ГДБОП нахлу във фирма заради незаконен софтуер

Елица Мартинова 10 октомври 2012 в 12:10 2022 0

ГДБОП, Снимка: БГНЕС
ГДБОП, Снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП са преобърнали офисите на столична фирма заради подозрения, че компанията използва незаконен софтуер, съобщиха от МВР.

Акцията е част от специална операция на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ срещу незаконна употреба на софтуерни продукти и специализирани програми.

Претърсени са офисите на фирма, занимаваща се с изработване на видеопродукции, с издателска дейност и поддръжка на интернет портали. От компютрите е събрана информация за неправомерно използвани програми.

Междувременно до OFFNews постъпи сигнал, че представителството на „Microsoft” в България изпраща допитване до изпълнителните директори на различни компании. В писмата си международният гигант изисква информация за използваните програми и лицензионните им номера.

От "Microsoft" учтиво напомнят, че употребата на нелицензиран софтуер е незаконна.

„Освен техническите рискове, използването на нелицензирани компютърни програми е свързано и с редица неблагоприятни юридически последствия. На основание чл. 3, ал. 1 от Закона за авторското и сродните му права (ЗАПСП) компютърните програми са закрилян обект на авторско право и по степен на защита са приравнени на литературните произведения. В тази връзка не следва да се игнорира факта, че използването на софтуерни продукти без необходимото по закон съгласие на носителите на права представлява нарушение на българското законодателство и може да доведе до реализирането на наказателна, административна и гражданска отговорност“, пишат в писмото си „Microsoft”.

Софтуерната компания предупреждава, че две седмици след изпращане на писмото техен сътрудник ще се свърже с управителя на запитаната фирма, за да получи информация за използваните продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови