Кървави сблъсъци в Египет взеха 26 жертви за ден

06 юли 2013 в 13:08 2538 0

Военен преврат в Египет, Снимка: BBC
Военен преврат в Египет, Снимка: BBC

Улични сблъсъци в различни градове на Египет между поддръжници и противници на отстранения с преврат президент Мохамед Морси взеха 26 жертви вчера, предаде АФП.

Във втория по големина египетски град Александрия при безредиците са загинали 12 души, а други близо 500 са ранени.

Първоначално привържениците на Морси са замервали полицията с камъни и коктейли „Молотов". По-късно срещу тях излязоха противници на отстранения държавен глава. По улиците на пристанищния град са избухнали жестоки ръкопашни боеве, съобщиха очевидци.

Двама души са загинали в района на площад Тахрир в центъра на столицата Кайро.

Насилието бе подпалено от изявление на върховния лидер на „Мюсюлмански братя” Мохамед Бадиа, който заяви, че ислямисткото движение ще остане по улиците, докато Морси не бъде възстановен на поста си.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази сериозно безпокойство за ситуацията в страната. Той призова египтяните да не търсят реванш.

„Търсенето на възмездие е възможно най-грешната тактика - както от страна на партиите, така и от страна на поддръжниците и противниците на сваления президент Морси. Силно обезпокоен съм от случващото се, включително от ужасяващите репортажи за употреба на сексуално насилие,” заяви Бан Ки Мун. „Необходимо е час по-скоро да започне диалог с участието на представители на всички политически и социални нива, включително и на жените," препоръча той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови