Шефът на НСО подаде оставка, но намекна за политически натиск върху службата

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2020 в 16:57 10224 8

По-малко от час, след като президентът Румен Радев поиска оставката на началника на НСО ген. Красимир Станчев, той я подаде, но излезе с декларация, в която на няколко пъти говори за политически натиск върху службата.

Ето пълния текст на съобщението на ген. Станчев:

"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3109

8

Azarael

12.07 2020 в 10:52

Аман от генерали /без никакви заслуги/ получили пагоните си с "връзки" за да взимат хиляди левове в заплати . . . Вън !
Забележка:
Заплатата на милия ви Мутафчийски във ВМА е 18 000 лева !!!

9873

7

emanuilis

10.07 2020 в 23:50

Йоло Денев беше ли на протеста срещу #МаяМа през 2015 г.? #СамоПитам

3616

6

zuljin

10.07 2020 в 18:37

Емануилис, на теб сериозно ти хлопа дъската. Какво общо има шефът на НСО с любимата ти Мая?

Иди при някой колега да те прегледа!

8162

5

sawall

10.07 2020 в 17:28

Ся, извинявам се ама за мен да се иска отоговор защо НСО охранява Доган и Дидо Успешния не е "политически" въпрос а по-скоро фискален и свързан с доброто управление на службата.

9873

4

emanuilis

10.07 2020 в 17:20

#МаяМа, нещо? Явно не знае накъде да се „завърти".

13409

3

мнение от IP

10.07 2020 в 17:11

То добре, но защо им трябва да искат забрана за достъп на граждани? На плажа при Росенец няма "представителство на българската държавност". И по-принцип тази дълбоко законспирирана служба може само да роди чудовища, както се и случва. Охрана на трима държавни лица може да се осъществява по съвсем друг начин.

3616

2

zuljin

10.07 2020 в 17:09

Стига дрънка общи приказки, а кажи...
#Кой ти нареди да увеличиш охраняемия периметър?

2384

1

Бабатунде

10.07 2020 в 17:06

Ако Емануела се появи да коментира, да си знае, ти си на Тулупа куртезанка, устата ти е цялата в мляко ! :)
Още те е страх да отговориш на въпроса ми, защо не си казал лоша дума за тулупа, като помниш оназ дет предожи Пеевски, защо не едн път не спомена, че помниш и цар тулуп, к'во прави ?