Европа ни помага за бежанците експертно, пари засега няма

OFFNews 09 септември 2013 в 16:13 2018 4

Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия
Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия

Помощта, на която може да разчита България от Брюксел за справяне със сирийските бежанци, ще е предимно експертна, при по-сериозна бежанска вълна ще очакваме и осезаема финансова подкрепа. 

Това съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев, който обсъди рисковете пред страната ни с еврокомисарите по вътрешните работи и по хуманитарната помощ, съобщи БНР.

Техническата помощ, която очакваме да получим от европейската служба за бежанците и граничната агенция "Фронтекс", ще е най вече по линия на приемане на хората, превод при провеждането на интервютата с тях и съдействие при оформяне на документите им. На този етап обаче не можем да разчитаме на значителна финансова подкрепа, защото в бюджета на еврокомисията не са останали много пари за подобни цели, каза Цветлин Йовчев.

"В момента се обсъжда усложнената ситуация в Италия, Гърция, Кипър и България. Ще бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа на това ще бъде взето решение", обясни министърът.

При по-сериозен бежански натиск обаче страната ни ще може да получи и по-сериозно финансиране. Що се отнася до физическото настаняване на бежанците, страната ни засега ще трябва да се справя сама.

Днес има заседание на Националния щаб. До края на деня аз мисля, че ще имаме няколко предложения за решение на този проблем, каза Йовчев.

Също днес ще има и анализ на Червения кръст как да се осигурят средства за подобряване на условията в центрове за настаняване на бежанци, както и предложения на Дирекция "Миграция" и Агенцията за бежанците как да се съкратят процедурите за получаване на бежански статут. При разговорите си в Брюксел министърът е представил настоящата ситуация като още едно доказателство, че изпълняваме шенгенските изисквания. Запитан дали тя ще ни помогне или попречи за скорошно членство в Шенген, той отговори:

"Тази ситуация ще породи както заплахи, така също и възможности. Друг е въпросът как ще успеем да управляваме процесите. Ако успеем правилно, като държава, да се възползваме от предимствата, които имаме, може би ще имаме успех."

Днес 50 души от различни националности от приюта за бежанци в Бусманци обявиха гладна стачка. Причината е, че не им е позволено да напускат приюта, а други твърдят, че спрямо тях е упражнявано насилие и агресия, като били заключвани в изолатор, в който нямало легла и храна. Друга причина за недоволството им е, че отговорите на молбите за убежище се бавили с месеци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови