Навършват се 5 години от трагедията с потъването на "Илинден"

Христо Пелов 05 септември 2014 в 13:16 1486 0

потъналият кораб "Илинден"

На днешната дата се навършват 5 години от инцидента с кораба "Илинден" в Охридското езеро, при който загинаха 15 български туристи. 

На 5 септември 2009 година в 10:20 часа македонско време частният кораб "Илинден", който е пътувал за манастира "Св. Наум", се преобръща във водите на езерото. 60-годишният кораб тогава се е намирал на над 100 метра от брега и потъва на 7 метра дълбочина.

Според данните на македонската полиция на кораба тогава е имало 56 души. Някои очевидци разказват, че хората са били повече от 70, което е над допустимите норми. 

На борда е имало и туристическата група от България с хора от Пирдоп и от няколко пловдивски села.

По първоначални данни причината за трагедията е препълването на кораба. Според експерти се касае за скъсване на въжета, с които той е подържал баланс.

Пасажерите са били предимно възрастни хора, които не са могли да реагират, когато той се е преобърнал.

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид признава за виновни двамата подсъдими - капитанът на кораба Сотир Филевски и Бранко Баич, който е издал сертификата за годността на плавателния съд. Съдът решава те да бъдат лишени от свобода за една година.

Глоба в размер на 4500 лв. беше наложена и на Боряна Георгиева - организатор на злополучната екскурзия до Охридското езеро. Също така тя бе лишена и от правото да упражнява търговска дейност за срок от две години.

В памет на 15-те българи, които се удавиха, в Охрид през 2010 година е открит монумент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови