FEMEN: Ще се върнем в България

Георги Савчев 06 април 2012 в 05:20 4245 1

Александра Шевченко. Снимка: FEMEN
Александра Шевченко. Снимка: FEMEN

Александра Шевченко е една от основателките на женското движение FEMEN. Една от първите, която протестира в украинската столица с голи гърди. Снимки от акциите на движението често попадат в пресата по целия свят. Студентките от FEMEN жертваха дрехите си заради спряната топла вода в общежитията, срещу руското влияние в бившите съветски републики, медийното клише, че страната им е предимно дестинация за секстуризъм. Откриваме я в Киев, с послание към България.

Срещу какво протестира FEMEN тези дни?

Имахме акция до сградата на КГБ в Беларус, протест в Москва на мястото, където гласува Владимир Путин, 20 минути след заминаването му. Протестирахме и в мюсюлманска Турция, съблякохме и мюсюлманки на акция в Париж. Сега вече имаме възможност да проведем акция почти във всяка точка на земното кълбо, ако там има жени, които са готови да ни подкрепят или имат нужда от помощта ни. Преди 3 години мислехме, че за да бъдем влиятелно женско движение, трябва да станем партия. Но сега осъзнаваме, че не искаме да станем част от корупционната схема на украинската политика и само от улицата можеш да бъдеш истинска честна опозиция.

Можем ли да кажем: FEMEN e "секси" в арт акции като Ако не четеш книги, няма да дойда с теб в леглото, но и "агресивно" и "опасно" движение в политическите си протести?

Ние смятаме, че жената трябва да използва своята сексуалност в обществено полезни цели. А не за да рекламира стоки или за да задоволява желанията на мъжете.

Да очакваме ли създаването на FEMEN - България? Ще ви видим ли пак у нас?

Разбира се, че искаме да се върнем пак в България. Имате много красиви и смели момичета, така че през 2012-а непременно ще има FEMEN - България.

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!