Крадецът на Zamunda: Правеха Пиратска партия, а аз не исках

Последна промяна на 18 април 2013 в 17:54 15442 34

Разколът в Zamunda е заради пиратска партия и много пари. Снимка sxc.hu

Политически аргументи в обясненията си за преврата в Zamunda.NET публикува сисадминът break, който открадна най-големия български торент тракерсайт от предишните му собственици.

От тях става ясно, че оригиналните притежатели на сайта са обмисляли да създадат Пиратска партия, а той не е бил съгласен с това.

На началнaта страница на .net виждаме съобщение от break или Ицо, админът извършил кражбата: " Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект."

Какви са тези политически амбиции?

Историята започва преди 7 години в Швеция. През 2006 г. в Меката на интернет пиратството Швеция е създадено политическото движение "Пиратска партия". С времето, популярността на тази организация е събрала милиони хора по света, които са се включили в "Международната пиратска партия". Първообразът й в Швеция започва като опит да се  предприемат реформи в закона за пиратството и патентите, които са и най-големите пречки на торент тракерите и сайтовете за споделяния на всякаква файлова информация. Много хора не осъзнават обаче, че именно интернет и обменът на данни е едно от малкото останали чувства на истинска свобода по света и у нас. "Пиратската партия" е събрала 0.63% от гласовете на изборите през 2006, което я прави третата най-голяма партия извън парламента тогава. Три години по-късно "Пиратската партия" стана третата най-голяма политическа сила в Швеция, задминавайки  християн-демократите, либералите и еколозите.

На тази идея й е дошло времето и в България. Zamunda.net е вторият най-посещаван български сайт. Днес, напук на цялата умора, администраторът на новия сайт zamunda.se, в който истинските собственици прехвърлиха съдържанието, отговори на десетките въпроси по форумите, кои са тези политически амбиции  и какво се случва всъщност.

Mamata пише следното: " Не случайно месеци наред темите, засягащи интернет свободата са "важни" в нашия форум. Твърдо вярвам в идеите си и заставам зад всяка казана от мен дума там. Нещата, които бяха определени от Ицо (break) като политически амбиции, бяха решението на проблемите в мрежата и извън нея, като правото на свободен обмен на информация, защита на личните данни, тайната на кореспонденцията, правото на лично пространство и поверителност, борба с агресивното задържане на данни, въвеждане на правото на достъп до Интернет, като основно човешко право и още много други. Това са нещата за които работят всички Пиратски партии по света и още не мога да разбера нещо по-малко ли сме от останалите европейци, та продължаваме да дремем.
Интернет обществото има място там, където се коват законите и се решава съдбата му! И рано или късно ще го получи. Хапя си задника от яд, че и на тези избори нищо не се случи.
Та това са политическите амбиции на някои от управляващите Замунда - да има Пиратска партия. А ако не тръгне от флагмана на пиратството в Родината Замунда, не знам от къде другаде и кой ще и повярва. Кофти, че Бойко абдикира и изборите се оказаха предсрочни. Много късно се задействахме и изтървахме голям шанс. Сигурен съм, че много от вас щяха да ни подкрепят."
В края на своя коментар mamata, казва, че са се опитали чрез сегашните партии да включат и хора от интернет обществото, но не са успели. Никоя ПП досега не е проявила такъв интерес.

Искахме да предложим истинска защита на потребителя. Не знам кой пират би бил срещу това, но знам, кой не ми го е казал в очите и сега омаловажава всичко постигнато и прецаква бъдещето.

Ицо (break) е започнал работа в Zamunda преди години като доброволец. После е назначен за админ. Според самият него заплатата, която е получавал е ниска за сайта. 

В момента break действа на принципа и сам воинът е воин. Потребители и коментари се изтриват на диктаторски принцип в zamunda.net. Ако някои се опита да изкаже мнение, различно от неговото или да сложи линк към статия, бива баннат завинаги от .net. Супер потребители и ъплоудъри, които не са били част от разкола, днес искат техните акаунти от zamunda.net да бъдат изтрити, за да продължат своята работа в zamunda.se начисто, без "тъмното минало".

Само за часове започна масово мигриране на потребители от zamunda.NET към zamunda.SE. Обясненията, които самите потребители дават е, че разширението .NET не вдъхва предишната сигурност и предпочитат да се доверят на познатия екип, който вече е в zamunda.SE.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 22:55

Конкуренцията е хубаво нещо за крайния потребител.
Обаче копирането на данните ни без разрешение , от която и да е страна не ми се струва законно...Трябваше да се разследва до сега този случай...

30.05 2013 в 15:25

А като се събуди собственика, и се обади на регистратора?
Научи ме да крада домейни. Трябва ми некой лев, та мисля да гепя Ютюб, или нещо друго такова.

--Значи, започваш да работиш в Ютуб, после влизаш в управата полека-лека, после взимаш достъп до данните на домейна, и после крадеш. Лесно, нали?

22.04 2013 в 22:15

Какво се смееш бе смешник!!!

22.04 2013 в 17:50

Цитата: "Пиратска партия в България има от 3 год."
Само че никой не е чул тя нещо да направи, кой е създателя и кой стои за нея. Докато Мартин Павлов от Замунда и Елиан Гешев от АренаБГ ги знаят всички, доказали са се в борбата си със властите които искат да затворят тези сайтове. Вероятно тази патия ще трябва да се използва друго име защото за съжаление оригиналното вече е заето но какво от това. Важни са идеите.

Аз лично ще гласувам за пиратска партия ако тези двамата се кандидатират за евродепутати. Както навремето гласувах за Антония Първанова от НДСВ защото тя защити правата ни в ЕС. Ако си спомняте тогава Явор Колев беше размахал голямата тояга.

21.04 2013 в 21:22

ха-ха-ха-ха

21.04 2013 в 18:47

И какъв е зора не мога да разбера?
Има вече две замунди. :)

21.04 2013 в 15:45

СЛЕДЯТ ВИ СЕ КОМЕНТАРИТЕ, ТЕЛЕФОНИТЕ, FACEBOOK, А СЕГА НЯКОЯ ОТ ПАРТИИТЕ ИСКА ДА СЛОЖИ МАСЛО В ОГЪНЯ И ПЛАТИ НА АДМИНА МНОГО ПАРИ, ЗА ДА ВЛЕЕ ОЩЕ СМУТ В ОБЩЕСТВОТО НАРЕД С НОВИНИТЕ ЗА ПОДСЛУШВАНИЯТА!
ANONYMOUS ORGANISATION

21.04 2013 в 12:34

Грешиш. Така и не бяха внесени документите за регистрация на ПП по закона за политичските партии.

21.04 2013 в 11:33

ато данните от bgwhois.com
Регистриран на 07-Dec-2006
Актуализиран на 11-Apr-2013
Изтича на 07-Dec-2020
 
X