Чеци иска да излезе от ареста

Юлиан Христов 01 август 2012 в 08:39 3479 0

Николай Русинов – Чеци. Снимка: БГНЕС
Николай Русинов – Чеци. Снимка: БГНЕС

Обвиненият за убийството на Яна Кръстева миналата година в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци, поиска промяна на мярката му за неотклонение. Сега той е с постоянна мярка "задържане под стража" от началото на май. 

Трупът на Яна бе намерен от случайни минувачи в Борисовата градина на 10 юли 2011 г. Разследващите установиха, че тя е била удушена, а преди това Яна е правила секс. Първоначално заподозрени за убийството бяха клошарят Пламен Трифонов и обявеният за общодържавно издирване Николай Русинов.

Русинов беше оставен окончателно в ареста с решение на Апелативния съд в София, което магистратите обосноваха с това, че откритите четири от общо седемте косъма по тялото на Яна, са на Русинов. Космите са открити на местата, където криминалистите смятат, че е упражнена сила спрямо момичето, което е довело до смъртта й. В решението си магистратите се позоваха и на факта, че според съдебно-медицинската експертиза, смъртта на Яна е настъпила между 3 и 6 часа сутринта – време, в което Чеци е бил с нея според показанията на свидетелите.

Веднага след като смъртта на момичето беше огласена в медиите, първоначално за заподозрян беше обявен Николай Русинов. След като разбрал за смъртта на Яна, той заминал зад граница с мотива, че е пътувал по работа. Въпреки неговите признания, че той е човекът, който е прекарал с Яна последните ѝ часова, разследващите не намериха основания да го задържат и срещу него не бяха повдигнати обвинения. За смъртта на Яна тогава беше обвинен Павел Трифонов, който бил забелязан да се разхожда в района на местопрестъплениято. Той бе задържан на 21 юли, защото един от откритите косми по тялото на Яна съвпадало по морфологични белези с неговите. Независима експертиза от европейски лаборатории доказват с категоричност, че на местопрестъплението не е открит нито един косъм от Павел Трифонов, а всичките са от Чеци. 

След няколко месеца в ареста той беше освободен и обвиненията срещу него паднаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови