До седмица ще разберем дали ще има натиск към болниците

Ваксините не оправдаха очакванията, трябва да се доработват, смята бившият здравен министър д-р Мими Виткова

OFFNews 24 януари 2022 в 09:35 698 0

„Трябва да си дадем още няколко дни при този рязък скок на заболеваемостта, за да видим какво ще се случи. Обикновено не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болницата. До една седмица би трябвало прогнозата да се очертае по-ясно - дали при този ръст ние ще запазим равновесието в болниците.” Това каза по Нова телевизия бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. 

По думите ѝ запазващият се брой на приетите в болницата доказва, че страната вече е във фазата на Омикрон.

Д-р Виткова посочи, че проблемът с мерките, които да се предприемат при децата, сега е голям.

„Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда страшно много. Продължителните и късните последствия от това, че образованието не е на необходимото ниво тепърва предстои да ги видим”, допълни тя. И уточни, че идеята на МОН да се търси баланс в някои региони не е възможна заради ръста на заболеваемостта.

По думите на бившият здравен министър ограниченията в целият свят те са нестандартни. „Ресторантьорите са ваксинирани, но проблемът е какви са техните посетители. И особено сега, в Омикрон, виждаме, че боледуват ваксинирани и неваксинирани. Идеята е да ги няма тези по-големи струпвания”, допълни тя.

Д-р Виткова коментира и ефективността на COVID ваксините:

„За съжаление, ваксините не се оказаха това, което очаквахме в началото. Тоест - ние очаквахме, че когато си ваксиниран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва. Признанията са вече повсеместни, че ваксините тепърва трябва да се доработват”, заяви тя.

По думите ѝ проблемите около пандемията с коронавируса са много и са предизвикателство пред медицинската наука. „Тепърва възниква въпросът, особено в Америка, за произхода на вируса. Там все още нямаме отговор. Връщаме се в началото на пандемията”, уточни Виткова.

Тя коментира и условията за отпадането на зеления сертификат при 60% ваксинирани и под 5% заетост на интензивните легла: „Някои страни вече го направиха. Нека да видим дали ще стигнем 60% - далеч сме още”, заключи д-р Мими Виткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!