И МВР с телефонна линия за купуване на гласове

Нели Чолашка 15 април 2013 в 15:14 1920 1

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

И МВР ще открие телефонна линия и мейл, на които гражданите ще могат да подават сигнали за опити за купуване и продаване на гласове, съобщи днес зам. вътрешният министър Филип Гунев.

Линията ще бъде открита на 25 април.

Във вътрешното министерство беше организирана днес кръгла маса за проблемите по осигуряването на честни избори.

Служебният министър Петя Първанова само откри дискусията и отиде не среща с главния прокурор Сотир Цацацров, който обяви днес, че МВР е подслушвало безконтролно последните 3.5 години.

"След срещата с главния прокурор ще коментирам тази тема", каза Първанова и избяга.

Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов изчете с какви "мероприятия" се подготвя МВР за изборите - "организационни мероприятия", "превантивни мероприятия" и др. 

МВР няма да има право да сключва договори за охрана на партийни мероприятия, както и да извозва бюлетини и други изборни книжа, стана ясно от прочетеното от Антонов. 

Полицаите, които охраняват изборите, трябва да са в "опрятен вид", пишеше още в доклада на полицейския шеф.

Антоанета Цонева от Института за оценка на публичната среда представи на срещата сайта "За честни избори", на който има активна карта за сигнали за нарушения. Хора от института проверяват всеки сигнал и публикуват информация дали е потвърден или не.

Тя даде пример със сигнал за натиск върху избирателите в Лом, който е с много конкретни данни. Цонева се надява от МВР да му обърнат внимание.

От днес сайта "За честни избори" има и приложение за телефон

Антоанета Цонева призовава гражданите да правят снимки и видео, когато стават свидетели на нарушения, защото те са най-силното доказателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови