Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Новият лидер на СДС Божидар Лукарски: Дистанциране от ГЕРБ, обединение с десните

Последна промяна на 13 юли 2013 в 07:11 9065 31

Божидар Лукарски

Изненадващо за мнозина Божидар Лукарски бе избран с голямо мнозинство за новия лидер на СДС на Националната конференция на Съюза преди седмица.

Той е на 42 години, завършил е Класическата гимназия, адвокат по професия и запален фен на "Локомотив"-София. Има 2 деца.

- Господин Лукарски, от една седмица сте лидер на СДС. В каква кондиция го заварвате?

- СДС определено е стигнал дъното. Но учудващо за мене беше това, което установих при обиколките ми преди конференцията. Установих, че на доста места в провинцията СДС е в пълна кондиция, за разлика от София, и че все още синята идея и мисленето на седесарите в провинцията е живо. Там структурите са в добро състояние. Иначе, като цяло има вътрешни проблеми в партията и шамарът, който понесохме на последните избори, още звучи.

- Как точно се случи Вашето избиране. Това беше голяма изненада. Кои течения в СДС надделяха?

- Не мога да кажа, че някакви течения са надделели, защото победата ми беше доста внушителна. Разликата, с която победих е около 100 гласа при 600 делегати. Това е доста - около 1/6 в разлика при положение, че бяхме 4-ма кандидати. Подкрепиха ме много от големите структури в провинцията. Мисля, че най-важна за избора ми беше моята програма, в която аз ясно декларирах, че съм "за" обединение в дясно с всички извънпарламентарно представени партии.

- Това ли беше ключовият момент?

- Мисля, че това беше ключовият момент, да. Освен това обаче, като казвам за големите провинциални структури, трябва да кажа, че учудващо дори за моя основен конкурент г-н Иван Сотиров, който е стар деятел на столичния СДС, аз взех близо 40 гласа в София, което броя за много добро постижение.

- Обединението с другите десни на какъв етап е?

- Водим разговори на експертно ниво с всички, аз лично - с лидерите. По принцип обединението вдясно не трябва да бъде плод на някаква егоистична договорка само на лидерите, а общо обединение около политики, идеи и ценности. Така че се водят на експертно ниво, водят се и на ниво места. Например в Пловдив също се водят подобни разговори. Вчера говорих с един от изпълняващите длъжността председател там, така че сме все още на това ниво - имаме определено доста сходства, но имаме и различия, които трябва да изгладим.

- Каква е Вашата визия за това дясно обединение? Трябва ли да стане една хлабава коалиция, в която всеки запазва идентичността си или напротив - да се върви към стегната обща дясна партия?

- Под мое ръководство СДС определено ще запази своята идентичност понеже считам, че ние сме достатъчно запазила се марка за България както в дясното пространство, така и в политическия живот. За създаване на нов политически субект аз лично съм песимист. Първо, че няма достатъчно време. Второ - това значи разформироване и ликвидиране на сега действащи традиционни десни партии. Кой, как, защо, съдебни регистрации... Нещо, което отнема доста дълго време, а ако има предсрочни избори, ние просто няма да сме готови с това.

- Отношението към ГЕРБ е друг ключов маркер. Приемате ли коментарите, че предишните няколко ръководства на СДС бяха превърнали съюза в подразделение на ГЕРБ?

- Аз лично не приемам тази квалификация. Не знам дори този етикет защо беше така твърдо лепнат на СДС, но не искам да се връщам назад във времето. Лично под мое ръководство политиката на СДС на този етап е дистанцирана от ГЕРБ.

- Как оценявате сегашните протести? Какъв е потенциалът им, до какви промени могат да доведат?

- Подкрепяме протестите изцяло и виждаме, че това са най-големите от 1990 г. насам. Единственият вариант, до който могат да доведат е подаването на оставка на сегашното правителство, разпускане на сегашното Народно събрание и предсрочни избори.

- А кога ги виждате изборите?

- Песимистичният вариант е заедно с евроизборите другата година през пролетта, а по-оптимистичният, който се надявам да се случи, е някъде в началото на зимата или в късната есен на тази година.

- С каква цел Реформаторският блок отива на тези избори? С визия за колко процента?

- Първо да кажа, че ние не разговаряме само с Реформаторския блок, разговаряме с всички десни центристки партии и коалиции, включително и такива, които не са в този Реформаторски блок, и търсим общи идеи. Що се отнася до това дали Реформаторският блок, ако правилно разбирам въпроса Ви, е коалиционната формула за явяване на избори, то още сме много далече от такава коалиционна формула и не мога да кажа изобщо, тъй като няма все пак насрочени избори, в какъв формат ще се явяваме ние, десните и дясноцентристите.

- Въпросът ми е по-скоро какви цели си поставяте. На няколко избори поред всичките десни партии си поставяха цел да минат 4%.

- Не, моите цели са доста по-високи и ако не успея да ги изпълня, ще смятам, че съм се провалил. Аз не работя за някаква тясна коалицийка, която да вкара 10-15 депутати в парламента, които да бъдат някаква опозиция и да задоволят личните щения на различни личности вдясно да бъдат депутати. Тази формула, както видяхме, не работи толкова добре.

Моята идея е да има широко дясно представителство в парламента. Дори в най-лошия случай, ако е опозиция, да е действаща, конструктивна и мощна, но лично моето желание и моята амбиция е да участваме в управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2014 в 15:07

Tоя РаMAдан кви ги плямпа?
/Парите им са в КТБ,а лъгаха че нямат. Взеха от ДБГ-около 318бона за изборите и още не са ги върнали. Прегърнаха се с НПСД и прецакаха Кунева. На 30 юли се срещна тайно с Бойко сега вика, че другите се срещат с него. Нарочно сеят интриги между лобитата в СДС за да може СДС да е слабо и "Сектата на костовистите от последния ден"да се опитва да управлява целия блок./

15.07 2013 в 11:36

Много самоуверен нещо ,а като не сте с ГЕРБ ...с червените ли сте?!?!?

15.07 2013 в 08:59

Поредния зализан Минчефф.

14.07 2013 в 22:38

Пожелавам му успех на Лукарски! Има доста работа да свърши докато СДС се изправи на крака и успее отново да спечели доверието на гласоподавателите! Но той трябва да работи в сътрудничество и с ГЕРБ, като дясно-центристка партия!

13.07 2013 в 23:22

СДС, вас пък кой ви е иска????

13.07 2013 в 22:46

Чакай малко, на изборите спечелиха първо тези, които не гласуваха, повече от 50%, и после ГЕРБ. Твоите любимци бяха чак на 3-то и 4-то място. Заформиха без да му мислят правителство и вместо да се опитат в създалата се ситуация да работят здраво и честно, за да спечелят доверието на огромното мнозинство, което не е гласуво за тях, те назначиха Пеевски за шеф на ДАНС. Не знам какво са очаквали и не знам какво продължават да очакват.
Аз очаквам ОСТАВКА!

13.07 2013 в 19:29

qwerty,нека ти кажа някой неща,които трябва да си набиеш в главата.Не за друго,а да си наясно,че има хора дето поназнайват КОИ СТЕ.
Петата колона внедрена в България от болшевиките.Същите тези,които избиха елита на България.Същите боклуци,които разориха и ограбиха българското село,като превърнаха милиони българи в обеземлени и безправни парии,които нямаха право да мръднат от селата без разрешение.Същите изверги,които затръшнаха портите на държавата и я превърнаха в лагер.
Без Трети Украински фронт и безкрайно лицемерното предателство на Западните демокрации нямахте НИКАКЪВ шанс в България.Власт наложена с предателство и насилие спрямо собствения си Народ може да оцелява само като мултиплицира престъпленията, лъжите и кражбите.
Доказва го медийната блокада,която последва медийният преврат срещу ГЕРБ.Очевидна беше и парламентарната блокада,като се потъпкаха безцеремонно крехките демократични традиции.Партията получила най-много гласове на изборите да получи Председателството на Парламента.Оправданието-извънредни обстоятелства.Какви-овладяване на законодателната и изпълнителна власт.Цел-политическо узаконяване на почти пълния контрол върху икономиката и въвеждане на династичност при червените фамилии.
И разбира се-старият МРЪСНИШКИ номер.Всички са маскари.ГЕРБ е малкото братче/или сестричка/ на БСП.Майката е БКП.Никои не си е направил труда да прочете Алеко Константинов,който още в 1893 г. описва как действат маскарите.Когато убедят,че всички останали са маскари.
Днес паролата за ''дясно" обединение е антиГЕРБ говорене.Не се допуска и мисъл,камо ли действие в съвместна посока.Комплексарщината и страхът от големия в ЕНП съвсем е погубила ума на ''автентичните" десни.
И кой да ти мисли и да се усети,че това е съкровената мечта на комунистите и пишман либералите от ДПС.Да се разедини и унищожи дясното пространство в България.През всичките тези години на преход е имало САМО две правителства,където комунистите и ДПС не са участвали.Това е времето,в което България си е поемала глътка въздух преди главата и да бъде отново набутана в дребнотемие,пладнешки грабежи и безумен популизъм.

13.07 2013 в 19:01

Това е избрало мнозинството? Ти помисли ли малко преди да напишеш тази дивотия?