На кого е майка Родината – пътеводител по войната в Украйна

Разследване на руски журналисти показва персонално кои и какви са военните - грабещи, изнасилващи и убиващи украинците

Юлия Балахонова и Екатерина Резникова, "Проект" 24 май 2022 в 12:43 20051 7

Руската армия в Украйна

Снимка 24канал

Руски военни в Украйна.

Всеки трети от висшите командири на руската армия влиза в Украйна като длъжник с неразплатени сметки за жилище, ток, вода, газ или издръжка на дете. Всеки пети генерал или полковник, участващ във войната в Украйна, е бил подвеждан под административна отговорност, един от тях включително за снизходителност към проявите на корупция сред подчинените.

Всеки пети е глобяван от КАТ, а всеки шести не си е платил глобата навреме. Сред военнослужещите има такива, които са с отнети книжки за управление на МПС след употреба на алкохол или предизвикана катастрофа. Неудачници, мъже, неплащащи издръжки, бандити, авантюристи и печалбари – това са войниците, които се сражават в редиците на руската армия „За Родину“ под знамената на „Родина Мать“.

Данните не са на статистиката или пропагандата на Украйна, а са резултат от внушително независимо разследване, направено от руски журналисти, обединени в разследващата мрежа „Проект“.

Благодарение на „Проект“ днес знаем всички формирования на руската армия, които вземат участие в нахлуването в Украйна. Знаем и имената на всички висши руски командири – от руското министерство на отбраната и Генералния щаб до всички полкове, участвали във войната. Анализът на биографиите на тези офицери и състоянието на военните части, които командват, позволява да разберем защо войната в Украйна е такава катастрофа за Москва. Разследването на руските журналисти Юлия Балахонова и Екатерина Резникова е озаглавено „Кому мать Родина“ (На кого е майка Родината) – Пътеводител по украинската война.

Кой командва парада?

Над 160 души ръководят руската агресия срещу Украйна – от висши офицери на Министерството на отбраната до командири на полкове. Списъкът на части и формирования на руската армия и флот, участващи в агресията срещу Украйна, е съставен въз основа на репортажи от украински и руски медии, телеграм канали, публикации в социалните мрежи и интервюта на пленени военнослужещи, проверени от "Проект". Споменатите в тях военни части и формирования са проверени в други източници.

Как го направихме?

Анализът взе предвид големи формирования – военни окръзи, армии, дивизии, бригади и полкове от различни родове войски. Имената и званията на командирите на тези части, както и подробности за биографиите им, са събрани от открити източници - съобщения в медиите, прессъобщения на Министерството на отбраната и др. Посочените в текста командири са ръководили съответните части в последните години преди войната. Невъзможно е да се разбере дали непосредствено преди началото или по време на кампанията в Украйна поради засилената близост на Министерството на отбраната са напуснали постовете си. Информация за доходите, имуществото, задълженията и глобите на командирите е получена от декларации на Министерството на отбраната и държавни бази данни, анализирани от "Проект".

С много кръв по чужда територия

От първата минута на войната в Украйна руските власти я нарекоха „специална военна операция за демилитаризация и денацификация“, както я формулира президентът Владимир Путин, когато прочете решението за нахлуване сутринта на 24 февруари. По аналогия с военните операции в Северен Кавказ и Сирия тази формулировка на Путин се възприема като ефективна и, по възможност, краткосрочна офанзива, осъществена от ограничен контингент от професионални, добре обучени формирования. За да не се изкушават руските граждани да наричат всичко, което се случва, война, властите набързо въведоха наказателна отговорност.

Само че, това е именно война. Ясно го показва количеството и качеството на войските, участващи в агресията.

Според данните, проучени от "Проект", в операцията участват всички части на руските въоръжени сили, способни да преминат в настъпление: това са всички сухопътни армии, налични в страната - 11 общовойскови и една танкова, всички настъпателни сили на ВДВ, всички съществуващи разузнавателни формирования, морски пехотинци на четирите флота, самоходна артилерия, бомбардировачи, щурмови самолети и изтребител. Географията на постоянната им дислокация е от Калининград до Камчатка, от Мурманск до Дагестан.

Какви сили участват във войната

Моторизирани, артилерийски и зенитни части на всички 12 армии на Русия и отделна танкова дивизия;

Всички настъпателни сили на ВДВ: пет десантно-десантни части, две въздушно-десантни дивизии и една бригада на специалните сили;

Шест разузнавателни бригади на Генералния щаб;

Морска пехота на всичките четири флота и надводни кораби на Черноморския флот на Русия;

Изтребителни, щурмови и бомбардировачни полкове на руските въздушно-космически сили и морска авиация;
полицията и Националната гвардия.

Размерът на руската армия е около 900 хиляди души, преди инвазията вероятно най-малко 20% от нейния личен състав са били концентрирани близо до границите на Украйна.

Останалите боеспособни формирования на сухопътните войски са разположени в близост до западните граници поради възможна конфронтация с НАТО. Дори 15-а Александрийска мотострелкова бригада от село Рошински, Самарска област, е изпратена да превземе Украйна. Тази бригада е единственото мироопазващо формирование в страната, което Русия може да изпрати за разрешаване на международни конфликти под егидата на ООН.

Цялата тази огромна армия се концентрира в четири направления

Частите и формированията, участвали в инвазията, имат впечатляващ боен опит, както изглежда. Воювали са в Чечения, Грузия, Сирия, анексирали са Крим през 2014 г. и са помагали на сепаратистите в Донбас. Но професионализмът на частите не зависи от историята, а от опита на личния състав. Тук не всичко е толкова просто - ако се съди по многобройни свидетелства, в частите е имало наборници или военнослужещи, които току що са подписали договор.

Не е изненадващо, че загубите в първите дни на войната са много големи.

Със задължения към Родината

Мащабът на грабежите в териториите, окупирани от руската армия, беше огромен - в каналите на Telegram бяха публикувани десетки снимки и видеоклипове, където в разбита руска военна техника се откриват предмети, които не са свързани с боеприпаси. Отстъпвайки, бойците влачат със себе си не само откраднати бижута и домакински уреди, но и износени обувки, играчки и дори използвани тоалетни чинии. Плячката се изпраща у дома от транспортни фирми от руска или беларуска територия.

Това явление може да се обясни и от социално-икономическа гледна точка. Във войната участват хора от най-бедните райони на Русия. Тяхната заплата може да е по-висока от средната за региона, но е малко вероятно да надхвърля 50 000 рубли на месец.

Както показа нашето проучване, офицерите-агресори получават повече от войниците, но дори командирите на армии и флота, командири на дивизии и бригади, които попаднаха в нашата извадка, живеят в пъти по-скромно от тези, които са ги изпратили на война.

Средният доход на офицер, сега командир на сухопътната армия, през 2019 г. беше около 270 хиляди рубли на месец. За сравнение, заместник-министърът на отбраната Сергей Шойгу е изкарвал (само официално) през същия период средно 1,2 милиона рубли на месец, а офицерите от Генералния щаб, пряко отговарящи за руската армия и флот, печелеха средно 300 000 рубли, с изключение на главата на Генералния щаб Валерий Герасимов, който е декларирал за 2019 година 33 милиона рубли доход. Измеримо с това на чиновниците от МО възнаграждение са получавали само командирите на военните окръзи и видовете войски – около 900 хиляди рубли месечно.

Трима генерали от общо 12 командири на сухопътните армии не притежават никакъв недвижим имот - живеят в служебни апартаменти. Останалите имат по един или два малки апартамента и само командирът на 1 танкова армия Сергей Кисел обяви апартамент с площ от повече от 100 кв. м и три парцела с обща площ 48,5 дка. Съпругите на армейските командири също печелят много скромно: средно 21 хиляди на месец.

Командирите на дивизии и бригади на сухопътните, въздушните и военноморските сили са изкарвали средно 160 хиляди рубли на месец. Командирите на дивизии и бригади също нямат голямо имущество: максимум един или два малки апартамента, някои имат поземлен имот .

Дивизиите и бригадите в руската армия се командват главно от полковници. Средната заплата на офицер със същото звание например в Германия е 3 пъти по-висока от тази в Русия.

Изненадващо, но при всеки трети висш командир на руската армия, напредваща към Украйна, "Проект" откри дългове, включително за жилищно-комунални услуги и издръжка на дете.

Всеки пети от извадката е привличан към административна отговорност, включително един за нежелание за борба с корупцията сред подчинените. През 2020 г. съдът осъди полковник Игор Коледа, командир на 30-а мотострелкова бригада от 2-ра общовойскова армия, на глоба заради отказ да се съобрази с прокуратурата и да уволни корумпиран офицер. Самият Коледа е посочен в държавните бази данни като некоректен длъжник на издръжка. Неговата част е сред настъпващите към Харков.

Всеки пети в извадката е с глоби от КАТ, а всеки шести не ги е платил навреме. Сред служителите има и такива, които са били с отнета книжка заради шофиране в нетрезво състояние или предизвикване на катастрофа.

Тези хора са цветът на съвременната руска армия. Мъжете са на върха на силите си, опитни и сравнително добре образовани. Всички те са с висше образование. 40 процента от командирите, освен образованието, което са получили по специалността си, са се обучавали в Общовойсковата академия на въоръжените сили, Военноморската или Военновъздушната академия и Академията на Генералния щаб. Тогава какво да кажем за социално-икономическото положение на техните подчинени, обикновени войници от руската армия.

Изучени и успели при Путин

Какво знаем за командирите на руската армия, които са наредили нахлуването в Украйна, въз основа на анализа на биографиите на командирите на армии и окръзи, командирите на дивизии, бригади и полкове.

Средна възраст

- Командири на военни окръжия - 55 години

- Командир на войски – 60,5 години

- Командир на армиите - 49,5г

- Командири на дивизии - 46,5г

- Командири на бригади - 43,5г

Образование

- Висше – 100%

- Обучение в академиите на въоръжените сили на Руската федерация и Академията на Генералния щаб — най-малко 40%

Боен опит

Реален боен опит - 23% (39 души), от които:

- в Първата чеченска война - 6 души

- във Втората чеченска война - 13 души

- в конфликта в Грузия през 2008 г. - 5 души

- в операцията в Сирия - 26 души

- в конфликта в Донбас - 6 души

Бият своите и чуждите

В края на март, след пет седмици на неуспешни опити за превземане на столицата на Украйна, руските войски започнаха да се изтеглят от Киев, оставяйки страшни свидетелства за улични боеве и убийства без съд и присъда. Разрушени къщи, опожарени коли и десетки трупове на цивилни, застреляни от упор, лежаха точно по улиците. Жени и непълнолетни са били подлагани на изнасилвания.

Жестокостта изглежда безпрецедентна, тъй като кремълската пропаганда изхаби години в създаването на образа на руската армия като „учтиви хора“ (вежливые люди). Но ако проучите биографиите на висшите офицери и историята на поверените им части, става ясно, че войниците има от кого да вземат пример.

Труповете на мирни жители в Буча. Снимка: kmu.gov.uа

Символ на жестокостите на руските военни стана киевското предградие Буча Снимки на разкъсаните тела на цивилни, направени там, се появиха в началото на април на кориците на световните медии. Между другото, в Буча е дислоцирана 64-та отделна мотострелкова бригада на 35-та общовойскова армия. Тази бойна единица е дислоцирана в село Княз-Волконское в Хабаровска територия и е добре позната на местното население: позивната й - "Млечник" - се е превърнала в нарицателно в Хабаровск.

Сред наборниците "Млечник" се смята за адско място. Родители на войници, които са служили в 64-та бригада през 2017-2019 г., разказват, че в поделението хранят лошо, в казармата е студено, раздаваните униформи са стари и не по размер. „Преди някои проверки, по някакви причини, част от войниците биват укривани в банята, гората и други места. Може би не искат да плашат проверяващите с външния вид на войниците, тъй като по отношение на униформата, шапките и физическото състояние има много да се желае.“ - казва майката на един от наборниците.

Полевите учения се провеждат два пъти годишно на полигон, където няма елементарни условия за живот. През зимата и лятото войниците живеят в палатки, мият се в яма в земята и пак там перат бельото си. По тази причина новобранците често се разболяват, но в бригадата медицинско звено няма. Войниците ги лекува санитарен инструктор с най-примитивни медикаменти от рода на парацетамола.

Клетва на новобранците в "Млечник". Снимка: voinskayachast.net

Най-страшното в „Млечник“ са побоите и рекетът. В него участват както самите наборници, така и офицерите. Военнослужещи от националните републики се групират в банди и са истински кошмар за останалите: прибират им парите, банковите карти, мобилните телефони. През 2019 г. наборник от „Млечник“ беше осъден на 1,5 години затвор за тормоз над съслужещ и рекет.

Старшите по звание не само не спират подчинените си, но и самите те се включват в тормоза. През февруари 2022 г. старши офицер и сержант пребили шестима редници. Пиян старши сержант проверявал номерата на нощните шкафчета и чехлите на войниците, а тези, у които не съвпадали, ги биел с тояга. Един от наборниците помолил старшината да спре сержанта, но вместо да го направи, и той се присъединил към изтезанията.

Поради факта, че наборниците няма на кого да се оплачат, те се опитват да избягат от поделението или да си уредят освидетелстване като негодни за военна служба по здравословни причини - затова ядат хлор или гълтат игли. Понякога войниците стигат до крайни мерки. През 2014 г. наборникът Алексей Снакин се самоубил, след като командирът му майор Николай Чабанов го биел с дръжката на метла, карал го да ходи дни наред с бронежилетка и противогаз, а малко преди смъртта му рекетирал съвсем бандитски Алексей, като му наредил да му купи нов компютър. В съда Чабанов първо получи условна присъда и едва след намесата на правозащитни организации майорът получи 3,5 години затвор с лишаване от право да заема ръководни длъжности за срок от две години.

Алексей Снакин. Снимка: "Проект"

Военнослужещите от "Млечник" проявяват жестокост не само към колегите си. През 2015 г. в гарнизона в Княз-Волконски група военнослужещи пребили до смърт случаен цивилен минувач. Свидетел бил готвачът на поделението, който минавал и се застъпил за пострадалия. Опитал се да извика помощ, но побойниците се нахвърлили и на него. „Свързах се с дежурния. Излезе старшият офицер, военната полиция беше тук, пред тях ме биха “, разказа той по-късно пред репортери. В резултат готвачът стрелял по един от нападателите с травматично оръжие, опитал се да завлече бития гражданин в кола, където той издъхнал преди пристигането на лекарите.

Хабаровският край е на трето място в Русия по брой на присъдите, произнесени по дела за неуставни отношения в армията. На второ място е Приморският край, където има едно място, което наричат "мъртвешко" - село Сергеевка. Там е разположена 127-а мотострелкова дивизия от 5-та общовойскова армия, която също воюва на киевското направление.

През 2018 г. 20-годишният войник Роман Сапьогин избяга от частта си в Сергеевка. Разказа за тормоз, побои и рекет от страна на колегите му по оръжие от Кавказ:

„Прибират телефони, банкови карти. Последната капка беше епизодът, когато сержант принуди редник да мие тоалетната с голи ръце и го наби жестоко заради това, че отказа. Миналата година в нашето подразделение един часовой се застреля през нощта, други двама военнослужещи ги прегази „Урал“, направо на полигона, трети войник се обеси.“ - каза той.

През 2017 г. в поделението се сбили военнослужещи от Якутия и Дагестан. След като видеото от сбиването попаднало в мрежата, в гарнизона трябвало да дойде проверка от Москва. Подбудителите на боя били уволнени два дни преди края на службата им, а останалите военнослужещи били предупредени: „Никой нищо не е видял, може и да са се сбили двамата, това е всичко . “

Понякога в селото се случват странни неща. През септември 2018 г. близо до поделението в Сергеевка е открит труп във военна униформа без глава. Година по-рано в съседния Усурийск, където са дислоцирани и части на 127-а дивизия, е открито друго обезглавено тяло - оказало се, че това е майорът от артилерията Андрей Головлев, изчезнал през лятото на същата година.

Хабаровск, Сергеевка и Усурийск са местата, от които най-често бягат наборници и войници на договор в Русия. Но на първо място в Руската федерация по брой случаи на противоуставни отношения е Московската област, където, наред с други формирования, е разположена 1-ва гвардейска танкова армия. В части от армията в Наро-Фоминск и село Калининец непрекъснато биват регистрирани случаи на побои, изнудване и немотивирана жестокост. И там умират войници - в мирно време, изпълнявайки заповедите на своите командири.

През февруари 2017 г. на Иля Горбунов, наборник от 4-та Кантемировска танкова дивизия на 1-ва танкова армия, му е било наредено на танковия полигон да изпревари танк с повредени вериги и спирачки. На тесен мост танкът се преобърнал, паднал в реката и потънал. Загинал и войникът, който не е имал правоспособност за управление на бойна машина. На процеса прекият командир на Горбунов, старши лейтенант Олег Леонтиев, казал, че заслужава снизхождение, тъй като е участвал във военна операция на територията на „съседна държава“ - по това време дивизията тайно се бие в Донбас. Съдът осъди служителя на три години затвор условно с две години изпитателен срок.

Общо от 2016 г. до септември 2020 г. в Русия първоинстанционните съдилища са разгледали 1268 дела за неуставни отношения в армията. Други 292 наказателни дела са по текстове от наказателния кодекс за „насилствени действия срещу началника” и „обида на военнослужещ”. Почти една трета от делата са били прекратени: съдът оценил престъпленията като леки, а подсъдимите са платили обезщетения и са се разминали с глоби.

И това са само случаите, които са стигнали до съда. В крайна сметка всякакви инциденти в армията се крият внимателно. Такива примери също показват кой отговаря пряко за войната в Украйна. През 2015 г. полковник Евгений Дорошенко е съден за това, че не е помогнал на свой подчинен. Негов сержант се напил и се почувствал зле, но командирът на поделението не му позволил да извика лекар, защото искал да „избегне настъпването на негативни последици за него под формата на дисциплинарно наказание“, обяви първоинстанционният съд при произнасянето на присъдата. Сержантът почина, а Дорошенко първо получи четири години затвор с лишаване от право да заема длъжности в армията, но при обжалването беше освободен от отговорност поради изтичане на давността. Сега същият Дорошенко командва 47-ма гвардейска дивизия на 1-ва танкова армия, която настъпваше към Харков.

"Няма да отдадат своята любима"

Александър Лукашенко произнесе тази фраза през август 2020 г. Под „любима“ той имаше предвид Беларус, държава, на която той е начело от 26 години. Фразата може да се превърне в символ на тоталитарна бруталност: същото лято стотици беларуси, които мирно протестираха срещу резултатите от президентските избори в Минск и други градове, бяха арестувани, измъчвани, получиха наказателни присъди или бяха принудени да избягат от страната. Тоест хората бяха наказани заради това, че се борят за бъдещето на собствената си държава. Сега точно същата жестокост към цивилните демонстрират руските командири, родени и израснали на територията на съвременна Украйна.

Всеки осми офицер в нашия списък е свързан с Украйна

Николай Гостев, командир на 4-та армия на ВВС и ПВО, е роден в село в Сумска област. Сега неговите самолети и хеликоптери участват във войната.

Командирът на 6-та ВВС от Ленинградска област Олег Маковецки също е роден в Украйна, в град Чугуев в Харковска област. Прокуратурата на Украйна смята, че именно той е дал заповедта за бомбардиране на Харков.

Генерал-лейтенант Михаил Зуско командва 58-ма общовойскова армия, настъпваща от Крим към Николаев. Той е роден в многодетно семейство във Волин, но започва да се бие срещу украинци още през 2014 г. в Донбас. Зуско е считан за военнопрестъпник в Украйна, заедно с други офицери, участвали в операцията за превземане на Крим или военните операции в Донбас. Той и още девет души от нашия списък бяха обявени за издирване от Украйна за финансиране на тероризъм и отприщване на агресивна война преди 24 февруари 2022 г.

Полковник Вадим Панков е роден в Беларус, но заминава да учи в Украйна - в Киевското висше общовойсково командно училище „М. В. Фрунзе“. След като завършва гимназия през 1992 г., той става командир на една от частите на украинската армия. И, разбира се, е положил военна клетва към народа на Украйна, обещавайки никога да не го предаде. Панков не удържа на офицерската си дума - стана командир на 45-та отделна бригада на специалните сили на руската армия, участваща в украинската кампания.

* * *

Най-малко 20 командири на руската инвазия, които идентифицирахме, към средата на май вече са загинали. Животът на четирима от загиналите е завършил там, където са родени - в Украйна.

Редактор: Роман Баданин

Проверка на фактите: Катя Аренина

war-proekt.media

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

7

230 млрд баксов

26.05 2022 в 10:07

В руската армия е много разпространена така наречената дедовщина - издевателсва над млади войници, включително и сексуални.

2051

5

Propaganda

24.05 2022 в 17:01

"Неудачници, мъже, неплащащи издръжки, бандити, авантюристи и печалбари – това са войниците, които се сражават в редиците на руската армия „За Родину“ "

Описано доста меко и вежливо.

Накратко: наръч сволов, идващ от дълбоките азиатски степи на руската кочина, блеснал главно с убийства на невинни, крадящ перални и тоалетни чинии.

Това е жалката "армия" на руските орки.

2073

4

Johnny B Goode

24.05 2022 в 15:22

Цял свят видя, че това не е армия а некадърен башибозук.
Проруските кучета могат да си лаят колкото искат, това не променя фактите.

1900

2

rincewind

24.05 2022 в 13:27

Някой изненадан? Що аз не съм. Банда олигофрени и неуки идиоти. Те това е 80-90% подръжката из населението на ватенките. Само, че имам една лоша новина за ватата - тез войничета ще свършат и ще видим кой ще иска да воюва в Украйна от останалите вати
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика