Quantcast

Любомир Стефанов: Представително управление по български

Последна промяна на 04 октомври 2013 в 17:27 6440 32

Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

Според Волен Сидеров „Атака“ е българският Атлас, на чиито рамене е легнала крехката ни демокрация. Без усилията на това нежно и крехко родно растение парламентаризмът и държавата са обречени на нестабилност и хаос. И как да е другояче, тъй като към настоящия момент господин Сидеров е абсолютно прав.

"Атака" се възползва по най-добрия, в очите на ръководството си начин от ситуацията в Народното събрание като притиска по-явно БСП и по-скрито ДПС за различните политики предлагани от кабинета Орешарски. До тук нищо нередно. Така се прави и в най-развитите демокрации. За пример вижте дебата по бюджета в САЩ или обратния завой на Берлускони в Италия по вота на недоверие. Това е част от демократичните процедури и обичаи – консенсуса се ражда в преговори, особено в коалиция, и за да няма скрито-покрито това там се случва по ясни и общовалидни правила, а тук се кара по принципа на най-малкото съпротивление и всяко чудо за три дни. т.е. на никой в парламента не му пука за тези, които са били на власт преди тях и тези, които ще бъдат след тях, камо ли за избирателите, които са ги пратили в парламента. Да не говорим пък за онези, които не гласуват по свои си, различни причини.

На този фон смешният плач на бившия самодържец на Отечеството Бойко Борисов, че бил спечелил изборите, а бил в опозиция; че този парламент бил нелегитимен; че оставка на кабинета Орешарски е единственото спасение за нацията и държавата изглежда още по-гротескно и трагикомично. Борисов демонстрира фундаментално непознаване на постулатите на модерната демокрация. Да му припомним, че ГЕРБ е първа партия според вота на избирателите, което не е като да спечелиш изборите – въпрос не само на семантика, но и на политическо образование. Първото означава просто да си класиран първи, докато според второто можеш да формираш самостоятелен кабинет, т.е. имаш количествено изборно и парламентарно мнозинство.

За справка как тълкуват подобна изборна ситуация, вижте данните от последните парламентарни избори във Федералната Република. Ангела Меркел и нейните Християндемократи за малко не спечелиха абсолютно мнозинство. И сега и се налага да преговаря с основният си политически конкурент и по-важното, опонент - Социалдемократите, за да състави стабилен кабинет. Разликата с родната действителност, е че никой в Германия не нарича Бундестага нелегитимен, нито Социалдемократите национални предатели. Просто защото демокрацията функционира на основата на споделени ценности. На универсален културен и социално-политически споделен код, който хвърля мостове, а не ги гори. Код, който стои в основата на Обществения договор и гарантира свобода на словото, събиранията, изборите, частната инициатива, вероизповеданието, пола и не на последно място мисълта. Именно това изкара хората на площада преди 112 дни, а според мен, колкото и парадоксално да звучи на някои, малко по-късно и тези, които повечето медии услужливо описаха като контра-протестиращи.

Желанието за нормална България е по моему, стремеж към прозрачност, върховенство на закона и общовалидни правила за всеки гражданин на българското общество. Фиксирането върху оставката на настоящия кабинет се превърна в самоцел и отблъсна множество граждани от най-масовия и легитимен протест от десетилетия насам в страната, защото всъщност дойде отрезвяването, че тя не би решила нищо. И данните от последните социологически изследвания потвърждават тази теза. Все същите партии се редят в челото на предпочитаните от анкетираните, а процентът на недоволните добива чудовищни измерения.

Тази шизофрения има съвсем логично обяснение. Няма алтернатива. Липсва избор и за тези които ще гласуват с отвращение и за онези, които са отвратени от статуквото и политиката като цяло. Не се вижда политически субект, който да се превърне в носител и гарант на фундаменталните демократични ценности и принципи, както и да ги отстоява и претворява в родната политическа действителност. Въпреки това, надежда има! Има, защото все повече граждани си задават едни и същи въпроси и желаят едни и същи неща. Въпрос на кратко време е да стигнат и до едни и същи отговори и да предприемат реални действия. Може да се окаже, че тези 112 дни бяха просто една политическа рекогносцировка на пейзажа и реакциите на политическите субекти.

С нетърпимост и идеологеми от учебниците по марксизъм-ленинизъм се стига само до гражданска война. А пътят до грабването на пушките и повсеместна стрелба по несимпатични и омразни хора е много, ама много кратък. И даже е предпочитан по много места на планетата тези дни. Защото е много по-трудно да се търси начин да се разбереш с някого чрез диалог, отколкото просто да отстреляш несъгласните с теб лица. Радващото е, че в България гражданите започнаха след 24 години да си говорят едни с други, че даже и да се слушат и чуват.

Партиите не ги чуваха дълго време, когато към тях биваха изливани гражданските тегоби и повече или по-малко ги залъгваха с бутафорни обещания за просперитет и нормален живот. С това се приключи през месец май тази година. Неволята отмина за пореден път по свои си работи и ни натрапи очевадно, че трябва да си плюем на ръцете и да подхващаме с мотиката буренясалото лозе на родната политика. Очевидно е, че след като партиите предпочитат удобната изолация и бягството от действителността, гражданите ще спрат да се обръщат към тях и ще поемат управлението в свои ръце, излъчвайки автентично легитимно представителство, този път наистина. На псевдодемократите, които тръбят, че това означава анархия и пълен политически хаос ще припомня член 1, алинея 2 от Конституцията на Републиката: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.“

Любомир Стефанов е доктор по политически науки и преподавател в НБУ

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 00:24

Стана ти ясно, колкото нещата които коментираш. По добре почети за Аян Ранд, Милтън Фридмън, чикагската школа, неолибералната школа, Алън Грийнспан....та до твоя Костов и дано ти стане ясно какви глупости пишеш!

06.10 2013 в 19:23

Немога да повярвам че парите могат да купят мозък на млад човек, или е олигофрен по рождение!!!! Но все пак вярвам че ще се възстановим като стандартна (без олигофрени) държава.

06.10 2013 в 19:18

Fuck you busterd.

06.10 2013 в 18:39

Сега си ми вече съвсем ясен на чии бог служиш ,още веднаж ти казвам ЧАО защото ми омръзна да се занимавам с мъглата в главата ти!

06.10 2013 в 18:34

Извинявай Мошето,ти за по-умния ли се мислиш?Да,комунистите приватизираха държавата ,те и техните наследници!ТЕ създадоха олигархията и всички големи олигарси и монополисти са техните спонсори за изборите например-от едно котило са ,разбирай!И бОйко бОрисов е от тяхното котило и заедно с проклетата си партия е ТЯХНО произведение! Я сапунките-сериали не са ми по вкуса и не ги гледам въобще!Но и с теб няма да се занимавам повече и ти си като сапунките -пълна бъркотия е в твоето съзнание.ЧАО!

06.10 2013 в 18:16

На кого му дреме в какво вярвяш ти?! Това си е твой проблем. Излезе извън темата. Замисли се ако само беше фалирала държавата, какво щеше да се случи? Не допускаш ли, че това беше предизвикан управляем процес?И твоя Костов беше марионетка, а не играч. И как след това заличи следите си като унищожи дясната идея, а след него и потоп.

06.10 2013 в 18:12

Бо ли си, какъв си. Няма как да падеш на нивото ми, не говори глупости. Костов дал живот, по сбъркана теза наскоро не бях чувал. Май си пропуснал да си вземеш хапчетата. Не знам кои семейства е изхранвал, но своето определено е задоволил за поколения напред и то за сметка на такива като теб и мен!

06.10 2013 в 18:07

Драга, не искам да влизам в излишни спорове. Да приемем тезата ти: мръсните, лоши комунисти разсипаха държавата.Те приватизираха държавата, създадоха олигархията, опоскаха парите на пенсионните и здравни фондове, допуснаха чуждите банки и икономическото робство.... да продължавам ли? А Костов, големият патриот / комунист по убеждение, слуга на видния хуманист Сорос/ неразбрано се жертва за нас с теб?!! И в крайна сметка прогресивния западен модел се разрушава пред очите ни, глобализацията ни направи роби в собствената ни страна. За ролята на МВФ - друг път може да говорим, но едва ли си наясно изобщо с нещата за които се опитваш да мислиш. Един съвет, не се дръж менторски с коментаторите тук. Допусни, че има и по-умни и знаещи от теб. Иди направи салатка на мъжа си и загледай някой комшийски сериал.
Поздрави

06.10 2013 в 17:58

Тук отговарям на глупостите на Моше ,разбира се!

06.10 2013 в 17:54

Докторе,всички,целият български народ имаме нещо общо с обучението в училище от "живковското"време,но някои имат съвест например и ченгесарската пропаганда не им влияе!!!