МЗ ще финансира инфекциозните отделения при епидемия

Допълнителни средства ще получават и ТЕЛК, и лекуващите психично болни и пациенти с туберкулоза

OFFNews 30 септември 2020 в 11:00 1267 0

Министерството на здравеопазването ще финансира инфекциозните отделения при епидемия. Това става възможно с промените в Наредба № 3/2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, публикувани в бр. 83 от 25.09.2020 г. на Държавен вестник, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

С новите текстове се разширява обхватът на субсидираните от МЗ дейности. Създадена е възможност клиники и отделния по инфекциозни болести в държавни и общински болници да бъдат финансирани за поддържане на готовност за оказване на медицинска помощ в случаите на епидемично разпространение на заразни болести, в т.ч. и на COVID-19.

Такава субсидия могат да получават и други болници с разкрити клиники и отделния по инфекциозни болести през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка.

Припомняме, че за субсидирането на структурите по инфекциозни болести със свое постановление Министерски съвет отпусна допълнително 9,6 милиона лева по бюджета на МЗ.

В Наредбата е определен 10-дневен срок за подаване на заявления за сключване на договор за финансова помощ на клиники и отделния по инфекциозни болести за 2020 г.

С обнародваната Наредба се увеличава и стойността, която Министерство на здравеопазването заплаща на лечебните заведения за дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

Дадена е и възможност комплексните онкологични центрове, в които има създадени териториални експертни лекарски комисии, да бъдат субсидирани.

Актуализира се и субсидията за дейностите по откриване, лечение, проследяване и рехабилитация на пациенти с активна туберкулоза, както и субсидията за лечение на пациенти с психични заболявания. За увеличаването въпросните средства по бюджета на МЗ са осигурени допълнително 1,4 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови