Quantcast

Блумбърг: Как ситуацията в България ще се отрази на мечтата на Украйна за ЕС

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2014 в 15:33 7798 7

Как ситуацията в България ще се отрази на мечтата на Украйна за ЕС?

Това анализира специализираното икономическо издание "Блумбърг" в обширна статия за промените и ключовите събития у нас от началото на еврочленството през 2007 г.

Eто какво пишат авторите:

Присъединяването към Европейския съюз трябваше да даде на България ново начало. Опитайте се да кажете това на Ана Димиторва, студентка по право в София, пише "Блумбърг".

"България не спечели от ЕС толкова, колкото можеше, защото е представлявана от корумпирани политици", казва Димитрова. "Нашите политици нямат въображение. Техният хоризонт е твърде малък", смята бъдещата юристка.

За седем години от влизането си в ЕС България е имала три правителства, остава най-бедната страна от 28-те членки на блока и на няколко пъти е предупреждавана от ЕС да спре незаконните печалби и корупцията. През януари ЕС заяви, че корупцията "представлява значително предизвикателство за българските власти".

Слабостите на системата си проличаха миналата седмица, когато две банки пострадаха от паническо изтегляне на пари. Една от тях е била жертва на "организирана атака" и "престъпни действия", според централната банка. Другата пламна от това, което медиите описват като вражда между мажоритарния акционер и голям вложител, който е и член на парламента. Според българския прокурор Сотир Цацаров двамата мъже са си разменили смъртни заплахи, пише още "Блумбърг".

Най-тежката финансова криза в България от 17 години насам принуди управляващите социалисти да удължат с 3,3 млрд. лева кредитната линия в Първа инвестиционна банка АД и Корпоративна търговска банка АД, трети и четвърти по активи заемодатели в България.

Намаляване на ентусиазма

Бързите и добре координирани действия, предприети от правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до решителен отпор на всички необосновани спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата", каза на 1 юли в изявление българското Министерство на финансите.

"Имаше признание на най-високо ниво за много дълбоки проблеми, които съществуваха, когато България се присъедини към ЕС", заяви Джон О`Бренън, преподавател по европейска политика в Националния университет на Ирландия "Maynooth" и автор на книгата от 2006 г. "Източното разширяване на ЕС". Но имаше страх от геополитическо отклонение, свързано с Русия, истински страх, че България и Румъния могат да се отклонят и да станат повече като Украйна, с всичките проблеми, които могат да им се стоварят.

В Украйна тримесечните смъртоносни протести бяха последвани от решението на президента Виктор Янукович да обърне курса и да откаже да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Крим е в ръцете на Русия, Източна Украйна все още е обект на сепаратистки бунтове, а новият президент Петро Порошенко подписа споразумението на 27 юни и каза, че ще се стреми към членство в блока.

ЕС одобри кандидатурата на България въпреки предупреждението за високите нива на организираната престъпност в страната, подкупите в държавната администрация и неуспехът в издаването на присъди в съдебната система.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, член на кабинета на Сергей Станишев, беше арестуван през 2010 г. по обвинение в подкупи, злоупотреба със служебно положение за обществени поръчки. Две години по-късно той бе оправдан по всички обвинения.

През 2013 г. България е класирана на 77-мо място по корупция от 175 страни. В ЕС е предпоследна. Преди нея е само Гърция. През 2007 г. България е на 64-то място от 179 страни – втората най-корумпирана страна в блока след Румъния.

"ЕС е не само икономическа подкрепа, той е много повече - върховенство на закона, демократични ценности, сигурност, просперитет - всички причини, заради които е създаден ЕС", каза българският вицепремиер Зинаида Златанова в писмен отговор на въпроси. Златанова също е и правосъден министър.

Липса на стабилност

Маркус Фербер, германски член на Европейския парламент, предупреди през 2007 г., че ЕС ще бъде ограничен да помогне на България в изкореняване на корупцията, тъй като неговата възможност за влияние в национални въпроси на страните е ограничена навсякъде в блока.

"В Германия, във Великобритания никой няма да приеме Европейската комисия да играе водеща роля във вътрешните национални въпроси", каза той. "Няма политическа стабилност в България, но от всички вътрешни проблеми най-важното е България да се справи с корупцията".

Оттогава ЕС многократно призовава България да направи съдебната си власт и правоприлагащите органи по-ефективни, да се ограничи корупцията сред висшите държавни служители и да се прекъснат връзките си с организираната престъпност. Институциите в страната са класирани като най-корумпираните, според проучване на "Витоша Рисърч" в София през 2010 г.

Докладът през януари не констатира промени.

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова определи доклада като "обективен, точен, неполитически и професионален", наричайки го "план за действие, по който може да се започне работа веднага".

Кризата, която завладя България шест месеца по-късно, започна в Корпоративна търговска банка. Тя борави със сметките на повечето министерства и държавни компании, включително и Българския енергиен холдинг. Тя има дялове във вестници и на телевизионни канала.

Пеевски беше причина за улични протести на 14 юни 2013 г., след като парламентът го одобри за шеф на Държавната агенция за сигурност. Около 15 хиляди демонстранти протестираха през онази нощ, носейки надписи "Не на корупцията" и "Не на мафията".

Погрешно назначаване

Правителството отмени назначаването му на следващия ден, а по-късно премиерът Пламен Орешарски заяви, че назначаването е "грешка". Протестите продължиха през следващите няколко месеца, включително и за оставка на Орешарски.

Изтеглянето на депозитите дойде, след като Пеевски скъса с Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска. Двамата мъже си размениха смъртни заплахи, заяви прокурорът Цацаров миналата седмица. Пеевски и Василев отрекоха обвиненията чрез своите адвокати.

На 20 юни БНБ сложи КТБ под специален надзор. От КТБ не коментираха.

Отделно от това една група от хора, водени от местен брокер, разпространи негативна информация за Първа инвестиционна банка и способността на правителството да осигури защита на влоговете. Те използвали електронна поща, мобилни телефони, социалните мрежи, съобщи Държавната агенция за национална сигурност.

Първа инвестиционна банка беше принудена да изплати на вложителите 800 млн. лева за един ден, преди правителството на получи удължаване на кредитната линия.

Полицията арестува 7 души, участващи в схемата, двама от тях са обект на наказателно разследване. На 28 юни банката заяви, че се "завръща в бизнеса", както обикновено.

Правителство на Орешарски е изправено пред избори, след като подкрепата за социалистите падна до 19% на изборите за Европейски парламент на 25 май. Резултатите предизвикаха разцепление в управляващата коалиция.

"Трябваше да научим един урок", каза Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии в София в интервю по телефона. "Банките трябва да запазят ликвидността си и да бъдат консервативни, докато политическата криза продължава.

ЕС приветства първата вълна от бившия Източен блок на 1 май 2004 г., когато приливът от 10 нации беше посрещнат с овации и фойерверки. Оттогава много от тях просперираха - Естония, Латвия, Словакия и Словения се присъединиха към еврото, а Литва ще го направи през януари.

Откакто България и Румъния влязоха в ЕС през 2007 г., само бившата югославска република Хърватия се присъедини към съюза, като стана 28-та му членка.

"Трудностите, срещнати с България и Румъния, убиха политическата воля за разширяване в много западноевропейски страни", каза Димитър Бечев, старши политически сътрудник в Европейския съвет за външни отношения и ръководител на нейния офис София.

Български растеж

България постигна известен напредък. Брутният национален доход се покачи с 53 % от 2007 г. насам по данни на Световната банка. През същия период ЕС разпредели 6,9 млрд. евро за проекти в страната в сферата на пътната инфраструктура и енергийна сигурност.

Рекапитализацията на банковата си система отдалечи България от кризата през 1997 г. Делът на необслужваните кредити е около 17 на сто от общия брой, съобщи тази седмица "Уникредит". Коефициентът на капиталова адекватност на банковата система е 20 на сто на 30 март.

Това имаше своето влияние и върху пазарите. Борсовият индекс "Софикс" намаля с 54% от присъединяването на България в ЕС.

Около 40 процента от българите подкрепят членството на страната им в ЕС, според проучване на общественото мнение, проведено от агенция "Алфа Рисърч" в София на 23-26 април сред 1024 души. Когато обаче България влезе в ЕС, процентът беше около 70 на сто.

В същото време 27 на сто от анкетираните българи подкрепят руския Евроазиатски икономическа съюз, към който Украйна отказа да се присъедини.

(Преводът е на БГНЕС)

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 16:25

off, за съжаление са необходимо зло въпросните пиявици :) И техният ред ще дойде, трябват инженери да - но всички са хукнали да стават икономисти в страна без икономика :D И IT инженерите не са достатъчни - за кво ми е да пишат софтуер като нямаме машини ;) И други трябват и други ... А пазара пиявиците винаги ще ги измете, когато му дойде времето ;)

04.07 2014 в 21:24

"студентка по право" - ми какво да очакваме - адвокат. Ми нормално е да говори глупости....адовкат икономист и други отрепки не ни трябват!!!!

В университетите трябва да се учат неа дето носят пари! Математически инженерни дисциплини. Вие да те чели как адвокат е променил света? Адвокат да е открил тока, двигателя с вътрешно горене, някаккъв принос в електорниката да е направен от икономист - НЯМА

Трябват инженери! Те правят ПАРИТЕ!!!! Авдокатите не правят пари! Те са пиявици, паразити, дето не ни трябват в една бедна държава, щото няма от кого да смучат!

Обяснете на младите хора да учат нещо полезно моля Ви. Начална заплата в ИТ фирма в София е над 1000 лева. Нее изключено да взимат чисто 3 или дори 5 хиляди лева на месец!

Инженери трябват за да съградят нова България, не адвокати!

04.07 2014 в 20:36

Аз не виждам къде са тези 27% след като единствената партия която агитираше открито за Азиатския съюз на Путин получи по-малко от 3%.

04.07 2014 в 19:31

Четвъртия хилядолетен Райх е вечен. Абе вервайте си, хахаха...

04.07 2014 в 18:34

Професоре, като знам колко мизерен живот водят 97% от руснаците, просто не се опитвай да се напъваш дори, щото...хахах смешен, си, и говориш за ниски пенсии тук, бре погледни колко мизерно и бедно живеят в Русия и спри да плямпаш... Ама то само и аз се хАбя тук да говоря...

04.07 2014 в 17:04

Проф.опорната точка пак измисли някакви напъни да оригиналничи. Не се напъвай - идеологизацията не ти се удава.
А статията е добра, макар и малко скучно е да четем познати неща. само накрая е малко невярно заключението. Дрън - дрън подкрепяли от българите 27% процента интеграция с Беларус, Казахстан и Азербайджан, няма таково животно пък казвам аз. Тия анкети при нас за разлика от европейците, дето са свикнали чистосърдечно да си отговорят на въпроса и да видят и сравнят резултата, ние българите си знаем, че са чиста стъкмистика и не се впечатляваме толкова. Нито е ясно какво са ги питали, нито е ясно дали така са отговорили, нито пък всички отговорили положително са наясно какво подкрепят. Тъй че 27% дрън-дрън ярина на останалите общи приказки, си е доста добър резултат.
Повечето от тези, подкрепящите "Евразийский союз" дори не бяха наясно що е туй жувотно СССР и колко съюзни държави участват в него, пък Евразия е била и ще си остане географско понятие.

04.07 2014 в 16:41

Хехехе, преди 70% били подкрепяли членството в Еврогейския съюз, ама сега били останали само 40%. А 27% подкрепят Евроазиатския икономическа съюз.

Да не са луди хората да продължават да подкрепят високи еврогейски цени и ниски български доходи, заплати и пенсии?

Тоя експеримент то това мнимо полу-квази членство в ЕС се оказа неуспешен и за двете страни.