Увеличават се случаите на скарлатина в Европа, най-застрашени са децата до 10 г.

OFFNews 16 декември 2022 в 13:44 892 0

стрептококи

Снимка Getty Images

стрептококови бактерии

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа. Ръст на инфекциите с инвазивни стрептококи отчитат Ирландия, Франция, Нидерландия, Швеция и Англия), регистрирани са смъртни случаи при деца до 10-годишна възраст, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тенденцията на повишението започва от септември 2022 г. Въпреки че изследванията продължават, първоначалните данни сочат, че нарастването на случаите не е свързано със специфичен или нов щам, нито с повишаване на антибиотичната резистентност на стрептококите от група А.

Регионалният офис на Световната здравна организация и Европейският център за контрол на заболяванията оценяват риска от инвазивни стрептококови инфекции за общото население като нисък. Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотични средства.

Кой е причинителят

Причинителите на заболяването скарлатина са стрептококови бактерии от група А (GAS – Group A Streptococcus). В по-голямата част от случаите този вид стрептококи причиняват бактериален фарингит (възпаление в областта на гърлото) при децата в училищна възраст. Други симптоми, вследствие на инфекцията, са главоболие и треска, както и фин червен обрив – сигнал за развитие на токсоинфекция - скарлатина.

Честотата на инфекциите със стрептококи от група А (фарингит и скарлатина) е най-висока през студените месеци. Огнища могат да се създадат в детски и училищни колективи. Според епидемиологични проучвания безсимптомно носителство е високо в огнищата. 12-15% от децата и около 5% от възрастните в общата популация могат също да бъдат носители.

Усложнения

В редки случаи стрептококите от група А могат да причинят тежка, животозастрашаваща инфекция, известна като инвазивна стрептококова инфекция от група А (iGAS). Проявява се като бактериемия, пневмония или инфекция на кожата и костите (целулит, остеомиелит, некротизиращ фасциит). Децата с вирусни инфекции като варицела или грип са изложени на по-висок риск от развитие на инвазивна инфекция.

Инфекциите със стрептококи от група А се лекуват с антибиотици. Въпреки че най-заразни са болните с изразена клиника, по преценка на лекар може да се приложи лечение и при установено носителство.

Възможни усложнения от стрептококова инфекция са появата на ревматизъм и гломерулонефрит (заболяване, което засяга бъбреците). Разликите в клиничното протичане се обясняват с токсичната продукция на микроорганизмите.

Увеличението на респираторните заболявания, към които спадат инфекциите със стрептококи, се случва очаквано след занижената циркулация по време на действието на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

Предпазни мерки

За да се ограничи разпространението на стрептококовите инфекции е необходимо болните да се изолират и лекуват след консултация с общопрактикуващ лекар. Близките контакти на случаи на инвазивни инфекции със стрептококи от група А трябва да бъдат идентифицирани. Прилагат се мерки в съответствие с националните указания.

Предвид издръжливостта на причинителите във външна среда е необходимо да се засили хигиената на ръцете и повърхностите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг