Ген. Атанасов: Бомбата за атентата е сглобена в България

Лъчезар Вълев 23 юли 2012 в 12:51 4170 0

Атанас Атанасов. Снимка:БГНЕС
Атанас Атанасов. Снимка:БГНЕС

До ден днешен не се дава публична информация за вида на взрива и начина на неговото задействане в Бургас, тъй като ще стане ясно, че това взривно устройство е сглобено в България.

Това каза за OFFNews бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов.

"Убеден съм, че бомбата е сглобена тук. Затова не се обявяват параметрите на взривното вещество, защото ще стане ясно, че са от някой военен склад в България", каза още той.

Според Атанасов става въпрос за трикилограмов взрив- българско производство.

Той поясни, че всичко е започвнало от бизнеса с утилизация на боеприпаси от частни фирми. По думите му те получават право да извършват такава дейност, но липсва контрол за това какво се случва с взривното вещество.

Атанасов подчерта, че изборът атентатът да бъде извършен в България в никакъв случай не е случаен.

Според него към момента не може да се каже със сигурност кой стои зад атаката, но при всички положения става въпрос за ислямска терористична групировка, която е взела това решение, поради непремереност във външната политика на България.

"Целите на такива атаки се избират преднамерено с оглед на определена политика", заяви Атанасов.

По думите му, българските власти са подценили заплахата, въпреки предупрежденията, които бяха отправени към България през януари.

"През януари предупреждението от израелска страна гласеше - летищата са ви сигурни, но автобусите са слабото място. Да ви дадат такъв конкретен сигнал и да гръмне автобус - това означава подценяване и високомерие", коментира Атанасов.

Според него твърдението на депутата от ГЕРБ Румен Иванов, че в последните години са били предотвратени няколко подобни атентата, е несериозно.

"Това правителство, в лицето на министър-председателя Борисов и вицепремиера Цветанов, не биха пропуснали да се похвалят за нещо такова. Начинът, по който афишират своите успехи показва, че ако е имало такъв случай, той щеше да бъде раздут прекалено сериозно по медиите", каза Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови