Бюлетината за вота на 12 май ще е до 1.2 м

15 април 2013 в 10:38 1346 0

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

Най -дългата бюлетина за изборите на 12 май ще е 1.2 м, каза пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов.

Такава ще е дължината на бюлетините в избирателните райони, в които за участие са се записали всички партии и коалиции, като София.

В най-дългите бюлетини имената на политическите сили ще са изписани с по-дребен шрифт.

Според Троянов това няма да е проблем за хората с по-слабо зрение, защото все пак всяка партия и коалиция се има номер. 

Интегралната бюлетина ще се сгъва само веднъж, ако е дълга до 50 см, а ако е повече – ще има фабрични гънки, по които да се сгъва.

Говорителят на ЦИК  припомни, че единственият легитимен знак, с който гражданите могат да отбележат своя избор в бюлетината, е Х.

„Допустимо е да има изкривяване, все пак има възрастни хора или такива с физически проблеми. СИК ще отразява дали знакът е Х наистина е Х,” посочи говорителят на ЦИК.

Признава се зачеркване само със син химикал. Осигуряването на сини химикали във всички кабини за гласуване е задължение на областните администрации.

На вота на 12 май се явяват 45 партии и коалиции, напомни Троянов. 

За заличената регистрация на Октай Енимехмедов – нападателят на Ахмед Доган, Бисер Троянов обясни, че инициативният комитет, издигнал кандидатурата на младежа за депутат, не е успял да събере необходимите поне 5000 подписа.

Според говорителя на ЦИК изискването за копиране на протоколите от Секционните избирателни комисии (СИК) нямало да доведе до проблеми.

Мотивът му е, че ЦИК ще предостави указания за ползването на 12 000 машини, които ще бъдат предоставени на СИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!