Три години от трагедията с кораба "Илинден"

Юлиан Христов 05 септември 2012 в 08:04 1697 0

Потъналия кораб Илинден в Охрид. Снимка БГНЕС
Потъналия кораб Илинден в Охрид. Снимка БГНЕС

На днешната дата се навършват три години от потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро. На злополучния 5 септември 2009 година при трагедията загинаха 15 български туристи.

Претъпканият с 50 български туристи кораб трябваше да ги отведе до манастира "Свети Наум". Съдът се обърна и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на месец април тази година Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за капитана на кораба Сотир Филевски и хърватина Бранко Баич, служител в компанията „Германишер Лойд“, извършила техническия преглед на "Илинден". Двамата получиха по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!