Д-р Миндов: Желаещите ваксина рязко намаляха

Личните лекари могат да имунизират и хора, които не са от пациентската им листа, или са неосигурени

OFFNews 26 април 2021 в 10:22 7579 0

Снимка Архив

„Вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме“, това каза по БНР д-р Георги Миндов председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

„Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората“, коментира той и допълни, че властите трябва да предприемат мерки за стимулиране на желанието за ваксинация.

Това се случва на фона на налични ваксини, уточни д-р Георги Миндов, при който има „Модерна“ и „Астра Зенека“. Той разказа, че в списъка му има трима желаещи за „Пфайзер“, но му липсват други трима, за да отвори един флакон. От неговите пациенти, ваксинирани с първа игла с „Астра Зенека“, няма отлив за втората доза. Към д-р Миндов няма запитвания за „Янсен“, нито за „Спутник V“.

При общопрактикуващия лекар не са регистрирани усложнения след ваксини. „При „Астра“ няма нито един пробив, нито един, който се е разболял след първата игла. Никой не ми се е разболял“, посочи д-р Миндов.

Той подчерта, че от този месец личните лекари могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени, като допълни, че общопрактикуващите лекари вече ще работят „като зелени коридори“.

Според Миндов празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на „Пфайзер“ изисква специфично съхранение след размразяването.

Лекарят каза още, че системата за поръчване на ваксини ще заработи най-вероятно след 11 май, тогава ще намалеят и опашките пред районните здравни инспекции.

Според д-р Миндов може да възникне проблем, ако ваксиниран с първа доза от "Астра Зенека" реши да си направи втора доза РНК ваксина, тъй като вторите дози се получават по протокол от първите. 

Лекарят коментира и издаването на ваксинационни сертификати:

"Цената за издаване на сертификата е включена в цената на ваксинацията. Личните лекари можем да издадем сертификат, ако имунизацията е правена при нас. Искането на пари в някои центрове са инцидентни случаи, това вече е регламентирано. Но аз не съм секретарка на някой зелен коридор, за да издавам сертификат за ваксина, която не съм поставил. Не е етично да вземаш пари, а да прехвърляш работата на някой друг", каза д-р Георги Миндов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews