Крадецът на Zamunda: Правеха Пиратска партия, а аз не исках

Николаос Цитиридис 18 април 2013 в 17:54 17210 34

Разколът в Zamunda е заради пиратска партия и много пари. Снимка sxc.hu
Разколът в Zamunda е заради пиратска партия и много пари. Снимка sxc.hu

Политически аргументи в обясненията си за преврата в Zamunda.NET публикува сисадминът break, който открадна най-големия български торент тракерсайт от предишните му собственици.

От тях става ясно, че оригиналните притежатели на сайта са обмисляли да създадат Пиратска партия, а той не е бил съгласен с това.

На началнaта страница на .net виждаме съобщение от break или Ицо, админът извършил кражбата: " Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект."

Какви са тези политически амбиции?

Историята започва преди 7 години в Швеция. През 2006 г. в Меката на интернет пиратството Швеция е създадено политическото движение "Пиратска партия". С времето, популярността на тази организация е събрала милиони хора по света, които са се включили в "Международната пиратска партия". Първообразът й в Швеция започва като опит да се  предприемат реформи в закона за пиратството и патентите, които са и най-големите пречки на торент тракерите и сайтовете за споделяния на всякаква файлова информация. Много хора не осъзнават обаче, че именно интернет и обменът на данни е едно от малкото останали чувства на истинска свобода по света и у нас. "Пиратската партия" е събрала 0.63% от гласовете на изборите през 2006, което я прави третата най-голяма партия извън парламента тогава. Три години по-късно "Пиратската партия" стана третата най-голяма политическа сила в Швеция, задминавайки  християн-демократите, либералите и еколозите.

На тази идея й е дошло времето и в България. Zamunda.net е вторият най-посещаван български сайт. Днес, напук на цялата умора, администраторът на новия сайт zamunda.se, в който истинските собственици прехвърлиха съдържанието, отговори на десетките въпроси по форумите, кои са тези политически амбиции  и какво се случва всъщност.

Mamata пише следното: " Не случайно месеци наред темите, засягащи интернет свободата са "важни" в нашия форум. Твърдо вярвам в идеите си и заставам зад всяка казана от мен дума там. Нещата, които бяха определени от Ицо (break) като политически амбиции, бяха решението на проблемите в мрежата и извън нея, като правото на свободен обмен на информация, защита на личните данни, тайната на кореспонденцията, правото на лично пространство и поверителност, борба с агресивното задържане на данни, въвеждане на правото на достъп до Интернет, като основно човешко право и още много други. Това са нещата за които работят всички Пиратски партии по света и още не мога да разбера нещо по-малко ли сме от останалите европейци, та продължаваме да дремем.
Интернет обществото има място там, където се коват законите и се решава съдбата му! И рано или късно ще го получи. Хапя си задника от яд, че и на тези избори нищо не се случи.
Та това са политическите амбиции на някои от управляващите Замунда - да има Пиратска партия. А ако не тръгне от флагмана на пиратството в Родината Замунда, не знам от къде другаде и кой ще и повярва. Кофти, че Бойко абдикира и изборите се оказаха предсрочни. Много късно се задействахме и изтървахме голям шанс. Сигурен съм, че много от вас щяха да ни подкрепят."
В края на своя коментар mamata, казва, че са се опитали чрез сегашните партии да включат и хора от интернет обществото, но не са успели. Никоя ПП досега не е проявила такъв интерес.

Искахме да предложим истинска защита на потребителя. Не знам кой пират би бил срещу това, но знам, кой не ми го е казал в очите и сега омаловажава всичко постигнато и прецаква бъдещето.

Ицо (break) е започнал работа в Zamunda преди години като доброволец. После е назначен за админ. Според самият него заплатата, която е получавал е ниска за сайта. 

В момента break действа на принципа и сам воинът е воин. Потребители и коментари се изтриват на диктаторски принцип в zamunda.net. Ако някои се опита да изкаже мнение, различно от неговото или да сложи линк към статия, бива баннат завинаги от .net. Супер потребители и ъплоудъри, които не са били част от разкола, днес искат техните акаунти от zamunda.net да бъдат изтрити, за да продължат своята работа в zamunda.se начисто, без "тъмното минало".

Само за часове започна масово мигриране на потребители от zamunda.NET към zamunda.SE. Обясненията, които самите потребители дават е, че разширението .NET не вдъхва предишната сигурност и предпочитат да се доверят на познатия екип, който вече е в zamunda.SE.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!