Хиляди ученици ще учат онлайн от днес, Благоевград въвежда и вечерен час

OFFNews 24 януари 2022 в 06:30 2117 0

Снимка Pixabay

Учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас в София град, област Благоевград, 6 пловдивски общини, област Бургас, Русе и др. ще учат онлайн от днес, 24 януари, до 28 януари включително заради повишения брой заболели от COVID-19.

В Благоевград преминаването към онлайн обучение ще е поетапно. Там се въвежда и вечерен час. След 20 ч учениците ще излизат само с придружител.

Бургаската община Руен е изключение от заповедта за онлайн обучение. Там учениците продължават да ходят на училище.

Пловдивските общини, в които ще се учи от вкъщи, са Карлово, Куклен, Пловдив, Раковски, Родопи и Сопот.

Заповедите за преминаване от присъствено към обучение от разстояние в София, Благоевград и Бургас подписа в петък министърът на образованието и науката акад. Николай Денков след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ). В събота началничката на РУО - Пловдив Антоанета Пакова съобщи, че към обучение от разстояние преминават и шестте пловдивски общини.

В неделя сливенският Областен кризисен щаб промени взето на 20 януари решение, според което всички ученици в Сливен и Нова Загора трябваше да преминат към онлайн обучение. Актуалната промяна гласи, че присъствено остават децата от 1. до 4. клас, а останалите ще учат онлайн. Тя е направена след съгласуване с министерствата на здравеопазването и образованието.

В края на миналата седмица решение за преминаване към обучение в електронна среда за училища с висока заболеваемост взха и Регионалното управление на образованието в Хасково и това в Русе.

Присъствените випуски остават в училище при наличие на „зелен сертификат“ или след тестване веднъж седмично.

В петък болните ученици в столицата бяха 3,09%, което е почти двойно повече от средните стойности за страната (1,71%). Болните учители бяха 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната. В Бургас 4,27% от преподавателите и 2,75% от непедагогическия персонал бяха положителни за вируса. Заразените ученици бяха 1,99%.

3,52% бяха карантинираните ученици в София, 3,95% - в Бургас при средно 2,83% за страната. В Бургас карантинираните преподаватели бяха 4,69%, а в София – 5,28% при средно за страната 4,43%. Непедагогическите специалисти под карантина в Бургас бяха 3,36%, а в София 2,92% при 2,78% за страната.

Към 23.01. средната заболеваемост в Сливенска област беше 1 238,56 души на 100 000 души население.

След края на онлайн обучението всички ученици и учители излизат в удължена междусрочна ваканция. Неучебните дни са пет, със съботите и неделите стават общо девет. Учебните занятия да се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!