Туризмът иска стимули за ваксинация и здравни документи за хотели, заведения, банки, телекоми

Мая Младенова 23 септември 2021 в 11:16 8720 1

Туристическият бранш у нас проведе среща с премиера Стефан Янев и неговия икономически екип и поиска повишените с актуализацията на бюджета пари за туризма да отидат за ваксинационна кампания и стимули за ваксинация.

Ако това не се случи, България няма да успее да се нареди сред т.нар. "зелени дестинации" по отношение на коронавируса, респ. ще има сериозен проблем с притока на чуждестранни туристи, стана ясно от изказването на министъра на туризма Стела Балтова след срещата.

Браншовите организации са настояли и да се изработи пакет от документи, които да удостоверяват здравния статус и сигурността на посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти.

Не бе предложено те да са достъпни само за ваксинирани - мярка, въведена в редица други държави.

До десет дни предстои нова среща на бранша с ресорните министри, а дотогава трябва да се обмисли какъв пакет от документи да бъде изискван, както и какви решения да бъдат взети за работата на сектора през 2022 г.

Ричард Алибегов от асоциацията на заведенията заяви, че ще продължат да работят в протестен режим и междувременно ще депозират предложения за дейността си на база добри европейски практики.

Ваксинацията дава възможност за икономически растеж. Предложихме Министерството на финансите да намери форма, в която чрез средствата, заложени през актуализацията на бюджета, да има стимули за ваксинация, заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. Според нея е нужен инструментариум от всички видове тестове, които удостоверяват здравния статус - и това трябва да се приложи не само в туристическия сектор, а и за телекомите, банките и др. услуги.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите