Тренд: Четири интриги за вота на 11 юли, Трифонов държи ключа към две от тях

OFFNews 22 юни 2021 в 08:13 31403 1

Четири интриги се очертават за предстоящия вот на 11 юли - кой ще спечели първото място, Демократична България или ДПС ще са четвърти, ще влязат ли Патриотите в следващото НС и ще успеят ли партиите на протеста да съберат мнозинство над 121 депутата, за да управляват без подкрепата на четвърта формация. 

Засега разликата между ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” е в рамките на допустимата социологическа грешка - партията на Бойко Борисов води с 1,5% пред тази на Слави Трифонов. 

Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд”, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на “24 часа” чрез интервюта "лице в лице" сред 1003 души на възраст 18+. Според данните в следващия парламент със сигурност ще влязат 6 партии и коалиции, седмата - Български патриоти, остават много близо до бариерата с 3,9 на сто. 

ГЕРБ-СДС, въпреки спад в подкрепата, се задържа на първото място с 21,7%. Има такъв народ отбелязва ръст и достига 20,2 на сто. Твърдо трета - достатъчно отдалечена и от втората, и от резултатите на четвъртата коалиция, е БСП с 16,1 на сто. За четвъртата позиция се борят “Демократична България” (11,2%) и ДПС (10,9%), като тук надпреварата ще се реши от гласовете в чужбина, заяви Димитър Ганев от Тренд по Нова тв. Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите. По думите на социолога, за да съберат мнозинство за управление ИТН, ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" трябва да получат подкрепа за още 30 депутати над тези 92, които имаха в 45 Народно събрание. 

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на 11 юли, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват. 

Под 4 процента остават “Възраждане” с 2,3%, “Българско лято” с 1,9% и “Ляв съюз за чиста и свята република” с 1,1 на сто. 

Един месец след началото на дейността си работата на служебния кабинет е оценена положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка, показват още данните на Тренд, представени по Нова тв. 

При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки