Има ли захарна абстиненция?

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2019 в 14:27 5587 0

Снимка Pixabay

Отказът от захар може да предизвика симптоми, подобни на абстиненцията при алкохолна зависимост. За това предупреждава американският диетолог Саманта Кугън, цитирана от Daily Mail.

Саманта Кугън е учен от Университета в Невада, който се занимава с изследвания, посветени на отклоненията в храненето. Тя констатира, че захарта е способна да предизвика много силно привикване, затова „раздялата“ с нея може да протече проблемно. Според нея при почитателите на сладкишите се наблюдават симптоми, които наподобяват абстиненцията.

"Отказът от захар може да предизвика главоболие, стомашно разстройство, нарушения в работата на чревния тракт и други неприятни симптоми" – предуперждават експертът.

По думите на Кугън, този период трае от два дни до две седмици. За да се облекчи организмът, диетоложката съветва в този период да се консумират храни богати на фибри и протеини.

Според Саманта Кугън след 20-ина дни неприятните симптоми изчезват и човек веднага може да усети позитивния ефект върху организма си – чувството за отпадналост изчезва, усеща се прилив на енергия, подобрява се състоянието на кожата, косата и ноктите. Един от най-големите плюсове на отказа от захарта е редуцирането на мазнините.

„Добавете и снижаването на риска от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и рак“ – допълва експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови