Quantcast

Протестна мрежа: НИЕ ще отстраним КОЙ

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2014 в 15:40 6616 12

Noresharski.com изпрати Обръщение на Протестна мрежа към свободните граждани, прочетено пред представители на медиите днес, 24 юли, по време на пресконференция на Протестна мрежа по повод оставката на кабинета Орешарски. Препечатваме го дословно.

Цяла година викаме на площада „КОЙ?“

Управниците не посмяха да отговорят. Бягаха през задните входове. Отчитаха се на господарите си, но не се изправиха лице в лице с протестиращите. Барикадираха се в парламента и днес ходят с въоръжена охрана.

Ние знаем КОЙ причини това! Страната се управлява с тефтерчета и заповеди, медии бухалки мачкат всяко гражданско усилие за промяна, мафията си е стиснала ръцете с политиците.

Пред очите ни се срива пирамидата - банка-медии-политическо влияние. Но решения няма. Защото тези, които са част от проблема, не могат да бъдат част от решението. Моделът КОЙ не е разграден - той действа и се готви да функционира и след изборите.

Така повече не може! Казаха го студентите, преподавателите, казаха го всички свободни граждани, които протестираха. Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола.

НИЕ можем да разградим модела.

НИЕ срещу КОЙ. Гражданите срещу мафията.

Протестна мрежа призовава всички български граждани да подкрепят усилията за превръщане на България в нормална държава, която да служи на своите граждани, а не на мафията. Протестна мрежа ще обедини усилия с всички отделни граждани, неправителствени организации или политически партии, които застават на страната на хората и срещу КОЙ.

Време е да покажем, че сме много и това да върне енергията и вярата на българите.

НИЕ ще отстраним КОЙ.

НИЕ сме и протестиращите по площадите, и недоволните пред телевизора, и усърдно работещите, и честните хора от институциите, принудени да търпят мафиотизацията.

Има прокурори, полицаи, данъчни инспектори, хора, защитаващи националната сигурност, които знаят мръсните тайни - могат да действат и трябва да го направят, за да се освободи страната от тежкия захват на самозабравилата се върхушка.

Има много достойни съдии и членове на регулаторни органи, журналисти, учители, лекари, предприемачи, професионалисти - хора, които работейки, всеки ден се сблъскват с несправедливостта и произвола. Обръщаме се към всички вас: Действайте! Без страх и съображения. За да можем да гледаме децата си в очите.

Протестът демаскира модела КОЙ. Сега трябва да изтръгнем държавата от него. Продължителни и настойчиви усилия са нужни от хората в институциите, от гражданите, които изгониха тази власт, от всеки, който иска бъдеще тук.

Ще направим всичко по силите си, за да се свържем с всеки, които иска да противостои на модела „КОЙ?“, и да присъединим усилията му към мрежата на непримиримите. Тези, които отстояват България като неразделна част демократична и свободна Европа и в която има:

• върховенство на закона, разделение на властите, силни институции;

• независимо и отчетно правосъдие, освободено от диктата на партийни квоти и прозрачно за гражданите;

• политическо представителство на интересите на гражданите, не на обръчите от фирми и олигархията– пречупване на корпоративната стратегия на партийните върхушки;

• справедливи правила за излъчване на почтени магистрати и членове на регулаторни органи с гръбнак да излязат фронтално срещу мафията и монополите;

• прозрачност в собствеността на медиите и премахване на концентрацията в сектора; - управление на светло – всеки договор за публични средства трябва да е достъпен в интернет и да подлежи на обществен контрол;

• условия за инициативните и предприемчивите – да бъдат свободни да създават, без бюрокрацията и монополите да ги задушават.

Днес призоваваме всеки, който може да допринесе това да се случи - изправи се там, където си, и го отстоявай!

Партии, групи за натиск, неправителствени организации и отделни граждани - да се коалираме, за да демонтираме модела КОЙ и да преосновем България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2014 в 20:07

Коалиция БОСТАН. С подкрепата посолството на ФСЩ.

25.07 2014 в 21:37

Миналото лято протестираха, заради назначението на Делян Пеевски, защото бил от ДПС. Имало ЗАКУЛИСИЕ. Бойко Методиев Борисов не спираше да повтаря, че не може да се управлява държавата с кабинет между БСП и ДПС, подкрепян от Атака. Думите на Вожда – Мутра бяха старателно повтаряни от всички гербери и протестиращи. Всичко лошо се въртеше около ДПС (Пеевски).

А днес Бойко Борисов и Местан/Доган/Пеевски се прегръщат официално пред цяла България. Защо мълчат симпатизантите на ГЕРБ?! Къде са протестиращите?!

Къде са тези, които сатанизираха Атака, защото била в коалиция с ДПС?!
ЗАЩО ДНЕС НЕ РЕВЕТЕ СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ, ЧЕ Е С ДПС И СМЯТА ДА УПРАВЛЯВА С ДПС В РАМКИТЕ НА СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО?!

ТОВА НЕ Е ЛИ ЗАДКУЛИСИЕ?! НАЛИ ПРОБЛЕМЪТ БЕШЕ УЖ В ДПС (Пеевски)?!

25.07 2014 в 20:25

Еми ще ги видим колко струват Гротескна мрежа, когато банкянското диктаторче се добере обратно до властта. Подозирам, че тогава ще се скрият вдън земя и няма да смеят да шукнат. Ще станат по-ниски от тревата. Бъдете сигурни. Иначе западняците ще им спрат издръжката. Тия протестуиращи шорошоиди са на принципа "Интереса клати феса". Айде опровергайте ме де, хахаха..

25.07 2014 в 11:26

Кои сте вие, и кой е той?

25.07 2014 в 06:43

@Tig,
Евалла, Не виждам как по-ясно, кратко и точно би могло да се каже или опише.
С други думи пак достигаме до някои мъдрости: Не е виновен тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава!

24.07 2014 в 21:01

А , се успокойте малко по отношение на Бойко Борисов.Няма изречение без името му. Сами докарвате всичко с лошотията и отрицанието.

24.07 2014 в 17:49

@мechok
Всякакви чужди служби могат да опитват всякакви неща, но за да се случат причината е в нас и 'качествата', които изброих.
Грубо казано, щом има толкова много боклуци, които са готови да продават съгражданите си не виждам защо от това да не се възползват И някакви си чужди служби/държави.
Причината е в нас и нашата ПРОДАЖНОСТ.

24.07 2014 в 17:41

@Tig,
За жалост си прав, въпреки че само одраскваш повърхността...
Споменатите от тебе "...безхаберници, подлизурковци и обикновени боклуци" са внимателно, старателно и търпеливо измислени, създадени, подкрепяни, назначавани и поставяни под контрол. Това, което те консумират от кражби(загуби на държавата и обществото ни), се плаща от две държавни, специално насочени и предназначени за работа с и в България, служби.
Едната е руска, другата - турска. Нямам идея дали не си сътрудничат, нито как точно действат, но трябва да си малоумен, та да не видиш връзката.

24.07 2014 в 17:24

"КОЙ?" е начин на мислене в България, манталитет и начин за поведение на повечето и граждани.
Уви!
Не се свежда до един човек!
Защото "ТОЙ" е продукт на едно цяло общество от безхаберници, подлизурковци и обикновени боклуци.
Защото "ТОЙ" НЕ се е случил за ден, два или година, а цялата му биография говори за тоталното разложение на държавността: начина по който завършва право в ЮЗ, назначаването му за шеф на пристанище Варна на 21год. въпреки, че няма образователен ценз от тогавашния министър на транспорта, незаконната му 'кариера' на следовател, зам. министър в правителството на Станишев и т.н.
Та тези случки са възможни, защото ТОЙ е продукт на една тотално деградирала държава.Със сигурност съдебната система е най-вмирисаната част от нея.
И да не беше Пеевски, щеше да е друг, а и има хиляди като него.
Сигурен съм, че новия 'КОЙ' вече е го има...

24.07 2014 в 17:19

Отиде си най-представителното за състоянието на българската политика правителство
By Иво Инджев ⋅ юли 24, 2014 ⋅

Отиде си най-представителното ( по логиката на деградацията на демокрацията) у нас правителство. Не е вярно, че то беше неадекватно- тъкмо напротив! Правителството на Орешарски беше огледален образ, двойник, копие на грозната фасада на демокрацията ни.

При непрекъснатия дългогодишен спад на доверието на обществото в парламента като легитимна основа на властта, беше нормално да се стигне до ненормалната ситуация да ни управляват червено-кафявите с решаващата роля на ДПС, мобилизиращо вота на бившите жертви на червено-кафявите. Заедно излъчиха хилаво управление, анемична рожба на това политическо кръвосмешение. Да се учудваме на резултата е все едно да спорим с термометъра, който отчита опасна температура на болния, но да твърдим, че нищо му няма и може да изкара цели 4 години на крак в изпълнителната власт.

Движението надолу роди долнопробен управленски резултат.

Правителството на Орешарски беше изключително представително и за мястото на България в крамолното европейско семейство. Устойчивото пребиваване на дъното на европейските класации получи своето изражение тъкмо в такова управление. Можеше ли България да излъчи стабилен, уважаван ( и в чужбина) кабинет, след като обитава мазетата на класациите на Европа по отношение на жизнения стандарт на живеещите по нашите земи европейци?

Единствените, които злорадстваха открито за неблагополучията на европейска България бяха руските политици и медии, които взеха на пропагандно въоръжение българското изоставане и го превърнаха в плашило в битката си за умовете и сърцата на новите потенциални кандидати за европейско членство. Опитите да бъде размахвана „българската карта“ в някои западни страни бяха плод на вътрешполитически интриги, натъкващи се на съпротива от управляващите в съответните държави. Докато в Русия те са дирижирани именно от властта.

Българските власти нито веднъж не се обидиха на това руско отвратително вероломство, в което ни превърнаха а тоалетна хартия – използвана и размахана на показ след това- за антиевропейските напъни на Кремъл.

Белег за това, че България имаше представително и в това отношение правителство, останал някак незабелязан при оценката на кабинета, беше неговата явна изолация на запад. Премиерът Орешарски не беше поканен на нито едно официално държавно посещение в западна държава.

Заедно с ругатните към европейския ни път руски политици и медии не криеха надеждите, които възлагат на точно този български кабинет да изпълни поръчките на Путин. За сглобяването на такъв кабинет в България на власт руската пета колона поработи здраво. Логично беше тук най-накрая да дойде на власт откровено проруска коалиция като резултат от процес, продължил от 2001 г. насам след пълен мандат на правителство, което подкрепи стратегически НАТО във войната в бивша Югославия ( без да сме член на организацията) срещу опитите на Русия да провали западните усилия на Балканите.

Съответно с шамара, който получи руската пета колона на евроизборите тази година, беше логично тя да се прегрупира. Това наложи като първа стъпка провинилият се пред Кремъл кабинет и парламент да си отидат в историята.

Пуснаха българския кабинет надолу по течението на „Южен поток“ заради това, че не можа да го отпуши в полза на руския натиск. Зрелището прилича на индуско, но всъщност руско ритуално погребение по река Дунав.

Че става дума за прегрупиране, а не за истинска промяна в обслужването на московските интереси, е видно от един прост, лесен за доказване факт от архивите: предизвестеният победил на предстоящите извънредни парламентарни избори нито веднъж не зае позиция по въпроса за руската намеса в България, която би подразнила Кремъл.

Общото кратно между всички парламентарно представени партии в отиващото си Народно събрание е именно в това, че нито една от тях по никакъв повод не се противопостави на Москва и то в период, когато най-сетне световните медии прогледнаха за руската опасност тук, а председателят на ЕК Жозе Барозу дори откровено предупреди за руска агентура по високите етажи на българската политика- оценка, каквато никога не сме чували от „големия европеец“ Бойко Борисов.

Самият Орешарски е събирателен образ на безпринципността на политическото номадство на прехода, приспособявайки се от окоп в окоп, включително чрез дезертиране при противника. Той успя да „уважи“ с управленското си присъствие на високи постове практически всяко едно правителство от 1997 г. насам.

Дали с приключването на „кабинета Орешарски“, приключи и „феномена Орешарски“ – политическата всеядност в името на властта?

Дъното е достигнато, но у нас никога не е сигурно, дали няма да се намерят наемници да копаят по-надолу в кладенеца, в който с такава лекота плюят, за да не пресъхва „сухото“ , заради което са ги спазарили.

http://ivo.bg/2014/07/24/