Константин Павлов: Всяка година нов закон ограничава правата ни в интернет

Ивелина Петрова 01 февруари 2012 в 16:01 1986 0

Константин Павлов. Снимка: Сергей Антонов
Константин Павлов. Снимка: Сергей Антонов

„Всяка година се появява закон или споразумение, което да ограничи правата ни в интернет,“ каза блогърът Константин Павлов пред OFFRoad Radio във връзка с подписаното споразумение АСТА.

Павлов, известен в Мрежата като Komitata и създател на сайта politikat.net и блога "Бели байтове за черни дни", каза още, че всяка година води битки за защита на свободата в интернет. Първо била промяната на член 40, после Законът за електронните медии, в последствие SOPA и PIPA, а сега и АСТА. "Всички тези идеи искат да ограничат правото ни на свобода в Мрежата", допълни той. По думите му филмовите и музикалните компании не искат да променят традиционните си бизнес модели и затова АСТА е в техен интерес.

„Големите ми надежди са в американското общество, защото те успяват да се противопоставят на такива идеи. Затова ние трябва да разчитаме на общественото мнение на големите западни демокрации. Например словенският посланик в Япония се извини официално, че е подписал АСТА, като е заявил, че не е знаел какво е подписал“, коментира Павлов. Според него в момента комуникационната система на правителството е такава, че отрича всеки проблем. „Правителството е много колебливо в действията си, днес мисли едно, утре прави друго, трябва да се разисква проблемът, за да се избере кое е най-добре за потребителите“, добави той. По думите му проблемите с това споразумение са много големи, като обеляза, че свободата на потребителите в интернет постоянно е застрашена от закони, които са двусмислени, законодателство се „опакова“, както в Закона за борба с тероризма, Закона за детската порнография, така и сега в закон за борба с ментетата.

Личната прогноза на блогъра е, че ако протестът срещу АСТА на 11февруари бъде достатъчно масов и продължи интензивната медийна вълна, след посещението на Хилъри Клинтън в България е възможна позитивна промяна относно АСТА.

Звуковия файл от разговора може да чуете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!