По-вероятно е да спечелите от тотото, отколкото да получите тежко усложнение след ваксина

OFFNews 16 март 2021 в 10:02 3289 1

Проф. Генка Петрова

По-голяма е вероятността да спечелим от тотото, отколкото ако ни ваксинират, да получим тежко нежелано събитие, изчисли проф. Генка Петрова, преподавател във Фармацевтичен факултет на Медицинския университет в София. Хората да не се притесняват да се ваксинират, посъветва тя в интервю за предаването "Тази сутрин".

„Хората започнаха да бъдат бдителни по отношение на ваксините и да съобщават много повече за нежелани реакции. Според последни данни 32% от съмнителните неразположения са докладвани от здравни специалисти при „Пфайзер“ и „Модерна“, а 54% - от граждани при „Астра Зенека“. Между 71 и 76% от тези съобщения са леки общи неразположения“, добави проф. Петрова.

По думите й в момента сме в огромен постмаркетингов експеримент.

Тя обясни, че проследяването на безопасността на лекарствата, в това число и на ваксините, протича условно в два етапа.

„Първият е преди разрешаване на употребата и вторият – след пускането на лекарството или ваксината. При първия задължително има контролна група от ваксинирани и реакциите. Изчисляват се показателите. При втория ние разчитаме именно на такива спонтанни съобщения. Трябва обаче да се натрупа голяма база данни, за да се оцени този риск статистически значим ли е или е причинно-следствено свързан“, поясни професорът.

Според нея правителствата, притеснявайки се, поемат понякога и грешни решения. Стремят се да не рискуват, тъй като са подложени на голям натиск в тази ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!