Проф. Мира Кожухарова: Постковид усложненията не са толкова много

Заради пандемията много деца изостанаха със задължителните имунизации, това е предпоставка за поява на заразни заболявания, смята епидемиологът

OFFNews 19 юли 2022 в 17:05 2052 0

проф. Мира Кожухарова

Снимка Архив/БТА

проф. Мира Кожухарова, епидемиолог

Постковид заболяванията не са толкова често срещани, колкото се говори, заяви в интервю за БТА епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова, която бе в Сливен за участие в семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“.

Не трябва хората да бъдат допълнително притеснявани, защото задача номер едно на този, който се е разболял от COVID-19, е да оздравее, каза тя. Възможно е да се отключат заболявания, които са съществували, но човекът не е ходил на прегледи, не се е интересувал от здравето си. От друга страна обаче, профилактичните прегледи са рязко намалели и по отношение на онкозаболяванията се очаква нарастване, и то – късно открити. Защото вече две години хората избягват да ходят на лекар за профилактични прегледи, подчерта епидемиоложката.

Заради пандемията много деца нямат задължителните имунизации. Ниският ваксинационен обхват е предпоставка за поява на други заразни заболявания, каза още проф. Кохухарова. 

Заради пандемията от COVID-19 в целия свят обхватът на традиционните ваксини за децата става по-нисък. През 2021 година отчетите по целия свят показват по-нисък обхват, което е обезпокоително, защото COVID-19 е проблем, но проблем са и останалите болести, за които в продължение на години се правят ваксини. С тези болести практически ние не се срещаме – полиемиелит, дифтерит, тетанус, коклюш, морбили, паротит, рубеола и т.н. При част от тези заболявания е необходимо да бъдат обхванати не по-малко от 90 процента от децата, за да няма епидемични взривове, каза епидемиоложката.

Докато през 2020 година лекарските кабинети не работеха, децата не ходеха на училище, на детска градина, се мислеше, че ваксинацията ще се навакса по някакъв начин. Това не се получи и през 2021 г. обхватът е по-нисък, отколкото през 2020 г. Има риск в следващите две-три години да се натрупат по-големи групи деца, които въобще не са ваксинирани или са недостатъчно ваксинирани, което е предпоставка за поява на други заразни заболявания, обясни тя.

Д-р Кожухарова коментира, че ваксината срещу COVID-19 по някакви причини не бе добре приета от българското общество и едва по-малко от една трета от населението на страната е ваксинирано.

Няма промяна в отношението на хората към ваксината срещу COVID-19, смята тя. В момента има известно нарастване на броя на приложените дози, но този повишен интерес е от хора, които вече са ваксинирани и си правят втора бустерна доза. Процентът на хората, които имат две дози, който се отчита ежедневно от Единния информационен портал, е около 30.

По думите ѝ, в момента смъртните случаи вследствие на коронавируса никак не са много, което се обяснява с това, че всяка вълна протича по-леко, защото съществува базисен имунитет.

Тя препоръча хората да подходят умерено спокойно към лятната си почивка в контекста на опасността от заразяване с COVID-19.

Най-големият брой заразени са в двете морски столици, припомни д-р Кожухарова. Всяка епидемична вълна следва своите закони и ще се увеличава още известно време. Без някакви драконовски мерки, хората трябва да бъдат достатъчно разумни да се пазят, особено тези, при които има риск от по-тежко протичане на COVID-19, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews