Дойде ли ни време за "лоша банка" като в Кипър

Последна промяна на 07 април 2013 в 19:30 4848 7

Споразумението за Кипър включва създаването на
Споразумението за Кипър включва създаването на "лоша банка".

Автор: Цветан Цеков

Как се реши кипърският проблем и какво общо има той с нас?

След дълги пазарлъци и след като разрушиха офшорната слава на острова, тройката кредитори отпусна спасителен заем от 10 млрд. евро.

Облагане на депозити няма да има – но само на депозити, които са под 100 хил. евро. Границата от 100 хил. евро беше възприета още преди пет години, когато се даваха гаранции за депозити в еврозоната и ЕС заради световната финансова криза.

Освен това втората по големина банка на Острова на Афродита – Laiki Bank, ще бъде банкрутирана и всъщност от нея ще бъдат набрани 4.2 млрд. евро, които ще се явяват условие по външния заем. Целта е да се позволи на Кипърската народна банка да оцелее. Част от активите на Laiki Bank ще отидат под формата на ликвидност към Кипърската народна банка. Споразумението включва създаването на т.нар “добра банка” и “лоша банка”, като в лошата ще се отделят токсични активи.

Точно идеята за „лоша банка“ или „банка-болница“, може да ни се наложи да взаимстваме от островитяните.

Но нека караме поред.

Докато замразените ни доходи ги яде инфлацията /по последни данни в годишен еспект тя е 3.2%/, монополните цени – на горива, ел. и топлоенергия, както и вода, продължават да ръстат.

Да се разхвърлят по схема или поголовно пари е най-глупавото нещо, което новият финансов министър и „стар“ централен банкер Калин Христов няма да позволи. Това значи инфлация, която лесно изяжда с лек лаг във времето това, което се потребява без да е произведено. Добре, че Валутният борд е заключил печатницата за пари.

За да станем по-богати значи трябва да произведем повече богатство. За това икономиката трябва да бъде оздравена, да заработи. Фирмите обаче са ошмулени, нямат пари за оборотни средства. Този всекидневен капитал от поне 3 века насам идва от банките. Последните обаче ги е страх и искат свръхобезпечения от фирмите, за които заемите стават неизгодни, а изискванията – неизпълними.

Страхът у кредиторите е осезаем и то с основание. По последни данни и през първия месец на 2013 г. е продължило нарастването на лошите и преструктурираните кредити у нас. Те са се увеличили с 56.6 млн. лв. (0.6%), като обемът им е достигнал 9.7 млрд. лв. Като дял от общите кредити лошите вече са 22.6 процента. Трендът върви натам всеки четвърти лев, взет назаем никога да не се върне в собственост на банката, която го е дала.

Положението е следното: от една страна, българските банки са сравнително стабилни, няма системен риск, въпреки високите нива на лошите кредити. От друга страна има замрял бизнес, които чака по-добри времена. Депозитите на домакинствата са 34.635 млрд. лв. в края на януари 2013 г. и нарастват с 10.9 процента спрямо същия месец на 2012 г. показва последната статистика на БНБ. Но това не са спестени средства, а пари от фалирал среден и дребен бизнес или замразени фирми. При което на улицата са изхвърлени нови безработни. Които, пък, само за последните четири години, са се увеличили с половин милион души.

Порочен кръг

Един от способите той да се разбие е в създаването на т. нар. „банка-болница“, която да поеме проблемните активи на кредитните институции. Външен заем за това, а не за вдигането на пенсии и заплати, би бил разумен подход за изваждането на българската икономика от кризата.

Така ще се освободи един ресурс от почти 10 млрд. лв., с който ще се даде тласък на кредитирането в страната. Това, заедно с рязкото намаление на риска, ще доведе до понижение на цените на заемите и паричният поток отново ще се ускори. Фирмите ще започнат да изчистват задълженията помежду си и да инвестират, създавайки нови работни места. Потребителското търсене ще започне да расте, както и чуждестранните инвестиции.

Що за банка е това?

Още през есента на 1995 г. у нас е правен опит за създаване на такава. Тя трябваше да извади лошите кредити от държавните „Стопанска“ и „Минералбанк“ и да ги спаси от застигналия ги година след това фалит.

Тогава се говореше за опита от март 1991 г. на Чехословакия, която създава банка болница. Консолидачни банка поема от баланса на четири големи банки несъбираеми кредити в размер на 110 млрд. чешки крони (14.08 млрд. долара).

Сега отново имаме примери. В края на миналата година закъсалата Испания направи “El banco malo” (Лошата банка). Тя носи името “SAREB”–обединение за управление на активи от банковото преструктуриране, които абсорбират/поглъщат токсични активи, свързани с продажбата на недвижими имоти притежание на банките. Предвиденото време да се ликвидира тази наличност от собствености е 15 години.

Държавата ще контролира между 40% и 50% от капитала на “лошата банка” чрез инжектиране на публични средства. Акционери на тази банка ще бъдат кредитни институции, застрахователни дружества и инвестиционни фондове. Частни инвеститори не могат да бъдат нейни акционери.

Такива банки има в Щатите, Швеция, Германия, но те бяха създадени в самото начало на кризата без толкова шум.

Преди месец Словенският парламент одобри закон за създаване на т.нар. "лоша банка" ("bad bank"- структура за ликвидация на лошите активи).Тя ще откупи от словенските банки необслужвани активи за 6 милиарда евро.

Банките ще прехвърлят в новата структура съмнителните си кредити, които държавата ще трябва да вземе под своя гаранция.

Какво чакаме? Служебният кабинет едва ли може да бъде активен в това направление, защото ще трябва законодателна инициатива, каквато той няма при липсата на парламент. Но нека поне се говори.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2013 в 17:30

А може ли държавата, вместо да вземе кредит и да го подари на частните банки, да изтегли влоговете на държавни дружества от частните банки в една държавна банка, която да обяви като метод за борба с кризата лихви от 0 до 3 % и който иска да си рефинансира там кредита, което ще му намали бремето на кредитите в пъти, от което следва че в икономиката ще бъдат върнати свежи пари (много), които в момента се събират от частните банки? А? Може ли? Вместо да се "освободи", или по-правилно, подари един ресурс на частните дружества, наречени банки, да се освободи (без кавички) един ресурс направо в икономиката на държавата, може ли? Тогава няма нужда да търсиш пари, които "Да се разхвърлят по схема или поголовно". Или това би било "комунизъм"? А? Цеков?

08.04 2013 в 15:50

Всички ние трябва да помогнем на Петя Славова, Цветан Василев, Цеко Минев, ТИМ. Просто да си сложим всички пари на депозит, за да си покрият лошите активи.

08.04 2013 в 12:08

Значи банките, въпреки 30-те процента лоши кредити, излизат на печалба за годината (тоест компенсират от останалите кредито-получатели), но понеже им е малка печалбата, народа (държавата) трябва да им изкупи (=възстанови) несъбираемите кредити, за да печелят още повече! ЗАЩО?
прост измислен пример: Цеко Минев (Цветан Василев) отпуска кредит от своята банка на своята офшорка - Витоша Ски (Нова Медийна група), не обслужва кредита си (но не се съди и притиска за да си върне кредита на себе си), обявява кредита за лош и народа му го изкупува чрез тази "банка-болница". След което, същия този народ отива на ски на Витоша и плаща на същия този герой понеже е "инвестирал" (парите реално се оказва, че идват от народа), а той се появява по тв-то и обяснява, че хората са мързеливи и затова нямат пари като него. Свободен пазар, разбираш ли!!!

08.04 2013 в 10:26

Това е така в случай, че банките са зле. Но нашите банки си правят по 100-200 мил. печалба при положение, че ръководните кадри взимат по 100 000 - 150 000 заплата. Това не е зле за мен. Трябва държавата да им каже имате право най-много на еди каква си лихва и на еди колко си процента от сумата удръжки във ваша полза и това е. А не всяка банка да иска 15-17% лихва и не знам колко си други одръжки.

07.04 2013 в 23:26

"Порочен кръг
Един от способите той да се разбие е в създаването на т. нар. „банка-болница“, която да поеме проблемните активи на кредитните институции. Външен заем за това, а не за вдигането на пенсии и заплати, би бил разумен подход за изваждането на българската икономика от кризата.
Така ще се освободи един ресурс от почти 10 млрд. лв., с който ще се даде тласък на кредитирането в страната. Това, заедно с рязкото намаление на риска, ще доведе до понижение на цените на заемите и паричният поток отново ще се ускори. Фирмите ще започнат да изчистват задълженията помежду си и да инвестират, създавайки нови работни места. Потребителското търсене ще започне да расте, както и чуждестранните инвестиции."

Това е фантастика, просто защото БГ банките никога не са се държали като нормални банки т.е. ще се освободят от лошите кредити и после НЯМА да променят нищо, защото така им е удобно.
БГ банките са мързеливи и не поемат рискове! По стандартните договори за кредитирина в БГ единствените рискове се поемат само и единствено от кредитополучателя! ;)
Единственият шанс на икономиката ни е банките да се сетят, че неизменн част от работата им е да поемат рискове, което означава да поемат риска да освободят кредитирането. ;)

07.04 2013 в 21:16

А за какво ние /данъкоплаците/ трябва да плащаме за грешките за банкерите, защото няма как без намеса на държавата да се създаде такава лоша банка. Нека банките отпишат несъбираемите си кредити или ги цедират, както се казва да им е обица на ухото и да не раздават пак кредити на калпак.

07.04 2013 в 20:04

тези глупости не зная чие творение са, но опредлено са поръчани точно от онези, които наричаме "монополи" - видите ли , дайте сеа да вземем заем, които всички ще връщаме за да платим на монополите цените, които те искат...машаллах !
ама то така си и пише , де:

" - Още в края на лятото ще започнат да се случват странни и неочаквани неща. Внезапно ще изчезват (уж поради временни затруднения) някакви стоки или услуги. Ще се появят някакви временни ограничения върху финансовия оборот; временно няма да се плащат заплати, хонорари, дължими суми по договори и осигуровки, както и евентуално лихви по спестяванията. Без много шум ще се пуска държавен дълг и ще се вземат заеми. Олигарсите ще озвереят и ще тръгнат съвсем откровено да крадат публичните ресурси, без да се съобразяват с никакви закони. А през зимата ще лъсне грозната истина: че в държавата няма нито пари, нито – храна.
Това са, уважаеми „сини хора” (терминът не е мой – на Костов е) вашите „антикомунисти” от ГЕРБ. Решили сте – крепете ги. Но се гответе за момента, в който цъфне сметката…"

за справка, цитатът е от тук : http://offnews.bg/index.php/177740/evgenij-dajnov-po-kakvo-razbirame-che-nyakoj-e-komunist/comment-page-2#comments
а вие ще си прецените сами кой-кой е....