Чехия се жалва на Брюксел заради ЧЕЗ

06 март 2013 в 17:10 3590 6

Чешкият посланик в ЕС написа язвително писмо за действията на България спрямо ЧЕЗ, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В него постоянният представител на Чехия в ЕС с ранг на посланик Мартин Повейшил алармира, че страната ни нарушава собствените си закони и тези на Общността с намеренията си да отнеме лиценза на ЧЕЗ.

Документът бе изпратен до сайта Balkanleaks.

На малко повече от две печатни страници посланик Повейшил описва "безпрецедентните събития на българския енергиен пазар и тяхното влияние върху компаниите от групата на ЧЕЗ." 

"Тези събития включват серия от действия, предприети от Република  България и водещи до евентуални нарушения на законодателната рамка на българската енергийна регулация и на клаузи на законодателната рамка за европейския вътрешен пазар на електричество", мотирива се дипломатът.

Предвид динамиката на ситуацията, включваща и постоянни опасения за справедливото третиране на компанията, може да се очакват и по-нататъшни мерки от страна на ЧЕЗ, засягащи и Европейската комисия, пише в увода на писмото.

По-надолу се изброяват факти и събития, които според представителя на чешката държава в ЕС показват, че системата за издаване и отнемане на лицензи в енергийния сектор у нас може да е в нарушение с действащото българско и европейско законодателство.

Посланикът пише, че "драматичните събития" от изминалия месец не са изненада и са "естествената кулминация на проблематичната ситуация" в българската енергетика, датираща от 2007 г. За нея ЧЕЗ и европейски асоциации били алармирали няколко пъти. "Най-сериозните проблеми са свързани с доминиращата роля на държавната Национална електрическа компания (НЕК) и политиката на енергийния регулатор (например: разпределение на производствения капацитет по т.нар. "квотна система", достъп до трансграничния преносен капацитет и ограничаване на износа чрез експортни такси за електричество).

"Турбулентните условия, които засегнаха ЧЕЗ, си заслужава да бъдат изброени в хронологичен ред с цел илюстриране на ситуацията", подчертава посланикът. Изброяват се: безпрецедентното поскъпване на тока с 13,4% през юли 2012 г. с решение на ДКЕВР и факта, че ЧЕЗ и другите две ЕРП-та получават 10% от цената, а останалото отива за пренос на енергията; високите януарски сметки поради повишена консумация и удължен отчетен период; уличните протести. 

От писмото става ясно още, че след първите протести представители на ЧЕЗ са се срещнали със заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма и е изработен извънреден план за действие, но той не е могъл да бъде приложен заради оставката на Симеон Дянков, изявлението на премиера за отнемане лиценза на ЧЕЗ, оставката на кабинета и последвалите действия на ДКЕВР.

Посланикът си позволява и някои, макар и дипломатично поднесени, иронични забележки по отношение на главния прокурор Сотир Цацаров. Според посланика главният прокурор "няма директни правомощия в българската енергийна регулаторна система, но историчскин погледнато се радва на неоспорима неформална и фактическа власт върху българските държавни органи".

Следващите два акцента в писмото за озаглавени "Независимост на българския енергиен регулатор (ДКЕВР) и "Фактическо съдържание на решенията на ДКЕВР по твърденията за нарушения". 

"Подходът на българските власти към справедливите процедури може да се илюстрира с факта, че на 27 февруари, т.е. денят, в който ЧЕЗ трябваше да изпрати своето становище за стартиране на процедура по отнемане на лиценза, главният прокурор свика в канцеларията си бригинг и информира за началото на разследване е ЕРП-тата. В следващите 30 минути централите на компаниите на ЧЕЗ бяха окупирани от прокурорски екипи и полиция", посочва по отношение на независимостта на ДКЕВР посланикът.

По точката състоятелни ли са исканията за отнемане на лиценза, се казва, че ЧЕЗ оспорва повечето приписвани й нарушения. Едно от тях касае плащания между ЧЕЗ и НЕК. Друго се отнася до смяната на електромери.

"Условията за отнемане на лиценза, които споменава ДКЕВР, може да се окажат в разрез с европейските закони, доколкото се позовават на неуточненото задължение за съблюдаване на "каквото и да е" решение на регулатора като основание за отнемане на лиценза. Повечето нарушения се отнасят за обществени поръчки, но подобни нарушения не са изрични основания за отнемане на лиценз според българския енергиен закон. Тoва нарушение може да бъде хванато чрез клауза от лиценза, задължаваща ЧЕЗ да се съобразява с "кoято и да е" клауза на българския закон", посочва в заключение писмото. 

Съдилищата на Общността обаче са отхвърляли подобни всеобхватни клаузи и са изисквали от държавите членки обяснения извън общите положения за съображенията, когато е заложена обществена политика, завършва писмото до Барозу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови