Quantcast

Бременните жени и спортистите достигат границата на човешката издръжливост

ОFFNews Последна промяна на 07 юни 2019 в 14:58 2923 0

Учени от университета "Дюк" установиха, че границата на човешката издръжливост е 2,5 пъти колкото степента на метаболизъм по време на почивка или около 4000 калории дневно, съобщава БТА. Над тази граница започват да се използват енергийните запаси. Докато екстремните спортисти достигат и надхвърлят тази граница за сравнително кратки периоди, бременните жени я поддържат с по-малък интензитет, но продължително.

Учените са наблюдавали колоездачи, участвали в 3500-километровата обиколка "Тур дьо Франс" и 140-дневното прекосяване на САЩ, както и маратонци. Спортистите поддържали висока интензивност за кратки периоди, но в по-продължителните състезания не успявали да възстановят изразходваните през деня калории.

Докато колоездачите могат на надхвърлят 4,9 пъти базовия метаболизъм (който е по време на почивка) в "Тур дьо Франс", а маратонците - 15,6 пъти, бременните жени достигат 2,2 пъти, но за много по-продължителен период.

Тази граница може да се дължи на особеностите на храносмилането - хората не са способни да обработят и усвоят достатъчно хранителни вещества и калории, за да поддържат по-високо ниво на енергийно потребление. До собствените ресурси от тлъстините и мускулите може да се прибягва за сравнително кратки периоди. Когато се достига границата на човешкото изтощение, тялото трябва да балансира енергийната си употреба.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !