ДАНСwithme 66: Взривът смени маршрута на протеста

Последна промяна на 18 август 2013 в 19:06 2630 7

100-тина души се събраха тази вечер за 66-ият ден на антиправителствени протести.

Протестът започна към 19 ч. с 20-30 души, събрали се на Ларго. Движението на автомобили все още не беше блокирано. Това се случи към 19,25 ч., когато броят на демонстрантите се увеличи до около 80 души. Те скандираха "Оставка" и "Червени боклуци".

Взривът, станал в този час - 19,20 ч. в китайския ресторант срещу Руската църква - на метри от сборния пункт на протестиращите, наложи промяна в обичайния им маршрут - от пл. "Независимост" по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание.

Големият периметър на отцепения от полицията район принуди протестиращите да изберат околните улички по които да стигнат до сградата на Парламента.

Към 21 ч. там се бяха събрали не повече от 80 души.  Те започнаха да се разотиват. Към 21,30 ч. бяха останали около половината, които също постепенно се разотидоха.

Преди протеста тази вечер имаше и кратък контрапротест на обичайното си място - при пилоните на НДК, предаде БНР. Събраха се 30-ина души, които постояха малко и се разотидоха. "Докато има протест, ще има и контрапротест", разясни мотивите си да присъства жена, записана от репортер на "Хоризонт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2013 в 18:59

От площада тръгнаха 150 души, пред Народното събрание станаха 200.

19.08 2013 в 15:12

Moje bi e po-dobre da davat turski seriali a? Biznesyt shte trygne samo kogato otstranim nekadyrnite upravlqvashti.

19.08 2013 в 07:27

Чета доста статии и винаги ми е любопитно какви може да са мотивите на хората, които се изказват срещу протестите по форуми и в коментари - затова ще се опитам да направя анализ на възможните варианти. Логични ми се струват само две причини, поради които човек може да застане на страната на правителството: едната е, защото е убеден че то е съставено от качествени хора, които могат да са от полза за страната; другата е, че подкрепя правителството не заради вътрешно убеждение, а заради това, което получава в замяна за да защитава публично такава позиция. Едната позиция е продиктувана от някакви морални съображения, другата е продиктувана от липса на морал.

Сега, нека видим първата група. Какъв е профила на тези хора? Като цяло повечето, да не кажем всички, които ползват интернет са млади хора.

Това автоматично изключва около 95% от подръжниците на БСП, които винаги са били стари хора, а старите хора не ползват интернет. Остават 5% млади социалистически активисти. Традиционно БСП никога не е била партия на младите хора, а младите в нея са главно хора с амбиции за политическа кариера и правят каквото е необходимо, за да се сдобият с някакъв пост в партията.

ДПС: на всички е ясно че електората на тази парития се състояи изцяло от хора от малцинствата. Мисля, че не е нужно да се обяснява какво е материалното положение и нивото на образование на огромната част от тези хора, така че е напълно реалистично да кажем, че достъп до интеренет и умения да пишат имат около 0,5% от подръжниците на ДПС.

Привържениците на Атака са концентирани основно в провинцията, но има и доста младежи с радикални възгледи и в големите градове, така че може да се каже, че сред симпатизантите на тази партия има около 25% с възможност да изказват мнение в интернет.

От анализа на групата на подкрепящите правителството и изказващи публично мнение заради морални съображения, може да се види следното: 5% младежи от БСП, които се надяват да влезнат в политиката; има или по-скоро няма половин процент от подръжници на ДПС, които могат да боравят с компютър; 25% младежи от Атака с радикални и расистки нагласи.

Това е групата от подкрепящи правителството по морални убеждения! Не искам да подценявам правото на мнение на когото и да било, но мисля че изводите сами се набиват на очи.

Групата на подкрепящи правителството и изказващи се против протестите заради неморални съображения не заслужава кой знае какъв анализ. За тези хора просто може да се каже, че са избрали да продадът мнението си, както много хора продават и гласа си, в замяна на някакво заплащане, без да си дават сметка за последствията от това. Личното ми мнение за тях е следното - това да помагаш за създаване на обществено мнение, облагодетелставащо богатите престъпници и олигарсите, да заставаш на страната на политици, които заради алчноста си, са готови да разрушат докрай държавата, да продадеш това, което те прави свободен човек - личното ти мнение, само за да вземеш някакви пари - това е най-голямото предателство! Предателство най-вече спрямо себе си и после пред другите!

Защото никой не може да те превърне в роб, докато сам не решеш да станеш такъв!

19.08 2013 в 03:25

И сега кво праим,кат на протеста останаха само редколегиите на Прокопиев...Плевню се издъни с ветото и сега оди реве кат многострадана Геновева по медиите.Жалка картина..

18.08 2013 в 23:38

Така ли си мислиш, бе Анго? А? Че това тлеещо от месеци и години въгленче нищо не значи и че хората излизат за кеф всяка вечер /а и със умисъла да ти пречат на бизнеса, та да не потръгва. Колко лесно било решението! Ето кой пречел в БГ! А?/ Още по-лесно ще ти подскажа - затвори си очите тогава. И "телевизиите" ще са безпомощни, а ако затвориш и тях /"телевизиите"/ - проблем изобщо няма да има, готен червен кандидат-цензоре.

18.08 2013 в 21:33

Абе, ако телевизиите спрат да се занимават с 80 /30 човаека , които имат нешо да казват, сигурно животът в държавата ще потече малко по -спокойно. Пък ,току виж , и бизнесът потръгнал и излезем от рецесия. А?

18.08 2013 в 19:38

Мощен взрив в центъра на София
Експлозия в китайския ресторант срещу Руската църква, има пострадали...http://daniivanov.blogspot.com/2013/08/blog-post_7411.html