4 милиарда са страшно много пари бе, пичове

Иван Енчев Последна промяна на 01 ноември 2014 в 16:14 31681 30

Снимка Сергей Антонов

Корпоративна търговска банка

Като най-беден в Европа, българинът е свикнал всекидневно да вижда и да пропуска покрай ушите си огромни суми, които като че ли му се струват напълно нормални: депутатската заплата е над две хиляди лева, „служебната кола“ на някакъв селски кмет е сто и тридесет хиляди, ремонтът на Цариградско шосе беше десет милиона, кръговото на Телевизионната кула – двайсет. И тук въобще не говоря за далаверите, в които всекидневно потъват подобни знайни и незнайни суми.

Представянето на цифрите с думи безспорно улеснява осмислянето на всички тези проекти. Реално депутатите взимат 2,000+ всеки месец, служебната кола струва 130,000, ремонтът и строежът - 10,000,000 и 20,000,000 съответно. Освен, че са трудни за четене, всички тези нули си остават 0 в главите на хората в метрото и автобуса.

Затова ще опитам да опиша „дупката“ в КТБ с по-материални термини, които да улеснят осмислянето на огромната далавера, в която ни вкара провалът на банката. Както стана ясно, ще бъдат загубени около 4 милиарда, 4,000,000,000 лева. Сметките долу са максимално опростени, за да не добавям екстра неизвестни към общата ни мизерия:

- 240 депутати, които взимат по 2,500 лева на месец, месечно изкарват 600,000 лева. За да избият дупката в КТБ, ще трябва да работят 555 години и половина.

- Ако наистина се намерят един милион безработни, за които да отворим работни места, държавата би могла да субсидира всяка такава позиция с по 300 лева в продължение на една година. Ако безработните са 300 хиляди, субсидията може да продължи 3 години.

- Банално, но ако всеки от 2.5-те милиона пенсионери получаваше кръглите 300 лева, с 4 милиарда биха изкарали половин година. Ако им ги дадем еднократно, всеки пенсионер ще получи коледен бонус от около 1,500 лева за подаръци.

- Да публикуваш книга, в тираж от 1,000 бройки (колкото м/у другото е тиражът на потенциалните, но не още утвърдени писатели) излиза 1,600 лева. Всеки гласувал на последните избори може да издаде по една книжка срещу тези 4 милиарда.

- Нова кола от среден клас излиза около 50-70 хиляди лева. КТБ ще погълне между 57 и 80 хиляди такива коли. Т.е. по един автомобил за всяко семейство във Варна.

- 10-дневна почивка в Куала Лумпур и Бали, Малайзия, излиза около 900 евро на човек. Ако всеки випуск, завършващ гимназия, се състои от около 40 хиляди зрелостници, бихме могли да си позволим да се освободим от шумотевицата на абитуриентските балове между 2015-та и 2025-та година.

- Тристаен апартамент в София, в нелош квартал излиза около 80-100 хиляди евро (160-200 хиляди лева). Ако в един блок има 6 етажа, с по 3 такива апартамента на всеки, КТБ ще ни струва 1,111 блока. Десетина квартала. Или Люлин и част от Младост.

- А къща с двор, в село близо до София (без ремонтите) е около 50,000 лева. При хиляда жители и около 250 къщи, КТБ се равнява на грубо казано 320 големи села. Или 4 областни града.

- Ако пък бяхме сложили тези пари на депозит в нормална банка, при условията предложени на физически лица, щяхме да си строим по едно Цариградско годишно само от лихвите.

- Международно, с тези пари можем да наемем една четвърт от Албания, една трета от Македония или половин Молдова за една година.

И нека сега се замислим сега какво толкова по-велико за правене има човек, за да скрие или открадне толкова много пари. Плод на каква фантазия и амбиция е „дупката“ в КТБ, че да бъде справедливо разпределена върху всеки от нас. Дали наистина не си струва да подкрепим тези визионери, чиито мечти очевидно се простират отвъд къща, кола, образование и пенсии. И ако наистина знаеш какво да направиш с 4 милиарда лева, не заслужаваш ли, наистина, пълно доверие и любов, с които да ги оползотвориш? 4,000,000,000 са страшно много пари бе, пичове…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2014 в 15:02

Как от всички тези измамени вложители, поне едни не метна камък по витрина на банката? Овце сме си и овце ще си останем. Ето затова си заслужаваме съдбата.

03.11 2014 в 11:15

Истинското разграбване на КТБ ще започне след фалита и!Синдикът,ако не се отчита редовно(всеки месец) публично на кой какво е продал и за какви пари....тогава 4 те "липсващи" милиарди ще се наместят където трябва,а самият синдик вече е милионер с две нули....Също така вече са направени цесии за почти 1 милиард(негарантирани депозити над 100 000€ са прихванати със най добрите,обслужваеми кредити).Синдикът трябва да анулира всичко това-негарантираните депозити първо да докажат произхода си и второ да се наредят на редичката след държавата(фонда за гарантиране на влоговете).....

03.11 2014 в 11:12

Истинското разграбване на КТБ ще започне след фалита и!Синдикът,ако не се отчита редовно(всеки месец) публично на кой какво е продал и за какви пари....тогава 4 те "липсващи" милиарди ще се наместят където трябва,а самият синдик вече е милионер с две нули....Също така вече са направени цесии за почти 1 милиард(негарантирани депозити над 100 000€ са прихванати със най добрите,обслужваеми кредити).Синдикът трябва да анулира всичко това-негарантираните депозити първо да докажат произхода си и второ да се наредят на редичката след държавата(фонда за гарантиране на влоговете).....

03.11 2014 в 08:23

А на мен ми стана ясно, че всяка банка може да изнесе парите на клиентите си за по-малко от месец. И няма сила която да я спре. БНБ е некомпетентна структура с продажни чиновници. На никой в БГ не са му сигурни парите от утре. Този гаранционнен фонд от другите банки дори не достига за хората в КТБ т.е. ако се случи същото след няколко месеца, клиентите на гръмналата банка ще имат да вземат държавни ценни книжа.

03.11 2014 в 08:12

Въпреки дупката в КТБ там би трябвало да са останали някакви пари. Гаранционният фонд изплаща парите на вложителите, а този остатък при кой ще отиде? Дупка има, защото не може да се покрие всичко, но има и активи - коли, оборудване, закупени сгради, кредити за събиране. И за това ли няма да чуем???

02.11 2014 в 21:19

"Както стана ясно, ще бъдат загубени около 4 милиарда" - лека поправка- те вече са загубени от момента в който лицето Василев напусна страната. Беее беее

02.11 2014 в 08:04

На Баце толкова му изгоряха на острова при Афродита та чак получи сърцетуп. Сега ще захлеби.

02.11 2014 в 01:18

Статията и истината се разминават здраво....селските кметове са с мизерни заплати и нямат служебни коли...1 000 евро депутатска заплата е подигравка ... така корупцията е неизбежна.Скапан журналист не може да жзема повече от кмет или депутат и после да плюе, че има корупция.Ако иска да се яви на избори.

02.11 2014 в 00:22

тези, които говорят за "спасяване" - кого ще спасяват ? каква им е целта, когато говорят за индустрията, общините и доверието в банковата система като последствие - кое по-точно им е в ума, или нито едно от трите ? или някои други следствия, които не са за казване, но нямащи нищо общо нито с вложителите, нито с индустрията, нито с общините. за нищо не им пука, освен да докопат още нещо, като се харесат на други, които са писали сценария, или поне стоят и нервно чакат неговото развитие ?
в колко държави има демокрация и успоредно с това съществува смъртното наказание ? у нас - нито едното, нито другото !
оказва се, че смъртното наказание не е функция на демокрацията, а на боклука в обществото, а у нас сякаш той се множи - най-малкото заради липсата на такъв вид обществено възмездие !