Близо 43 милиона лв. са дарени за битката с COVID-19 у нас

В най-острата фаза на кризата дарения са направили около 1 млн. пълнолетни жители на страната

OFFNews 24 юли 2020 в 12:32 1331 0

Снимка Pixabay

Общо 42,9 млн. лв. от дарения подкрепиха битката с COVID-19 и предизвиканата от пандемията криза в България. От март до юни 2020 г. безвъзмездно предоставените пари и материали отбелязаха своеобразен рекорд. За сравнение – те са почти колкото всички дарения за половината 2018 г. Това сочи анализ на Български дарителски форум (БДФ), който следи дарителската активност в страната от началото на кризата.

Ясно изразен ръст на дарените средства се наблюдава през април. От 5 млн. лв. в края на март те са скочили над шест пъти до 33,6 млн. лв. в края на април. След средата на май дарителската съпричастност забавя ритъм.

През март-юни 2020 г. дарителите са предоставяли средства основно за апаратура, материали и консумативи, необходими за борбата с вируса. Над 90% от помощта е била насочена към здравни заведения.

Ако в началото на кризата даренията в по-голямата си част са отивали директно към националните болници, където се полагат грижи за заразените с вируса, то след април значима част от общия обем дарени средства са насочени към общински здравни заведения или местни дарителски фондове, учредени от общини и кметства отново за подкрепа на болниците на първа линия.

През май апелите в отговор на острата нужда от апаратура, защитни средства и дезинфектанти в болниците са намалели. Въпреки това дарения за здравеопазването са постъпвали. Анализът на БДФ показва, че паралелно с това в дарителската активност се е очертала нова цел – подкрепа на хората, най-силно засегнати от социалната изолация и икономическата криза.

Резултат от тази активност е снабдяването с хранителни пакети, лични предпазни средства и хигиенни материали. Помощта е била приоритетно към самотноживеещи възрастни хора или настанени в социални центрове, семейства с ниски доходи или останали без никакви средства, деца и възрастни с увреждания и специални потребности, бездомни хора.

В края на периода са били създадени фондове за набиране на средства за подкрепа на граждански организации, които подпомагат най-уязвимите групи, жени и деца – жертви на домашно насилие и др.

Най-щедри в кризата са били компаниите с 41% от общите дарения. Голяма активност са предизвикали и дарителските кампании, които са събрали и разпределили 36% от безвъзмездната помощ. Впечатляващо висок е делът на индивидуалните дарения – 20%.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София