Западът трябва "да политизира" външната си политика

Калин Манолов Последна промяна на 11 октомври 2015 в 12:30 9109 16

Калин Манолов, автор и водещ „Видимо и невидимо“ по Bulgaria ON AIR

Слуховете, че руският президент Владимир Путин се е завърнал и e засенчил американския си колега Барак Обама на световната сцена, които разпространяват някои световни медии, са силно преувеличени. Още по-малка вероятност има Русия, Иран и Китай да променят сегашния световен ред.

Може да е ефектно след десетгодишно мълчание да обещаеш бунт срещу глобалното лидерство на САЩ и да призовеш за отнемане на контрола на Америка върху коалицията, която се бори с "Ислямска държава". Но едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Русия има реален ресурс само да изпрати още войски и изтребители в Сирия, за да създаде нещо като "руска окупационна зона", когато международна "коалиция от желаещи" едновременно унищожи "Ислямска държава" и свали Башар Асад от власт. Путин иска Асад да остане начело поне на тази част от държавата, която наричат "Полезна Сирия". Останалата, която Асад няма шанс да контролира, очевидно е безполезна за Кремъл.

Ползата за Путин обаче е вреда за света. На теория би трябвало да не е така, защото евразийството също твърди, че е стъпило върху християнската, в частност православната култура, върху "здравите" християнски ценности и семейния морал. Анексията на чужди територии и военната поддръжка на сепаратисти обаче, е органично чужда на цивилизования свят. Той си затваря очите, защото икономиката на Стария континент е прекалено тясно свързана с руската и тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20 години. Русия е основен износител не само на природен газ, но и на някои сплави за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост, както и на други суровини. Затова и ЕС ограничи санкциите срещу Русия до шепа близки до Путин олигарси, а ООН не осъди категорично въздушните удари, които руската авиация нанесе срещу подкрепяните от Запада врагове на Ислямска държава в Сирия.

Това не може да продължава още дълго. На съвременната форма на Бисмарковата "реал политик" - отказ от използване на каквато и да е идеология като основа на курса на държавата, ще бъде сложен край. Правителствата на страни, които претендират за цивилизованост, не могат безкрайно да игронират идеологическите и моралните за сметка на практическите съображения при определянето на външната си политика. Това означава да обезсмислят европейското разбиране за политическа организация, индивидуални права, пазарна икономика – тоест, да се отрекат от самите себе си.

Ако евроатлантическите ни съюзници не разбират това сами, ние, българите, можем да им го обясним. През 2005-2009 г. България беше управлявана от коалиция, чието разбиране за дипломация игнорира връзката между "чисто политическите въпроси" и условията за водене на външноикономическа политика. Тогавашният външен, а сега социален министър Ивайло Калфин, обяви Русия, Йордания и Катар за основни партньори на България. Това бе наречено "икономизация на външната политика". Всъщност бе деполитизация – безкритично приемане на статуквото в страната-партньор. България се насочи към икономики, която бяха и са силно протекционистични, непазарни, със слаба защита на договорите, неработеща съдебна система и т.н. Ползата на България от тези партньорство бе повече от съмнителна. Вредата – очевидна.

Външната политика не може да бъде "деполитизирана". Разбира се, всички "велики сили" в различни моменти от своята история са сключвали сделки с авторитарни, откровено диктаторски или полудиктаторски режими. Но това е било изключение, не правило. Извън този краткосрочен опортюнизъм мислещите политици и държавници институционализират предимствата на своите икономики във външнополитическите си отношения, а не ги неглижират.

Европейският тип демокрация може би няма да работи в Сирия, тъй като всички форми на модерния ислям са несъвместими с нея. Но арабският социализъм на Асад-баща и син, поддържан от и Съветска, и от Путинова Русия, така категорично се провали, че няма как да е негова алтернатива. Бъдещето на Сирия и региона тепърва ще се решава. Вероятно с помощта на Русия, както каза в началото на октомври канцлерът Меркел. Но не и под диктата на Кремъл, нито по щадящите диктаторите правила на Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2015 в 10:01

Имало едно време едно газово находище с най-големите залежи в света - Южен парс,
което се намирало в Персийския залив между Иран и Катар. Един ден Иран решили да
построят газопровод от това находише към Средиземно море (Иран-Ирак-Сирия) и да
доставят газ за Европа. Това не се харесало на САЩ и техните слуги - Катар и
Саудитска арабия, защото те били извън играта, Турция също...
Тогава "световния авторитет" САЩ решили да саботират строежа на този газопровод
и спретнали една бембяна революцийка на Сирия за да свалят Асад от власт - обявявайки го
за диктатор. Обаче нещата се закучили и така наречената "умерена опозиция" не успяла.
Тогава се наложило да се създаде нещо по-голямо и към умерената опозицийка се включили
всички наемни главорези, терористи и агенти на ЦРУ... Те се кръстили не как да е, а
"Ислямски ЩАТ?!?!? в Ирак и Сирия (ISIS)". Явно толкова им е фантазията на САЩ, та дори не
могли да измислят по-адекватно име за бъдещия халифат...


Дали е във вреда на света Асад да построи този газопровод? или само във вреда на Катар, СА и господарите им САЩ?

13.10 2015 в 15:08

Поредната порция ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНАДА от Петата колона на Четвъртия хилядолетен райх: "Путин - лошо; Обонго - добро; РОССИЯ - лошо; ФАЩ - добро!".

Разбрахме, че всички империи рано или късно се разпадали, особено РУСКАТА, обач с изключение на ФАЩ и Дребнобритания, които били вечни.

Вече дори не ги четеме тея текстове, щото знаеме каво пише. Омерзени сме.

11.10 2015 в 18:31А, така както го чувстваш, си е точно обичайния шизоиден синдром.
Спокойно, за твоето състояние е нормално.

11.10 2015 в 17:33

Баси и простите коментари. А бе, аз ли останах най-умния тука? Не отива на добре таз работа.

11.10 2015 в 16:21

Хи-хи! Такава глупост не бях чувал отдавна:))
А, бе, момко, за толкова тлъст хонорар можеше да се размърдаш малко, не само да събереш на едно място налудничавите заглавия от пропагандистките радиоточки за последните две седмици.
Тоя мислител е един от тия, които събираха тука "Приятелите на Сирия", начело с другото недоразумение - Николчо Младенофф. А, и Тагарефф. Пък се оказа, че са направили учредителна конференция на ИДИЛ.

Калине, тебе някой народен съд просто ще те обеси, когато всичко това свърши, ами не усещаш ли че с тия дрънканици вкарваш и народа и страната в беля? А, безумецо? Щото от страх може да дрънкате каквито искате глупости, но само в лично качество. А вие представяте това като народната воля, която е друга. Хич не съм сигурен, и че собственика на тая телевизия мечтае точно па да се сбие с руснаците, понеже интересите му са силно други. Такива като тебе после ги бият и чуждите и своите, не пропускай тоя момент. А ако се надяваш точно тебе да хукнат да спасяват накрая американците - силно се надценяваш:))

11.10 2015 в 15:30

Танг14:19 11 окт 201509
Така е простотията, която регулярно се излъчва от всички медии започна да бие всякакви рекорди!
Ама вземете да се посъвземете! Някой не може ли да напише, издекламира в национален ефир нещо звучащо по различно от императивен прокламат в стил така е, защото това е официалната линия на... и всяко друго мнение не съвпада със съвременните демократични и т.н. ценности...
Хайде, не малко твърда валута Ви дават господарите от паричките, които са изцедили от бедния народ! Ами, че измислете нещо не преповтаряйте само от читанките преведените си постулати!

11.10 2015 в 15:02

Ех Калинке...
Отдавна ми направи впечатление алкохолизираната ти мутра и антируските статии..
Дано ти плащат добре за брътвежите, но се съмнявам... Вие педалите, алкохолиците, наркоманите, предателите и пак педалите се движите от съвсем различни стимули различни от обикновените хора. Но се опитвате да въздействате именно на редовия гражданин, а не на извратените себеподобни... Ще се обидиш на извратени може би... Чуй какво казва казва по въпроса за анатомичните разлики и следващите психологични отклонения Левашов и как масата просветени мълчи по въпроса. Е - ти си знаел... Знам, че знаеш. Но си седи в дупката сред изпражненията иси трай, защото идва денят за плащане на сметките, а ти си ги натрупал доста... Нали знаеш, че няма безплатен обяд?

11.10 2015 в 14:19

Да де, троловете не издържат - цвъкат ли цвъкат тъпотии за жълти стотинки...простете - копейки.

11.10 2015 в 13:34

Мда, това бе прочетено от трибуната на България ON AIR като прокламация, вид опорна точка на платените,американолизо... тролове..

11.10 2015 в 13:33

Мда, това бе прочетено от трибуната на България ON AIR като прокламация, вид опорна точка на платените,американолизо... тролове..