Д-р Виткова: Фиктивната операция на жената в Бургас струва 5400 лева

OFFNews 19 април 2024 в 10:17 23910 4

Спас Спасков, Мими Виткова

Снимка Скрийншот

д-р Спас Спасков, д-р Мими Виткова

"Директорът на болницата създаде неприятно усещане у хората, най-вече - липса на доверие. Може да има техническа грешка - разменени епикризи, но да откажеш да обективизираш нещата, прави лошо впечатление. Разрез от 6 мм няма как да не се види на четвъртия ден. Най-тежкото последствиe от такива случаи е загубата на доверие. Клиничната пътека в случая на жената е 5400 лева. Гръбнакът се оперира по друга, която е 2900 лева."

Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова в коментар по казуса с фиктивната операция на пациентка в бургаската болница "Сърце и мозък".

Вчера, по Нова телевизия, жена разказа, че лекари от отделението по неврохирургия в частната болница са ѝ издали епикриза, в която е упоменато, че ѝ е направена оперативна интервенция, без такава да е извършена. Пред камерата пациентката показа, че няма следи от извършена операция. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започна проверка по случая.

Според бившия директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков не е коректно да се правят заключения на базата на предположение. Той обаче потвърди, че ако действително е имало оперативна интервенция не може да няма следа.

"Това което е описано в епикризата не пасва с това, което виждаме. Понякога казваме "хайде да проявим човещина" и пациентът и лекарят се договарят, че лечението ще бъде платено от НЗОК, а не от болния. Това е човещина, но практически е нарушаване на правилата", каза още Спасков.

Това не е първият случай. Най-тежките последствия от такива случаи е загубата на доверие. А да загуби пациентът доверие в своите лекари е много страшно. Тази клинична пътека 206.1 е към 5400 лв. Гръбнакът се оперира по друга клинична пътека – 212, която е 2900 лв. Ендоскопските оперативни интервенции са само в 206.1. Възможно е нефинансовата страна да е била водеща. Просто няма операция. Не бих могла да кажа размера на санкцията, но щом тези неща се повтарят в системата, санкцията не е ефективна. Проблемът е защо болницата не седна със своя комисия да реши този елементарен проблем – има или няма операция. Не изисква кой знае какви капацитети да установят има ли разрез. Има имена на анестезиолог и хирург, подписали епикризата, каза д-р Виткова.

Според д-р Спасков себестойността на продукта, който дава болницата, не отговаря на това, което заплаща Касата. "Болницата трябва или да върви към фалит като изписва нещата честно, или по някакъв начин да компенсира недостига", каза той.

По думите на д-р Виткова проблем е и изнасянето на чувствителна информация за здравословното състояние на пациентката. "Това е абсолютно недопустимо", категорична бе тя и добави - "Не е необходимо да лъжем, за да кажем, че системата е недофинансирана, не мога да оправдая това."


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Райчо

24.04 2024 в 16:21

Съмнявам се някой пациент, приет в болницата при изписване да чете епикризата си преди да я подпише. Докторът може да пише каквото си иска.

22548

3

dolivo

19.04 2024 в 12:07

Източване на касата чрез изнудване на клиента да си трае.

Поне върнете рушвета.

След това защо пенсиите били ниски.

14469

2

случайно прочетох

19.04 2024 в 11:23

Явно, начина на финансиране на болничната помощ е грешен, щом има подобни практики. Контролът също отсъства. Дали да не почерпим опит от други страни, където системата работи и за пациенти и за болници?

11364

1

Sin

19.04 2024 в 11:02

Това е прекалено нагло, но не отменя факта, че това е практика. Поне в София. Роднини най-редовно ни разказват как лекари надписват лечението с неща, които никога не са правили. Така - за общото благо. И понеже пациентът най-често не е директно засегнат, мълчи, защото после пак трябва да отиде при същите. Тази система замени онази по-бруталната, в която носехме пликове с пари, за да не оставят роднините ни през нощта без най-елементарното. Най-гадното е, че изглежда българите в мнозинството си, си я харесват тази ориенталска система. Гяволета и Баш Майстори - бутни там нещо и всичко е ОК. Някои му викат самоизлъгване, други - козирка под носа.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки