Арестуваха активисти на "Грийнпийс" на бензиностанция край Благоевград

Юлиан Христов 26 септември 2013 в 14:34 3519 5

Арестуваха активисти на Грийнпийс в Благоевград
Арестуваха активисти на Грийнпийс в Благоевград

Активисти на "Грийнпийс" бяха арестувани на бензиностанция на главен път Е-79 край Благоевград.

От полицията в Благоевград съобщиха за OFFNews, че в 11.05 часа днес е подаден сигнал, за това, че на бензиностания "Газпром" на главния път, четирима души се завързали с вериги за бензиновите колонки, като по този начин пречили на работата на бензиностанцията. Други двама души са опънали плакат „Газпром = унищожение на Арктика”. 

Задържаните са граждани на Австрия, Словения, Словакия, Румъния и Унгария. Има и един българин. Шестимата активисти са разпитани като вероятно ще бъдат санкционирани по Указа за дребното хулиганство. 

По-късно от българския клон на "Грийнпийс" разпространиха съобщение, че сред поставените искания в акцията им е било и това за освобождаването на задържаните 30 активисти, провели мирен протест миналата седмица край платформата ”Приразломная” в Печорско море.

Арктика е под сериозна заплаха от нефтодобивната индустрия. „Газпром” има планове да започне добив на нефт през 2014 г. Компанията има история на множество аварии по време на операции, като екологичните й стандарти не са достатъчно високи. Липсват и адекватни кризисни планове за справяне с аварии и разливи, поясняват от организацията. 

Нефтен разлив, който ще заплаши екосистемата и местните общности в Арктика, е почти неизбежен. Почистването му ще бъде невъзможно - сондажните територии са покрити с дебел лед през повечето време на годината, а обичайните температури са от -50°C, се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови