Кабинетът даде още 40 млн. лева за най-бедните

Нели Чолашка 28 март 2013 в 12:30 1927 1

Заседание на служебния кабинет. Снимка: Сергей Антонов
Заседание на служебния кабинет. Снимка: Сергей Антонов

40.967 млн. лв. допълнително ще бъдат заделени за подпомагане на най-бедните чрез програми за заетост и допълнителни социални помощи, съобщи социалният министър Деяна Костадинова.

Решението беше взето трудно и имаше министри, които не го подкрепиха, уточни служебният премиер Марин Райков. Взимат се пари от всички министерства, включително и моето (Външно министерство), което в лошо финансово състояние, допълни той.

Най-много пари ще бъдат отнети от администрацията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), каза регионалният министър Екатерина Захариева.

Съкращават се разходи за издръжка на администрацията, няма да се пипат парите за делегирани разходи на просветното министерство и на Министерството на здравеопазването, като тези за спешна помощ, коментира финансовият министър Калин Христов.

Групите, които ще получат допълнителни средства, ще бъдат уточнени заедно със синдикатите и работодателите.

Следващият вторник ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който ще бъде обсъдено разпределението на тези над 40 млн. лв

Предложението на социалното министерство е най-голяма част от тази сума да отиде за програми за заетост, включително и за започване на собствен бизнес.

С тези средства ще бъдат отпуснати помощи за отопление на бедните за изминалия отоплителен сезон, които са надвишавали дохода, позволяващ право на помощ, с до 10 лв. Това засята около 36 000 души, уточни Костадинова.

Социалният министър настоява и за допълнителна помощ за децата с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови