С взривения мост започва освобождението на Крим

OFFNews 10 октомври 2022 в 21:28 15179 6

Роман Свитан

Снимка Канал 24

Започна освобождаването на Крим от военна гледна точка, категоричен е Рома Свитан

Взривовете на Кримския мост създават сериозни проблеми на руските нашественици. Поне за няколко седмици движението по тази артерия ще бъде парализирано, заяви пред "Канал 24" Роман Свитан, военен експерт, инструктор по летене и полковник от запаса на ВСУ.

Според него именно Кримският мост е основното трасе, по което окупаторите вкарват сили и средства в Крим. Оттам военното оборудване и личният състав се транспортират до Мелитопол, Херсон, Каховка, включително и десния бряг на река Днепър.

Тъй като това е железопътна отсечка, по нея могат да се прехвърлят много голямо количество оборудване, персонал и гориво. Има и друг път - от Ростов до Мариупол, а по-нататък - в посока Мелитопол. Там обаче няма железница, така че е възможно да се прехвърлят 10 пъти по-малко средства и сили, казва Свитан.

Взривяването на Кримския мост ще причини големи проблеми за руснаците. Вече можем да кажем, че Крим е останал без доставки. Освен това най-важният проблем е снабдяването с гориво. Крим може да остане без гориво до няколко дни, прогнозира Роман Свитан. Според него бензинът и дизеловото гориво "ще бъдат разграбени от гражданите".

Освен това доставките на гориво за фронтовата линия в Украйна минават през окупирания полуостров. Липсата на гориво ще бъде най-големият проблем за руските войски на юг - в Херсон, Мелитопол, Каховка, Токмак и Полохи. Този участък от фронта в южната част на Украйна ще остане без гориво в близко бъдеще, прогнозира Свитан.

Разбира се, руснаците ще се опитат да решат проблема. Но поне през следващите няколко седмици те няма да могат да направят нищо, казва още военният експерт.

Това е само началото. Вече започна освобождаването на Крим от военна гледна точка, категоричен е Свитан.

Разбира се, руснаците както в Крим, така и в другите окупирани украински територии имат определени запаси от гориво. Те се съхраняват на определени места, а ВСУ няма как да не им обърне внимание. Мисля, че сега ще бъдат атакувани всички складове с гориво, до които можем да стигнем - с помощта на ракети, артилерия, партизани и нашите Сили за специални операции. Такъв удар би извадил от строя почти цялото руско оборудване както на десния бряг на Днепър, така и в района на Мелитопол на разстояние плюс или минус 100 километра, заяви военният експерт.

Роман Свитан предполага, че руснаците ще се опитат да доставят гориво в Крим по сухопътен коридор през Чонгар.

Въпреки това има повече от един милион руснаци, които ще се опитат да напуснат Крим, докато има възможност. Опашките за гориво и за напускане на полуострова ще блокират движението. Крим просто ще бъде блокиран. Заради адските задръствания нито една цистерна с гориво няма да може да стигне до дадена бензиностанция и няма как да бъде разтоварена, прогнозира той.

Според него руснаците вероятно ще се опитат да поправят железопътния мост над Керченския проток, но усилия им ще се окажат напразни.

"Кой казва, че това е единственият удар по Кримския мост? Вероятно е да има още няколко удара", отбелязва военният експерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

6

Мостът, като незаконно построено съоръжение, при това в чужди териториални води, съвсем резонно следва да бъде демонтиран, като разходите по демонтажа следва да бъдат за сметка на нарушителите, които са го изградили. Но за това има време, първо следва да се завърши започнатото. А то върви добре, руснаците не са просто отблъснати - те направо си БЯГАТ ПАНИЧЕСКИ!!! Някои дори само с по една чанта багаж. Та така и с въпроса, дали Крим някога ще е украински или не. Ами той си Е украински. Който не му харесва да живее в Украйна, може да се пресели да живее където поиска. Дори и в Чукотка, ако желае. Същото важи и за донбасчани.

15914

5

поп Дръвчо

11.10 2022 в 09:40

Мостът работи ама на светофар с изчакване и само за леки коли. Всичко по-голямо от ГАЗ-53 - на ферибота. На единия от двата защото другият е за леки и лекотоварни само.

Фериботите не са ги "пуснали", те са там много от преди моста и не са спирали да пътуват защото за поставените цели мостът няма капацитет.

Туристите, колаборационистите и семействата на "их там нет" ще се изнесат.

1215

2

Lyubo

10.10 2022 в 23:26

Ама мостът работи бе ! Макар и с намален капацитет, но работи, а в добавка пуснаха и няколко ферибота.

10298

1

AntiZ

10.10 2022 в 22:58

Както се казва, чул го Господ!
 
X

Подкастът на OFFNews