Новият лидер на СДС Божидар Лукарски: Дистанциране от ГЕРБ, обединение с десните

Владимир Йончев 13 юли 2013 в 07:11 10311 31

Божидар Лукарски
Божидар Лукарски

Изненадващо за мнозина Божидар Лукарски бе избран с голямо мнозинство за новия лидер на СДС на Националната конференция на Съюза преди седмица.

Той е на 42 години, завършил е Класическата гимназия, адвокат по професия и запален фен на "Локомотив"-София. Има 2 деца.

- Господин Лукарски, от една седмица сте лидер на СДС. В каква кондиция го заварвате?

- СДС определено е стигнал дъното. Но учудващо за мене беше това, което установих при обиколките ми преди конференцията. Установих, че на доста места в провинцията СДС е в пълна кондиция, за разлика от София, и че все още синята идея и мисленето на седесарите в провинцията е живо. Там структурите са в добро състояние. Иначе, като цяло има вътрешни проблеми в партията и шамарът, който понесохме на последните избори, още звучи.

- Как точно се случи Вашето избиране. Това беше голяма изненада. Кои течения в СДС надделяха?

- Не мога да кажа, че някакви течения са надделели, защото победата ми беше доста внушителна. Разликата, с която победих е около 100 гласа при 600 делегати. Това е доста - около 1/6 в разлика при положение, че бяхме 4-ма кандидати. Подкрепиха ме много от големите структури в провинцията. Мисля, че най-важна за избора ми беше моята програма, в която аз ясно декларирах, че съм "за" обединение в дясно с всички извънпарламентарно представени партии.

- Това ли беше ключовият момент?

- Мисля, че това беше ключовият момент, да. Освен това обаче, като казвам за големите провинциални структури, трябва да кажа, че учудващо дори за моя основен конкурент г-н Иван Сотиров, който е стар деятел на столичния СДС, аз взех близо 40 гласа в София, което броя за много добро постижение.

- Обединението с другите десни на какъв етап е?

- Водим разговори на експертно ниво с всички, аз лично - с лидерите. По принцип обединението вдясно не трябва да бъде плод на някаква егоистична договорка само на лидерите, а общо обединение около политики, идеи и ценности. Така че се водят на експертно ниво, водят се и на ниво места. Например в Пловдив също се водят подобни разговори. Вчера говорих с един от изпълняващите длъжността председател там, така че сме все още на това ниво - имаме определено доста сходства, но имаме и различия, които трябва да изгладим.

- Каква е Вашата визия за това дясно обединение? Трябва ли да стане една хлабава коалиция, в която всеки запазва идентичността си или напротив - да се върви към стегната обща дясна партия?

- Под мое ръководство СДС определено ще запази своята идентичност понеже считам, че ние сме достатъчно запазила се марка за България както в дясното пространство, така и в политическия живот. За създаване на нов политически субект аз лично съм песимист. Първо, че няма достатъчно време. Второ - това значи разформироване и ликвидиране на сега действащи традиционни десни партии. Кой, как, защо, съдебни регистрации... Нещо, което отнема доста дълго време, а ако има предсрочни избори, ние просто няма да сме готови с това.

- Отношението към ГЕРБ е друг ключов маркер. Приемате ли коментарите, че предишните няколко ръководства на СДС бяха превърнали съюза в подразделение на ГЕРБ?

- Аз лично не приемам тази квалификация. Не знам дори този етикет защо беше така твърдо лепнат на СДС, но не искам да се връщам назад във времето. Лично под мое ръководство политиката на СДС на този етап е дистанцирана от ГЕРБ.

- Как оценявате сегашните протести? Какъв е потенциалът им, до какви промени могат да доведат?

- Подкрепяме протестите изцяло и виждаме, че това са най-големите от 1990 г. насам. Единственият вариант, до който могат да доведат е подаването на оставка на сегашното правителство, разпускане на сегашното Народно събрание и предсрочни избори.

- А кога ги виждате изборите?

- Песимистичният вариант е заедно с евроизборите другата година през пролетта, а по-оптимистичният, който се надявам да се случи, е някъде в началото на зимата или в късната есен на тази година.

- С каква цел Реформаторският блок отива на тези избори? С визия за колко процента?

- Първо да кажа, че ние не разговаряме само с Реформаторския блок, разговаряме с всички десни центристки партии и коалиции, включително и такива, които не са в този Реформаторски блок, и търсим общи идеи. Що се отнася до това дали Реформаторският блок, ако правилно разбирам въпроса Ви, е коалиционната формула за явяване на избори, то още сме много далече от такава коалиционна формула и не мога да кажа изобщо, тъй като няма все пак насрочени избори, в какъв формат ще се явяваме ние, десните и дясноцентристите.

- Въпросът ми е по-скоро какви цели си поставяте. На няколко избори поред всичките десни партии си поставяха цел да минат 4%.

- Не, моите цели са доста по-високи и ако не успея да ги изпълня, ще смятам, че съм се провалил. Аз не работя за някаква тясна коалицийка, която да вкара 10-15 депутати в парламента, които да бъдат някаква опозиция и да задоволят личните щения на различни личности вдясно да бъдат депутати. Тази формула, както видяхме, не работи толкова добре.

Моята идея е да има широко дясно представителство в парламента. Дори в най-лошия случай, ако е опозиция, да е действаща, конструктивна и мощна, но лично моето желание и моята амбиция е да участваме в управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!