ДАИ ще спира коли и ще разпитва пътници за споделено пътуване

Антония Чорева 24 юни 2016 в 17:40 14753 5

Снимка sxc.hu

Служителите на ДАИ ще имат странни правомощия да разпитват хората, които пътуват с нашумялото споделено пътуване. Новите правомощия на инспекторите се дават в нов Законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, внесен от Министерски съвет за обсъждане в парламента.

В член 91, алинея 3 се създава „изрично правомощие служителите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да изискват сведения от присъстващите при извършването на проверките трети лица“. Тоест ДАИ ще могат да спират всяка кола и да разпитват возещите се в нея дали имат билет и по какъв начин пътуват.
Мотивите са, че това е необходимо, за да се установи какъв вид е превозът – срещу заплащане или не.

„Служителите на ДАИ са контролен орган, който няма административни функции и разпитът на пътници от тяхна страна е противозаконен“, обясни пред OFFNews председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. По думите всеки може да откаже да отговоря на техните въпроси.

Ананиев обясни, че в член 82 от Наказателно-процесуалния кодекс има наредба, която се отнася за разпитването на свидетели и новите правомощия на служителите на ДАИ й противоречат.

Според Ананиев вносителите са имали предвид по-скоро нелицензираните превози, които извършват търговска дейност – тоест незаконните междуградски маршрутки, но по този начин законът обхваща и споделеното пътуване. „А законът в този вид се сблъсква с правата на гражданите“ - именно заради това председателят на транспортната комисия ще поиска обяснения от вносителите – Министерски съвет и Изпълнителна агенция автомобилна администрация.

Настимир Ананиев е категоричен, че не бива да се допуска да се разпитват возещите се в леките коли хора, но нелегалните превозвачи с търговска цел трябва да се спрат и затова ще настоява за разяснения по въпроса.

Новият закон за автмобилните превози включва и още няколко съществени промени.

Едната, че психотестовете трябва да станат задължителни за всички шофьори, а не само за тези, които извършват обществен превоз на пътници и на товари, както е в момента. Освен това преди да тръгнат на път, всички шофьори – не само на автобуси, а и със собствен транспорт, ще преминават и медицински прегледи за установяване на здравословното им състояние. Това обаче ще бъде уточнено с подзаконов нормативен акт, изработен от министрите на здравеопазването и на транспорта.

Друга промяна, която предвижда новият законопроект, е превозвачите вече да имат само един лиценз – или само за товари, или само за пътници.

Промените засягат и таксиджиите – за тях пък се предвижда общинските съвети да гласуват една минимална цена за таксиметров превоз, а това е огромен проблем с конкуренцията на пазара. Сега цената се определя от самата таксиметрова компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

5

El Commandante

24.06 2016 в 19:11

Mayya, предлагай предлагай ти, ше видиш утре като си видиш и собственото предложение претворено в законово положение, има да се пулиш и ти...:)

13510

4

Mayya

24.06 2016 в 18:34

Щом от тук тръгват предложенията, аз предлагам министерство на туризма да следи къде се ходи на гости и да има право да разпитва, като какви гледате заедно мача, примерно, а че и пиете бира. Таз бира кой я плаща и ако не сте я платили на домакините, да я платите. Ако сте - домакините да са ви издали касова бележка. Ама сте били приятели - няма такова нещо. Ресторантите няма да загиват, я. Можем да очакваме вече и задължително да ходим на пазар с адвокат, ми тъй де, кой ще ни защитава потребителските интереси. О, времена,о, лобита!

29217

3

Лопе де Вега

24.06 2016 в 18:30

Не е ми ясна една работа тука. Ако аз, примерно де, рано сутрин се качим на опелчето и тръгнем за Долно Уйно, като кво требва да направим? Да отидем до полуклиниката и да се прегледам, значи там кръв, урина и сичко, което си е два часа или да викам доктора вкъщи, да му бутнем двайстачка за тапия, че ми нема нищо.

За останалите простотии вуще не ми се разправя.

Абе тия там ние ги пращаме и ги храним - добре ги храним, я колко тоалетна хартия купуват. А те гледат как да ни преебат. Срамота!

Поздрав!

12447

2

LDK

24.06 2016 в 18:09

Вървим и ние към фашизъм, бавно, но сигурно. Всеки ден излиза по някоя новина за намаляване на свободите ни и за разширяване на правата на властта.
Жалко

77927

1

El Commandante

24.06 2016 в 17:56

Ееееее деба, кой ни би през устата да го предлагаме това тука....
 
X

Да помогнем на украинските деца!