У нас масово се изписват антибиотици без антибиограма

С 20% се е повишила консумацията на антибиотици у нас през пандемията, съобщи доц. Иван Иванов от НЦЗПБ

OFFNews 06 декември 2022 в 12:15 1363 0

НЦЗПБ

Снимка Министерство на здравеопазването

Национален център по заразни и паразитни болести

У нас масово се изписват антибиотици, без да бъде направено микробиологично изследване. То включва антибиограма, с която се определя към кой антибиотик е най-чувствителна дадена бактерия, обясни по NOVA News доц. Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите на специалиста това изследване помага да се определи и дали въпросният антибиотик няма да доведе до странични ефекти, тъй като част от тези медикаменти не са подходящи за деца.

Доц. Иванов призна със съжаление, че най-честа практика у нас е да се предписват широкоспектърни антибиотици, а точно те са двигател за развитието на резистентност.

Резистентността се проявява, когато дадена бактерия не реагира на медикамента и е развила устойчивост към него. Това прави лечението с тази група лекарства невъзможно.

С 20% се е повишила употребата на антибиотици у нас през пандемията. Единствено България и Румъния докладват за такъв ръст, във всички останали държави в Европейския съюз е отбелязан спад.

Ефектът от това ще бъде видимо през следващите години. За първи път успяхме да изолираме бактерии, които са мултирезитентни към антибиотици за масова употреба по време на пандемията. Това ще има широк ефект върху лечими за момента инфекции, убеден е доц. Иванов.

Той коментира и смъртните случаи от бактериални инфекции във Великобритания:

През последната седмица във Великобритания се наблюдават смъртни случаи при деца от стрептококова инфекция от група А. Докладвани са 8 смъртни случая. Вчера техният здравен министър имаше пресконференция и предложи при откриване на такива случаи в училища и детски градини всички контактни деца да приемат профилактично антибиотици от групата на пеницилините. Този тип инфекции са много лесно лечими с тясноспектърни антибиотици и за момента поне на мен не ми е известно да има стрептокок от група А, който да е устойчив на пеницилини, каза специалистът и подчерта, че от ключово значение е започването на навременно лечение – бързо да се реагира с антибиотика.

Доц. Иванов уточни, че тези бактерии причиняват скарлатини и фарингити. "Във всяка частна лаборатория се извършва бърз тест, който е готов за около 10-15 минути и може да определи дали симптомите са следствие на такава инфекция", каза микробиологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика