане и перчене.

23.08 2013 в 14:53

Сит Лорд-е ,

напротив , нормалния външен свят не ми тежи, тежи ми ненормалния Български, който насаждате веи " по-така демократичните. Много жалко за теб щом не долавяш иронията когато ви казвам . че сте "ДЕМОКРАТИ".

Специално на теб ще опиша един епизод. Почти всяка вечер прескачам до Канал 3 към 19,30-20,00 за да видя поредните 50-60000. Та снощи един господин който иска оставката на правителството на момента, като го запита момето на Сашо какво му емнението за протестите срещу Плевналиев и исканата му оставка, Той знаеш ли какво изръси? Каза нещо почти такова :

"Ами като не им отърва , има си избори , да ги дочакат, да си гласуват пък тогава .........."
Нешо да прави впечатление за двойния аршин ДЕМОКРАТИЧЕН?

23.08 2013 в 13:38

Абе все не мога да разбера защо "демократ" и "демократичен" мислите, че са обидни думи? Отделно, че на дядката къщата верно са я бутнали мериканските бомби ама то май сме им обявили война до колкото помня. И тъкмо я закърпил дядката къщата и комунистите му я взели. От кой да се пазиш първо, а? хахахах както и да е - ти се връщай в бомбоубежищата щото като гледам нормалния външен свят те напряга.

23.08 2013 в 13:36

То само ДНК-то да беше... както и да е. Ама мисля, че Вранимирчо разни факти не могат да го бутнат. Квот кажат от панславянския галактически център - това е.

23.08 2013 в 11:01

Кога Русия ще се извини за мародерството над българския народ от 1945 година до ден днешен? Трябва да си боядисат Червения площад в розово и тогава може да им прости някой!!! Руснаците нямат нито един загинал войник на българска територия по времето на Втората световна - 5-ма са умрели от препиване, 3-ма разстреляни за мародерство - този паметник е просто туристическа атракция и трябва да го запазим като такъв. Нищо повече!

23.08 2013 в 07:48

Vesko.

Много си неграмотен исторически моето момченце. Първо, ако твърдиш написаното, то ти си противоречиш с твоите ГОСПОДАРИ ДЕМОКРАТКОВЦИ, които нали откриха паметник на загиналите Американски летци бомбардировачи.

Съшото се отнася и за големия историк Анализатора. Ти историко умен, какво искаш да пелитат над България чужди вржески самолети бомбардировачи и нашите изтребители да им четат вестник ли?
А ти знаеш ли ,че има случаи когато са се връшали храбрите американци от Плоещ е имало екипажи, които от шубе не са стигали до целите и неса хвърляли бомбите и на връшане са ги стоварали безразборно и над наша територия. Отделно си е имало целенасочени бомбардировки и не само над София. Ако имаш желание мога да ти дам факти от моя край, където живея отделно имоите родители са ми разказвали как са се крили по бомбоубежишщата в Плввдив, понеже никой не е знаел, какви са целите на летящите горе стотици американски Б-29 "Летящи крепости". Хората. които са чували тътена на самолетните мотори не го пожелават никому. За бомбардировките над летище "Марино поле" слушал ли си. Ти знаеш ли историко, че допреди 25-=35 години още излизаха бомби американски при започване на строежи и оране на ниви в цялата ни околия

23.08 2013 в 06:31

Само да отбележа, че според ДНК изследванията, ние имаме около 15% славянски ген. За сравнение в Украйна, Молдова и т. н. имат около 60%. Ние сме по-близки с народите от централна, южна и юго-източна Европа. Също така и с Иран, Ливан, Сирия и т.н.

23.08 2013 в 02:15

Можем много лесно да затворим устите на руските власти, като на мястото на този позорен паметник спретнем новичък мемориал на загиналите руски войници, паднали в руско-турската война. Те съвсем наистина са били освободители.
Ако ли пък другаря Путин не е доволен и държи на комунистическия паметник, поне ще лъснат убежденията му.