Проучване: Рискът от тромбози след ваксинация не е по-висок от обичайния

OFFNews Последна промяна на 19 април 2021 в 14:42 509 0

Рискът от развиване на тромбоцитопения или венозен тромбоемболизъм след ваксинация срещу COVID-19 не изглежда да е по-висок, отколкото този сред неимунизираното население, посочват учени, които провеждат изследване на необичайната реакция на организма, пише Си Ен Ен.

Необичайните състояния бяха регистрирани след ваксинация с векторните ваксини на „Астра Зенека“ и „Янсен“, което предизвика спиране на имунизацията с тези препарати на места, а някои държави се отказаха изцяло от първия производител.

За да открият причината за образуване на тромби, учените ще изследват технологията на аденовирусните ваксини, а не самите препарати. Екип експерти, воден от хематолога д-р Мари Скъли от университетските болници на Лондонския колеж, изследва 22 пациенти, които са развили необичайните кръвни състояния след поставянето на „Астра Зенека“.

Д-р Скъли и екипът й дават име на това състояние – имунна тромботична тромбоцитопения или на английски VITT. Синдромът се характеризира с необичайно образуване на тромби, комбинирано с ниски нива на тромбоцитите. Пациентите страдат от опасни тромби, комбинирани и с кървене – две взаимоизключващи се състояния.

Екипът открива, че пациентите, които развиват подобен синдром след ваксинация, имат необичайна имунна реакция. Учените откриват т.нар. анти-PF4 антитела, които са срещани единствено като изключително рядка реакция при ползването на медикамента хепарин, който се използва за разреждане на кръвта.

Откритията им донякъде потвърждават теорията, че състоянието се дължи на рядка имунна реакция, но въпреки това не я обясняват напълно. Учените посочват, че рискът от тромбоцитопения и венозен тромбоемболизъм след
ваксинация не е по-висок от обикновено сред неваксинираното население. „Това е в синхрон с редкия и спорадичен характер на синдрома“, казват учените.

Според британските учени пациентите с това състояние не трябва да приемат лекарства, съдържащи хепарин, защото това само ще влоши синдрома. Тези пациенти по-скоро трябва да се лекуват с антикоагуланти като интравенозен
имуноглобулин. Екипът все още няма обяснение кои пациенти са по-рискови за това състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !