7 причини да сме непрекъснато гладни

OFFNews 30 август 2019 в 16:55 9307 0

Снимка Pixabay

Това че изпитваме непрекъснат глад, не означава, че не ядем достатъчно. Понякога причината е хранително разстройство, друго заболяване или просто скука. Ето няколко случая, в които апетитът ни се повишава:

Твърде малко сън

Когато спим по-малко от 8-9 часа, се нарушава балансът на хормоните, които отговарят за чувството на ситост. Нивото на „гладния“ хормон грелин се повишава, а нивото на лептина, който ни създава чувство на ситост, стремително пада. Освен това, когато не спим достатъчно, в кръвта ни се повишава съдържанието на веществото, което ни кара да изпитваме особено удоволствие от храната.

Твърде малко протеини

Особено на закуска. Изследване на експертите от Университета в Мисури е установило, че жените, които закусват с яйца, по-рядко изпитват глад през деня, за разлика от тези, които са предпочели храни богати на въглехидрати.

Твърде малко мазнини

Наситените мазнини са полезни не само за сърдечно-съдовата система: те засищат стомаха и стимулират синтеза на хормона на ситостта. Добре е обаче да стоим настрана от транс-мазнините (съдържащи се в сладките и "бързите" храни) и да не забравяме, че повечето продукти с високо съдържание на растителни ненаситени мазнини са висококалорични.

Твърде малко течности

Една от най-честите причини за преяждане е неспособността да различим чувството на глад от чувството на ситост. Ядем, когато всъщност сме жадни. Затова много често се препоръчва, когато изпитаме чувство на глад, първо да изпием чаша вода. 

Твърде много стрес

Кортизолът, който се отделя, когато сме под стрес, е пряко свързан с чувството на глад – колко по-висок е той, толкова по-висока е кръвната захар. В състояние на стрес се предотвратява освобождаването на глюкозата от клетките. Организмът не получава енергията, от която се нуждае, и продължава да търси храна. Иначе казано – колкото по-дълго сме в състояние на стрес, толкова повече ни се яде.

Твърде много въглехидрати

Храните с т. нар. „сложни“ въглехидрати съдържат много фибри, които подпомагат храносмилането и бързия обмен на веществата. За разлика от тях, "простите" въглехидрати в преработените брашна, са лишени от фибри, бързо се преработват от организма и предизвикват скок на глюкозата, което ни кара да чувстваме глад.

Твърде много изображения на храна

Търсенето и гледането на храни в интернет може да бъде причина за постоянен глад. Изследване от 2016 г., установи, че сайтовете за храна и социалните медии могат да ни направят "визуално гладни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови