Едно от 7 деца от набор 2006 няма да тръгне на училище

Последна промяна на 15 август 2013 в 17:24 2915 6

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: Булфото, архив
Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: Булфото, архив

Едно от всеки седем деца от набор 2006 няма да тръгне в първи клас в годината на навършване на задължителните за училище 7 години.

Това стана ясно от изказване на образователния министър проф. Анелия Клисарова, която днес беше в родната си Варна за празника на града.

"Тази година за първи път в клас ще влязат около 64 000 първокласници", заяви тя. В същото време по данни на Националния статистически институт децата, родени през 2006 г. са близо 74 500. Част от децата може да са тръгнали на училище на 6-годишна възраст, да са напуснали страната, да са починали или родителите им просто да не са ги пуснали на училище. Дали това е така и каква част от 7-годишните са деца на родители, които са ги спрели от училище не стана ясно до края на работния ден, защото от МОН не изпратиха пояснение за причините в отговор на запитването на OFFNews.

Бившия ректор на Медицинския университет-Варна и настоящ министър на образованието гарантира, че системата е готова за предстоящата учебна година.

През лятото са били закрити 15 училища, а 16 ще бъдат преобразувани. От есента влиза в сила промяна в изискванията към професионалните гимназии, както и ново, по-ниско, изискване за броя на учениците в паралелка - клас ще може да съществува и при 12 ученици.

Министърът отчете, че през лятото са ремонтирани 688 училища в страната, а в част от тях дейностите продължават и в момента. В 13 училища ремонтите няма да приключат до 16 септември, но въпреки това ще отворят врати за новата учебна година.

Клисарова каза още, че екипът на министерството е в пълна готовност да управлява новата Оперативна програма "Наука и образование за интегриран растеж"и предстои среща с представители на Европейската комисия за преговори по програмата. Според Клисарова искането на министерството е програмата да разполага с между 500 и 700 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2013 в 20:19

Абе ромите трябва да имат право на избор: "Учение и Труд!" или "Arbeit macht frei". Ако не искат първото, получават автоматично второто. Не като сега, нито едното, нито другото.

Или в командировка отвъд Ламанша, там да им берат гайлето островните мултикултурасти. С малко повече фантазия могат да минат за индопакита. Това ми се вижда най-хуманно.

15.08 2013 в 18:46

Наука и образование за интелигентен растеж, ей и тя не го научи. Интелигентен растеж е израз, изпълнен с дефиниран смисъл, не е произволно избрана дума, дето да звучи добре. Интелигенстният растеж е основание за искане на по-висок процент за финансиране и ако го знаеше, щеле и тя мотивирано да иска около 15% от парите за България от ЕСФ и двуфондово - тоест и пари от ЕФФР. ЕСФ финансира Социални мерки (меки, за инвестиране в хора), а другият "твърди" ( за инвестиране в машини и оборъдване и консумативи за тях и сгради).
Аман!

15.08 2013 в 18:28

... Тази като я гледам, не е от трезвениците. Точната министърка е, раззбиршш ли!

15.08 2013 в 18:12

Едно от седем деца са от ромски произход и според родителите не е необходимо да се губи време в училище, като през това време може да се краде и проси.

15.08 2013 в 17:50

АСП? Приемни семейства? Осиновители? ДЪРЖАВА?

15.08 2013 в 17:37

Нов министър - нови стандарти - нов изказ.