Полицейски коли тръгват с трафика, за да ловят нарушители

МВР засилва контрола по пътищата, облекчава се регистрацията на МПС

АВТО OFFNews 28 април 2022 в 08:00 7008 0

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Полицейските "гонки" ще бъдат разрешени след приемането на промени в инструкция на МВР за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение. Публикуваният за обществено обсъждане проект разрешава патрули на "Пътна полиция" не само да правят акции с познатите ни "засади", но да могат и да преследват с автомобили агресивно нарушаващите правилата водачи и да ги извеждат от пътища и магистрали.

С друг проект - на промени в наредба - вътрешното министерство предвижда облекчаване на дейностите по регистрация и дерегистрация на пътни превозни средства и възможност това да става изцяло по електронен път.

Гонки

С нововъведенията от силовото ведомство искат да заложат на по-голяма ефективност при така наречения линеен контрол на пътното движение. Така освен с акциите от познатите ни полицейски "засади", патрулите на "Пътна полиция" ще се включват активно и в трафика по магистралите и пътищата. Идеята е по този начин да се установят и преследват водачите с агресивно поведение, които са най-честата причина за катастрофи.

Все още няма яснота дали "полицейските гонки" ще се извършват само от патрулки или и от цивилни автомобили, каквато практика от години има в някои европейски държави като Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия и др.

С планираните промени се цели оптимизиране на осъществяването на контрола на пътното движение, както и респектиране на по-недисциплинираните шофьори.

За по-голяма обективност и нулева толерантност към нарушителите при изпълненията на задачите ще има и ротация на служителите, контролиращи движението в даден участък. Също така се залага възможността и служители на "Охранителна полиция", а не само катаджиите, да могат да осъществяват пътен контрол. От МВР се мотивират, че и към момента на пътя често работят смесени екипи на двете дирекции, а заради ротацията може да се позволи и на охранителните полицаи да дават наряди, когато няма достатъчно кадри от КАТ.

От ведомството на Бойко Рашков ще се опитат да оптимизират и дейностите по проверки на свидетелствата за управление на МПС, издадени от държавите от ЕС при спиране от патрули. Така служителите своевременно ще могат да видят дали водачът е "чист" чрез незабавна проверка в информационната система RESPER на Евросъюза за обмен на данни за шофьорските книжки и провиненията на водачите.

Промени се предвиждат и при регистрациите и проверката на документи за собственост на превозни средства. И по-точно, от МВР ще редуцират забавянето на процесите по регистрация на автомобил, особено ако той е собственост на юридическо лице. Например за фирмена кола, предоставяна от собственик за ползване на негов клон или териториално поделение, регистрацията вече ще може да се извършва в звената на "Пътна полиция", където се намира клонът на фирмата, а не само в града, в който е седалището ù (което също остава като възможност). Когато дадено МПС е собственост на двама или повече души, регистрация ще може да се извърши по искане от един от тях при представяне на пълномощно с нотариална заверка на подписите на останалите съсобственици.

Друга важна промяна е облекчаването по отношение на монтажа на регистрационните табели. Когато дадено превозно средство трябва да се идентифицира (при нов внос или първа регистрация), номерата ще се слагат в пунктовете за регистрация от служители на „Пътна полиция". Когато няма нужда от идентификация (при прехвърляне на регистрирана кола), това няма да е нужно. В предложения проект на наредбата се създава възможност заявление за прекратяване на регистрацията на превозно средство да може да бъде подавано и по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВР с електронен подпис. Потвърждението или отказът за услугата също ще бъдат изпращани онлайн. В първия случай услугата ще бъде извършвана след заплащане на държавна такса.

След промените наредбата ще позволи да се регламентират случаите на прекратяване на регистрацията на автомобили, когато те са конфискувани, иззети като веществени доказателства или са изоставени в полза на държавата. Властите ще осигурят условия за бърза реализация на превозните средства, което предполага да се създадат облекчени условия за регистрацията им. Предложената промяна ще намали административната тежест върху купувачите на търгове за продажби на конфискувани превозни средства. В по-голяма част от случаите продажната цена на автомобилите е много ниска, а в общия случай това са автомобили, които са амортизирани, поради престоя им като веществени доказателства при неблагоприятни атмосферни условия и целта е бързата им реализация.

Облекчение са подготвя и за търговците на автомобили. Идеята е срокът за предоставяне на временни табели с регистрационен номер да се увеличи от една на три години. Повече за проектите и мотивите за промените може да видите тук и тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови