Д-р Маджаров: Ако лекарите не се ваксинират, защо другите да го правят?

Зеленият сертификат е със значимост на лична карта, заяви председателят на БЛС

OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2021 в 09:26 9103 1

Снимка Архив/БТА

"Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя. Ние от Българския лекарски съюз (БЛС) категорично осъждаме това поведение." Това каза по БНТ д-р Иван Маджаров, по въпроса за неваксинираните медици у нас.

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви:

"Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат."

По думите му зеленият сертификат се използва не само за доказване на здравен статус. "От момента, в който стана известно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, стана ясно, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет, обясни още д-р Маджаров.

По думите му лятото е било пропиляно. "Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за COVID-19", коментира той. 

"Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път", обясни д-р Маджаров.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница.

"Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно", заяви д-р Маджаров.

Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. "Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения", посочи той.

По повод разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

Само че, докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако колегата бъде доказан и осъден, разбира се, че ще му бъдат отнети правата.

Председателят на БЛС коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев.

По думите на Маджаров, на фона на това, което преживяваме, една институция, прикривайки се зад димната завеса на COVID-19 и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства.

"Към 30 септември трябваше да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише", обясни д-р Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови