За първи път: Плажът в Созопол е осветен през нощта

OFFNews 14 юни 2020 в 15:19 5054 0

Със стилно вечерно парти и зрелищна заря Централния плаж в Созопол даде старт на туристическия сезон.

Гостите вдигнаха наздравица в изискан летен бар на брега и си пожелаха успешно лято. Плажната ивица изглеждаше впечатляващо, решена в дрескод "синьо и бяло", който бе в ослепителна хармония със синьото море и белия пясък. В същата цветова гама бяха и чисто новите чадъри и шезлонги, подредени под конец на ивицата, над които се развя "Синия флаг". 

"Ивицата на Созопол никога не е била толкова красива. Плажът наистина е уникален. За първи път нашия плаж печели престижното международно отличие "Син флаг". Жителите на Созопол са възхитени и много доволни. Вярвам, че и туристите ще останат очаровани", заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

В разгара на партито, официалният старт на сезона бе оповестен с мощна и зрелищна заря. Ослепителни фойерверки осветиха ефектно плажа и морето.

Концесионерът Кирил Спасов с гордост показа пред гостите сертификата за присъдения екоетикет "Син флаг", с който плажът за пръв път се нареди сред лидерите за чист пясък и бе признат като едно от местата с кристална морска вода.

"Не крия, че сме горди с приза "Син флаг", защото плажът в Созопол за първи път е отличен с него и вече е в световната ранглиста на плажовете отличници", каза Спасов.

Освен, че за първи път печели престижното отличие, плажът за първи път заблестя през нощта. Мощни прожектори осветяват цялата ивица от край до край и част от морето. Ефектните светлини създават почти реалност за "бели нощи" и невероятна романтична атмосфера.

"Осветление на плажа обещахме още в началото на инвестиционната ни година. То вече е факт. Целта на първо място е да осигурим безопасност и комфорт за туристите и жителите на Созопол. Сега без никакви притеснения те могат да се разхождат по централния плаж и през нощта", посочи Спасов.

Новите лампи са монтирани на високи пилони, на всяка точка има по три тела с LED осветление.

На пясъчната ивица е осигурена и жива охрана през деня. След като туристическият поток тръгне, по цялата ивица денонощно охраняването ще осигуряват патрулни екипи.

В момента на пясъка има четирима спасители, като от 1 юли те ще бъдат 7 на брой. Постовете са през 150 метра, като на всеки два ще има трима спасители и допълнително един ще обхожда всички, обясни концесионерът. Той допълни, че плажът отговаря и на всички национални и международни здравни насоки и изисквания за безопасност. Всички плажни принадлежности се дезинфекцират всяка сутрин, а след това се обработват с дезинфектант и след всеки турист, който ги е ползвал.

Цените на чадър и шезлонг този сезон са по 3.50 лв.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови